Tässä salaatissa on C-vitamiinia, proteiineja, rautaa, kalsiumia ja antioksidantteja enemmän kuin pienessä kylässä.
Salaatin pääraaka-aine on lehtikaali. Lehtikaalissa on enemmän antioksidantteja kuin marjoissa, puolet enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa. Lehtikaalin proteiini, kasium ja rautapitoisuus on huikea.
Alla vertailutietoa lehtikaali vs. yliterveellisenä pidettyyn parsakaaliin:
Lehtikaali 100g Parsakaali 100g
A-vitamiini 765.8 µg 85.9 µg
K-vitamiini 618 µg 110 µg
C-vitamiini 110 µg 120 µg
Karotenoidit 41700 µg 2858.2 µg
Lehtikaalin kerrotaan auttavan:
migreeniin
suolisto ongelmiin
mahakatariin
liikahapposuuteen
kuukautiskipuihin
nesteenpoistoon
vilustumiseen
vie nälän tunnetta ja poistaa vatsarasvaa
vähentää rinta- ja suolistosyövän riskiä.
ym. ym.
Lehtikaali on siis varsinainen superfoodi.
Ravintosisällön lähde fineli.
Voimasalaatti 4:lle
- noin 10 isoa lehtikaalin lehteä
- 1 hapokas omena
- 150g fetajuustoa
- puolikas pienehkö punasipuli, uuden sadon sipulia varsineen tai kourallinen tuoretta ruohosipulia
- 3 rkl valkoviinietikkaa
- 1 rkl oliiviöljyä
- mustapippuria myllystä
- (suolaa myllystä)
Poista lehtikaaleista keskiruoti.
Rutista lehtikaalit tiukaksi nipuksi ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Rutista uudelleen tiukaksi nipuksi ja leikkaa toisin päin, jotta saat kaalista mahdollisimman hienoa lähes persiljamaista silppua.
Kuutioi sipulit ja omena pieneksi silpuksi.
Laita lehtikaali ja sipulisilppu sekä omenakuutiot kulhoon. Lisää valkoviinietikka, oliiviöljy ja rouhi päälle mustapippuria.
Sekoita hyvin.
Murustele fetajuusto pieniksi muruiksi ja lisää salaatin joukkoon. Salaatti saa mielellään pehmitä ja maustua jääkaapissa ainakin pari tuntia ennen tarjoilua. Sailyy hyvin vaikka seuraavaan päivään.
Tarkista suola ja happoisuus. Ruohi tarvittaessa salaatin päälle hieman suolaa ja ripottele viinietikkaa.
Koristele valmis salaatti esim. ruohosipuli silpulla ja tummalla balsamicokastikkeella.
Lähetä kommentti