Kuten kuvasta näkyy, niin leipä nousi suht hyvin. Tyhmyyksissäni tungin kuitenkin taikinan yhteen liian pieneen vuokaan kun olisin voinut hyvin jakaa taikinan kahtia ja paistaa kahdessa vuuassa. Uskonpa että taikina olisi kohonnut niin vielä huomattavasti paremmin.
Yritysten ja erehdysten kautta. Se on tässä matkanvarrella tullut huomattua. Maku oli kuitenkin täysin viljattomaksi leiväksi mainio.
Lähes hiilariton leipä
Tarvitset:
- 6 kananmunaa
- 4 dl pofiberiä ( perunakuitu)
- 1 dl mantelijauhoja
- 5 dl juustoraastetta
- 5 rkl psylliumia
- 2 dl vettä
- 1-2 tl suolaa
- 2 tl leivinjauhetta
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon juustoraaste.
Vatkaa munat ja vesi hyvin sekaisin ja lisää kuivat aineet muutamassa erässä nesteiden joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Tässä kohtaa nyt reilusti käpälät taikinaan ja sekoittele taikinaa reilusti käsin.
Taikinasta tulee melko jytkyä.
Muotoile / vaivaa taikinasta 1 - 2 vähän pienempää paksua pötköa kuin omistamasi leipävuuat.
Uskoisin että voi paistaa ihan pötkönä suoraan pellilläkin jos leipävuokaa ei ole. Kokeilen tätä seuraavaksi.
Siroitele leipinen päälle vaikka seessamin tai muita siemeniä koristeeksi.
Nosta pötkö/ potköt voideltuun leipävuokaan ja paista 200*C ainakin 40 min.
Jäähdytä leipä hyvin ennen leikkaamista. Ihan parasta paahdettuna.
Leipä on tosi painavaa ja täyttävää joten leikkaa mahdollisimman ohuita siivuja.
31 kommenttia
Onpa mielenkiintoinen! Voisikohan tämän tehdä maidottomana? Pitääkin laittaa mietintämyssy päähän ja kokeilemaan ;-)
VastaaPoistaJuustoraasteen korvaaminen on haasteelista. Yksi sidos aine. Vähennä vettä puolet ja poista juusto. Kerro sitten miten kävi :)
PoistaMistä fiberhuskia ja pofiberiä saa?
VastaaPoistaYleensä ne löytyvät ainakin isoimmissa kaupoissa gluteenittomien jauhojen vierestä.
Poistaonko tuo leivinjauhe oleellinen osa kun kerran on fiberhuskia runsaasti ?
VastaaPoistaKyllä se voimaa kohotukseen antaa :)
PoistaEn löydä meidän kaupoista pofiberiä. Mill' voisin korvata sen?
VastaaPoistaPsyllium on yksi mutta sitä menisi niin hurjasti joten en lähtisi ihan sillä. Yleensä pofiberiä on isoimmissa kaupoissa gluteenittomien jauhojen vieressä. YesDelin verkkokaupasta saa myös tilattua. Alan kokeilemaan vuodenvaihteen jälkeen uusia leipäreseptejä. Katsotaan mitä kokeilevasta keittiöstä syntyy. Jospa saisin hyvin onnistumaan jonkun perunakuiduttomankin version.
PoistaItse käytän nostatuksessa hiivaa, jotta leivästä tulee kuohkeampi. Hiivassa on myös vähemmän hiilareita kuin leivinjauheessa. Käydessään hiiva myös kuluttaa polttoaineenaan jauhojen hiilihydraatteja. Näin saat leivästä vieläkin hiilarittomamman ;)
VastaaPoistaPitääpä kokeilla hiivalla. Kiitos vinkistä :)
PoistaTämä meni tänään kokeiluun ja maistui koko perheelle :) Vaikka vasta 1/4 syöty niin lisää pyydettiin jo loppuviikolla tekemään, tästä taisi tulla meidän perheen kestohitti kerralla :)
VastaaPoistaHei, aivan ihana kuulla. Pitääpä leipoa taas itsekkin pitkästä aikaa. Olen jumiutunut siemen näkkäriin :)
PoistaHeipsan,voiskohan leipäkoneella koittaa tehdä tätä..
VastaaPoistaJaa-a. Nyt en osaa sanoa. En omista leipäkonetta. Jos kokeilet niin kiva olisi kuulla lopputulos :) Mukavaa viikonloppua.
PoistaMietin ihan samaa. Onnistuiko leipäkoneella?
PoistaNäyttää oikein hyvältä. Kokeiluun ja jakoon menee! Itse käytän vain 0 hh -juustoja, mieluiten raakamaidosta. Jopa valmiina rasteena saa yhä nollahiilistä.
VastaaPoistaHei, tiedätkö voiko psylliumin korvata esim pofiberillä? :) Tai sokerijuurikaskuidulla( fibrex)
VastaaPoistaIhan loistavaa!!! Vihdoinkin leipä jota syödessä ei rupee kakomaan... ISO kiitos =)
VastaaPoistaHei Tinsku, tein muutamia kokeiluja :
VastaaPoistaKorvasin osan påfiberistä kaurakuitujauholla , kokeilin myös pelkillä valkuaisilla , maustoin kotikaljamallasuutteella ja tilkalla etikkaa, kaikilla tavoin onnistui ja tuli erittäin herkullista "mallasleipää" ! Sellaisenaankin huippuohje, nyt myös "tummempana".
Hei Anne. Hienoa! Ihan mahtavaa kun olet kokeillut eri variaatioita ja jaat vielä vinkit meidän muidenkin kesken. Isot kiitokset <3
PoistaMillä tasolla uunissa paistoit tämän?
VastaaPoistaAlatasolla saa paistaa.
PoistaTämä on ihan paras. Nykyisin en enää muuta leipää teekään. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaKiva kuulla <3
PoistaHei! Tämä oli ihanaa. Voiko pakastaa?
VastaaPoistaVoi pakastaa ja kannattaa pakastaa valmiina siivuina, jotka voi heittää suoraan pakkasesta leivänpaahtimeen.
PoistaTää on kyllä edelleenkin paras vhh leivän ohje mitä on vastaan tullu. Itse käytän tätä samaa taikinaa välillä myös pitsapohjana. Toimii myös siihen tosi hyvin.
VastaaPoistaAlotin ton ketoosi dietin. 3 viikkoo jo alla ja hullut leivän himot. Vihdoin resepti mikä toimii. Lisäsin pellava rouhetta, oliiviöljyä sekä hieman kermaviiliä myös sekaan. Öljy sai leipään kauniin ruskean pinnan. Lisäsin uuniin vesiastian ettei ruskistu liikaa ja sudin vettä myös leivän pintaan paisto aikana 2x. Kiitos loistavasta leipä ohjeen pohjasta.
VastaaPoistaMinkäs kokosen leipävuoan toi annos vaatii?
VastaaPoistaMoi,onnistuu ilman leipävuokia, kunhan puristaa pötköt tiiviiksi.terv. Jaakko
VastaaPoista31cm vuoka toimii tuohon reseptin ainesmääriin hienosti
VastaaPoista