Kesän runsaat sateet takasivat ainakin täällä etelä-suomessa paikoin mahtavia kanttarellisaaliita.
Vieläkin niitä löytyy ihan mukavasti. Pakkasessa on siis talvenvaralle taas reilusti varastoja ja melkoisen monta keittoa on keitetty ihan tuoreeltaankin. Tässä resepti juhlavaan ja todella maistuvaan kanttarellikeittoon.
Arkisemman version saat jättämällä viinin pois ja lisäämällä kerman suoraan keiton sekaan ilman vaahdotusta.
Juhlava kanttarellikeitto 4. lle
- ainakin 1 l tuoreita kanttarelleja ( kolmisen desiä pakastettuja)
- nokare voita
- 2 pienehköä sipulia varsineen tai puolikas keltaspuli+ ruohosipulisilppua
- 1 valkosipulin kynsi murskattuna
- 8 dl kana- tai kasvislientä
- 1 dl valkoviiniä, kuivaa omenasiideria yms. (itse käytin tällä kertaa Oiva Skumppaa
- 200 g tuorejuustoa. Kanttarelli tai maustamaton
- 2 dl kermaa
- reilu ruokalusikallinen persiljasilppua
- hieman tinjamia
- mustapippuria ja suolaa myllystä
Putsaa ja pilko sienet, silppua sipuli varsineen ja murskaa valkosipuli. Paistele sieniä pannulla kunnes neste on haihtunut. Lisää nokare voita ja ja sipulit. Kuullota sipuleita sienien kanssa hetki.
Lisää joukoon valkoviini tai siideri sekä kanaliemi.
Keitä keittoa parikymmentä minuuttia hiljalleen. Sulata tuorejuusto keiton sekaan.
Surauta keittoa muutaman kerran sauvasekoittimella, jotta siitä tulee samettisemman tasainen. Anna keiton vielä kiehahtaa
Lisää tinjami ja periljasilppu. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Suurusta hieman tarvittaessa.
Vatkaa kermavaahto löysäksi vaahdoksi ja sekoita varovasti kuuman keiton joukkoon. Tarjoile heti.
Oiva Skumppa sopi loistavasti keitolle hapokkuutta antamaan. Yleensä käytän valkoviiniä, mutta kotona ei sattunut yhtään varastossa olemaan ja en viitsinyt alkoon sitä varten lähteä. Nappasin kappareissulla matkaan tälläisen ja nappaan toistekkin :)
3 kommenttia
Hyvännäköisiä kanttarelleja olet löytänyt ja keittokin vaikuttaa herkulliselta. Oma kanttarellisaalis meni piirakkaan :) Mutta josko niitä löytyisi vielä..
VastaaPoistaKiitos. Nuo kuvassa olevat kanttarellit kasvoivat saaressa sopivasti kesäkeittiön vieressä. Ensin kuvattiin ja sitten vasta poimittiin. Seuravana päivänä olikin pihvin kaverina kanttarellikastike :) Suppis satoa odotellessa :)
VastaaPoistaIhanaa ruokaa. Nyt suppilovahverojutskat haussa. Hyvä kanakeitto-ohje haussa.
VastaaPoista