Lakritsainen mustajuurikeitto

torstai 3. maaliskuuta 2016



Mustajuuressa on mieto parsamainen maku. Mustajuurta kutsutaankin syysparsaksi, sekä köyhän miehen parsaksi. Köyhän tai ei, mutta valtavan hieno ja juhlava keitto siitä syntyy. 
Mustajuuri maistuu luonnostaan myös aavistuksen lakritsalta ja sitä makua on tässä keitossa korostettu lisäämällä hieman lakritsajauhetta. Makuyhdistelmä toimii hienosti !

Tämä keitto on muuten yksi kevään Kotiblogit lehdessä julkaisemistani resepteistä.

Jos mustajuuri ei ole entuudestaan tuttu, niin kannattaa ehdottomasti kokeilla

Hiilihydraatteja mustajuuressa on noin 10/100g joista kuitenkin suuri osa on inuliineja, jotka itseasiassa ravitsemustieteessä luokitellaan kuiduiksi. Inuliinit eivät nosta verensokeripiikkiä ja siksi suositeltavia myös diabeetikoille.
Jos inuliini kiinnostaa, niin paljon lisätietoa löydät googlettamalla.


Lakritsainen mustajuurikeitto 4 lle


Tarvitset:

  • n. 500g mustajuurta
  • 1 iso sipuli silputtuna
  • 7dl vettä
  • 1dl hiilihapotettua vettä tai kuivaa kuohuviiniä
  • 1 kasvisfondi
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa (maidottomaan versioon 2 dl kasvikermaa)
  • 1 tl lakritsajauhetta
  • 2 tl ruokosokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
  • mustapippuria ja suolaa myllystä

  • loraus oliiviöljyä
  • loraus sitruunamehua liotusveteen

Kuori ja huuhtele mustajuuret juoksevan kylmän veden alla.
Pilko mustajuuret välittömästi kuorimisen jälkeen pieniksi paloiksi ja laita sitruunalla maustettuun veteen odottamaan keittämistä.

Kuullota sipulisilppua hetki tilkassa öljyä.
Lisää vesi, mustajuuret, fondi ja sitruunamehu.
Keitä mustajuuret kypsiksi (n. 20 min)
Lisää lakritsajauhe ja soseuta mustajuuret liemessään sauvasekoittimella tai blenderissä.
Sulata tuorejuusto keiton joukkoon ja kiehauta.
Rouhi hieman mustapippuria ja tarkista sopiva suola.
Lisää hiilihapotettu vesi tai kuohuviini sekä persilja.

Tarjoile heti.

Lähetä kommentti