Ensinnäkin, hyvää ystävänpäivää!
Selailin vanhaa keittokirjaa Herkkujen pikkujättiläinen.
Löysin sieltä varsin mielenkiintoisen reseptin: Toscaleivokset mikrossa.
Tätähän tietysti piti heti kokeilla. Tein leivoksista 2
versiota. Viljattoman ja vähähiilihydraattisen, sekä reseptin mukaan normi
viljallisen version. Ja tottahan toki, nämä piti kokeilla vertailun vuoksi vielä
uunissakin valmistettuna.
No mikä sitten oli lopputulema. Onnistuuko leipominen
mikrossa vai onko uuni parempi?
No mikä jottei onnistuu, mutta leivonnaiset jäävät ainakin
minun mielestä häiritsevän vaaleiksi. Kuorrutukseen tietenkin väriä olisi
voinut viimeistellä kaasu ”tohottimella”, mutta tuskin sellaista ihan joka
taloudesta löytyy.
Uuni myös kaunistaa ja leivonnaiset näyttivät nousevan
uunissa paremmin.
Hyvä puoli mikrossa on nopeus. paistoaikaa säästyy puolella
+ uunin lämmitysaika. Varmasti kokeilen mikroleivontaa jatkossakin, mutta
valitsen ehkä suklaisen tai muuten tummemman leivonnaisen. Kuppikakkukuorrutuksella
tietysti myös saa ruskistumatonta pintaa piiloon.
Vielä sananen vähähiilihydraattisesta versiosta mikrossa.
Käytin makeutukseen erytritolia (kauppanimi Karppisokeri).
Ilmeisesti koska
toscaleivos on niin miedon makuinen, niin tässä tuo maistui hieman ikävästi
läpi. Veikkaan, että uunissa paistaen maku ei olisi ollut niin vahva. Seuraavalla
kerralla käyttäisin osaksi jotain muutakin makeutusainetta karppisokerin
rinnalla.
Olen tosiaan karppisokeria käyttänyt monissa leivonnaisissa ja
yleisesti ottaen tuote on loistava. Tähän se ei nyt vaan sopinut.
Toscaleivosresepti itsessään oli nopea, helppo ja kaiken
kaikkiaan loistava. Alla reseptit
viljattomaan ja viljalliseen leivontaa. Vhh:sti ja ilman. Maidottomat leivokset
saat vaihtamalla voin kasvirasvaan ja kerman kasvikermaan tai maitoon. Olkaapa
hyvä J
Toscaleivokset n. 7-10 kpl (normiversio sekä gluteeniton)
Tarvitset:
- 100g voita
- 1 ¼ dl sokeria
- 1 muna
- 2 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta (laita gluteenitonta jauhoseosta ensin vähän vähemmän ja lisää tarvittaessa)
- 1 tl leivinjauhetta
- ½ dl kermaa
- 50g voita
- ½ fariinisokeria tai muuta tummaa sokeria
- 1 rkl kermaa
- 1.5 dl mantelilastuja
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.
Lisää muna ja vatkaa.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan.
Lisää lopuksi kerma.
Jaa taikina muffinivuokiin (paperinen tai silikoni. Kumpikin
käy)
Mikrossa paistaminen: Nosta vuuat mikroon isolla lautasella
ja paista täydellä teholla noin 4 min.
Uunissa paistaminen: Paista 200*C noin 10-15 min
muffinivuokien koosta riippuen.
Tee kuorrute.
Sulata voi pienessä kattilassa tai mikrossa.
Lisää joukkoon sokeri ja sekoita.
Lisää mantelilastut, kerma ja anna kiehahtaa.
Levita kuorrutetta leivosten päälle ja paista mikrossa
täydellä teholla 1.5 min tai uunissa 180*C noin 7 min.
Viljattomat toscaleivokset noin 10 kpl
Tarvitset:
- 100g voita
- 1 ¼ dl sokeria tai samassa suhteessa makeutusainetta pakkauksen muunto-ohjeen mukaan
- 1 muna
- 1 ½ dl kookosjauhoja esim. Risenta (jos hiilihydraateilla ei ole väliä niin riisijauhokin toimii varmasti yhtä hyvin)
- 1 dl kermaa tai maitoa
- 1 tl leivinjauhetta
- 50g voita
- ½ fariinisokeria tai muuta tummaa sokeria esim. kookos. Vhh versioon haluamaasi makeuttajaa pakkauksen muunto-ohjeen mukaan.
- 1 rkl kermaa
- 1.5 dl mantelilastuja
Tee kuorrutus kuten yllä, mutta tarvittaessa korvaa sokeri
makeutuksella.
Valmista ja paista kuten viljallisetkin versiot yllä.
Alla vielä vertailun vuoksi kuvat lopputuloksista eritavoin valmistettuna.
Viljalliset versiot valmistettuna mikrossa
Viljattomat ja vähähiilihydraattiset toscaleivokset valmistettuna mikrossa
Alkuperäinen viljallisen versio uunissa.
2 kommenttia
Näyttäisi uuni olevan parempi näissä, tuo pinta näyttää niin hyvältä.
VastaaPoistaIhanaa ystävänpäivää <3
Empiriset testini kallistuvat uunin suuntaan. Hauska testi sinäänsä. kukahan nää kaikki syö? :D Ihanaa ystävänpäivää myös <3
Poista