Yritin googletella paahtopaistin historiaa, mutta en löytänyt mitään. Liekö sitten ollut väärät hakusanat vai onko tuo niin peruskauraa juttu, ettei alkuperää löydy. Niin tai näin, mutta jos sinulla on tietoa paahtopaistin historiasta niin jätä ihmeessä kynänjälkesi kommenttikenttään.
Saahan sinne kommentoida muutenkin. Arvostan kommenttejanne suuresti.
No, mutta se mikä on selvää, niin tyylejä paahtopaistin valmistuksessa on monia ja tämä on minun tyylini. Ehkäpä juurikin se helpoin ja vähiten erilaisia työvaiheita oleva, mutta kuitenkin erittäin herkullinen ja mehevä. Sanoisinko pomminvarma.
Tämän kertaisen paistin kanssa kylläkin meinasi käydä pikku vahinko. Laitoin paistin uuniin ja lähdin kaymään kaupassa. Laskin kyllä, että ajan pitäisi riittää mainiosti, vaan eihän se aina menekkään niin kuin kuvittelee. Ruuhkaa, temppuilevia maksupäätteitä, tukkiutuvia kuittikoneita ja ärräpäitä huoltsikalla tankkausjonon hännillä.
Paistin sisälämpötila pääsi aavistuksen korkeammaksi kuin olisin sen halunnut olevan, mutta lopputulos oli silti onneksi erittäin mehevä. Sisälämpötiloista lisää alenpana paistin valmistusohjeessa.
Paahtopaistin kaveriksi valmistin helpon punaviinikastikkeen paistista ironneesta liememestä ja lisukkeeksi valkosipuliperunat retikasta.
"Valkosipuliperunoiden" ohjeen löydät tästä linkistä.
Punaviinikastikkeiden reseptit vaihtelevat myös suuresti. On aika helppoja reseptejä ja sitten niitä työläitä tosi pitkään keitettäviä ja jotain siltä väliltä. Olen itsekkin muutaman kerran tehnyt kastikkeen kuvaamaallani työläällä tavalla ja kyllähän se niin on, että parashan siitä tulee, mutta aina ei ole aikaa eikä viitseliäisyyttä.
Ai niin ja punaviinikastike avattavasti tulee tietenkin Ranskasta. Eikös niin ?
Paahtopaisti
Tarvitset
- kunnon kokoisen palan esim. naudan sisäpaistia syöjien mukaan
- suolaa ja mustapippuria rouhittuna. Rosepippuri sopii myös erinomaisesti
- yrttejä kuten rosmariini, rakuuna tai tinjami
- voita paistin ruskistamiseen
- paistomittari. Jos sinulla ei ole paistomittaria niin hanki se ehdottomasti.
Ota paisti huoneen lämpöön mielellään ainakin tunti ennen paistamista.
Rouhi paistin päälle reilusti pippuria ja jonkin verran suolaa. Hiero pintaan halutetssasi myös kuivattuja yrttejä.
Paista paistin syyt kiinni joka puolelta kuumalla paistinpannulla voissa ruskistaen.
Laita paistomittari paistin paksuimpaan kohtaan. Tässä kohtaa pitää nyt sitten miettiä minkä kypsyistä paistista haluaa. Tässä esimerkkejä paistin siälämpötiloista:
- selkeästi sisätä punainen 55- 57 astetta
- punertava sisältä 60 - 63 astetta
- miltei kypsä 65 astetta
- täysin kypsä 70 astetta
Aikaa paistamiseen menee noin reilu tunti per paistikilo ja mielelään vielä pari tuntia vetäytymiseen.
Joten pikaruokaa paahtopaisti ei ole.
Laita paisti paistomittarilla varustettuna uunivuuassa tai suoraan ritilälle 100 -125 lämpöiseen uuniin kypsymään. Jos laitat paistin suoraan ritilälle niin laita uunipelti ritilän alle ja pellille mielellään vähän vettä tiskaamisen helpottamiseksi. Kunnon paistista ei paistovaiheessa pitäisi paljonkaan irrota nestettä, mutta takuu varmasti tulee uunin siivous ilman uunipeltiä.
Kun paisti on saavuttanut halutun sisälämpötilan, niin ota se pois uunista. irroita paistomittari ja kääri paisti reilusti folioon vetäytymään. Kääri vielä paksu froteepyyhe paistin ympärille ja anna sen vetäytyä parisen tuntia ennen leikaamista.
Kuori paistisi kääreestään ja nyt ota ehdottomasti syntynyt paistiliemi talteen kastiketta varten.
Leikkaa paistista ohuita siivuja poikkisyin. Paahtopaisti on siitä hauska, että todennäköisesti joudut välillä leikkaamaan ainakin parilta reunalta. Lihassyiden suunnat meinaan vaihtelevat eivätkä ole ihan yhden suuntaisia kuten esim. fileessä. (minä saan jotenkin aina vähän pieleen juurikin leikkaus osuuden)
Toivottavasti valitsi vähän ylisuuren paistin sillä paahtopaisti on ah niin hyvää vielä kylmänäkin vaikka leivän päällä seuraavana päivänä. Oiva valita on myös valmistaa jämistä paahtopaistisalaatti.
Punaviinikastike paistiliemestä 4. lle
Tarvitset:
- 3 dl paistilientä tai paistilentä lihaliemellä jatkettuna. Omasta paistista irtosi tällä kertaa vain noin 1 dl joten lisäsin puolikkaan liemikuution ja 2 dl vettä.
- 2 dl punaviiniä
- 2 rkl punaista balsamiviinietikkaa
- 1 pienehkö porkkana siivutettuna
- 1 valkosipun kynsi halkaistuna
- pieni lehtisellerin varsi tai pala palsternakkaa tai sekä että.
- yrttejä esim. rosmariini tai tinjami
- 2 tl kookossokeria. Ei välttämätön, mutta minusta sokeri taittaa kivasti happamuutta.
- reilu nokare voita. Voi antaa kastikkeelle kauniin kiillon ja taittaa myös happamuutta.
- mustapippuria rouhittuna
- (suolaa)
- suurustetta
Mittaa liemi ja punaviini kattilaan.
Lisää porkkanasiivut, puolitettu valkosipulin kynsi ja selleri tai palsternakka noin peukalonpään kokosina paloina.
Anna kastikeen kiehahtaa ensin voimakkaasti ja vähennä sitten lämpöä niin että se kiehuu vähän poreillen. Keitä kastiketta noin puolisen tuntia välillä sekoitellen.
Siivilöi kastikeesta porkkanat ja muut kasvikset pois ja laita kastike takaisin kattilaan.
Lisää balsamico, pippuri ja sokeri. Kiehauta. Tarkista maku.
Suurusta kastiketta tarvittaessa hieman esim. ruskealla maizenalla.
Lisää lopuksi reilu nokare voita.
Paahtopaistin ja punaviinikastikeen lisukkeena maistuu takuu varmasti retikasta valmistetut vähähiilariset "valkosipuliperunat" ohjeeseen tästä
2 kommenttia
oi että tuli nälkä. vesi herahti kielelle, kirjaimellisesti.
VastaaPoistaPaahtopaisti ei petä koskaan. Nam!
VastaaPoista