Pähkinät ja siemenet lisättiin pari vuotta sitten
virallisiin ravitsemussuosituksiin. Pähkinöitä ja siemeniä suositellaan
syötäväksi noin 2 rkl päivässä. Tutkimusten mukaan vain joka kymmenennen
suomalaisen kohdalla suositukset täyttyvät.
Itse taidan ylittää suositukset kirkkaasti. Päivätyöni on
usein melko hektistä ja palavereita on palavereiden perään. Monesti myös lounastaukokin
on buukattu etäpalaverilla jos kalenterissa ei enää muuta vapaata aikaa löydy.
Pöytälaatikossani onkin siis aina pähkinöitä. Pähkinöistä
saa kätevästi terveellistä energiaa palavereiden välissä.
Pähkinät ja siemenet ovat kaiken lisäksi niin mainioita
raaka-aineita ja niistä syntyy vaikka millaisia reseptejä. Reseptejä missä
pähkinät ja siemenet ovat pääosassa ja reseptejä joissa niillä on sivuosa,
mutta tärkeä sellainen. Vähän niin kuin Oscar-gaalassa J
Näitä pää- ja sivuosia tulette varmasti nyt lähiviikkoina
näkemään, sillä Meira haastoi 40+ Blogit bloggaajia keksimään 3 reseptiä
siemenistä ja pähkinöistä juurikin ihan siksi, että saataisiin yhä useampi
suomalainen lisäämään näitä luonnon omia vitamiini- ja antioksidanttipommeja
ruokavalioonsa ja voimaan paremmin.
Haaste oli erittäin mieluinen ja kuten monesti monessa muussakin
asiassa – tällä lähti vähän ”mopo keulimaan” ja reseptejä syntyi 6. Itseasiassa
niitä olisi syntynyt paljon, paljon enemmänkin.
Tinskun keittiössä vietetään siis nyt pähkinäviikkoja ja
julkaisen kaikki reseptit putkeen… jos en nyt ihan päivittäin niin melkein.
Ensimmäinen resepti lähti ajatuksesta, millä korvata se
hätäpäin nälkään ahmittu palaveripulla.
Se on esimerkiksi siivu pähkinä- siemenleipää, jonka nappaat
aamulla mukaan käsilaukkuun.
Pähkinä- siemenleipä
Tarvitset:
- 2 dl pellavansiemeniä
- 2 annospussia siemensekoitusta (80g)
- 1 annospussi saksanpähkinöitä (70g)
- 1 annospussi hasselpähkinöitä (100g)
- 1 annospussi kuorimattomia manteleita (100g)
- 1 annospussi manteli-rusinasekoitusta (120g)
- 5 kananmunaa
- ½ dl öljyä
- ½ dl vettä
- 1 tl suolaa
- hieman voita leipävuuan voiteluun
Rouhi mantelit,
rusinat ja pähkinät veitsellä tai pyöräytä muutaman kerran blenderissä.
Pähkinöistä saa jäädä osittain rouheampiakin palasia.
Sekoita kaikki
kuivat aineet keskenään ja lisää vesi hyvin sekoittaen
Vatkaa munia ja
öljyä keskenään niin, että niistä tulee paksuhko seos. Tämäkin onnistuu
hienosti blenderissä.
Sekoita muna-
öljyseos kuivien aineiden joukkoon hyvin ja anna turvota muuta minuutti.
Kaada taikina hyvin
voideltuun noin reilun litran vetoiseen leipävuokaan ja paista 160*C uunin
alatasolla noin 70 min.
Anna leivän jäähtyä
kylmäksi vuuassaan ennen kumoamista.
Säilytä leipä jääkaapissa.
Vinkki: Leipä
kannattaa siivuttaa, pakata valmiisiin annospusseihin ja pakastaa. Pakkasesta
on kätevää ottaa vaikka leipäpala kerrallaan töihin evääksi.
*Kaupallinen yhteistyö Meira/40+ blogit
Ps. lisää pähkinäisiä reseptejä löydät ihanasta Beach house kitchen -blogista
Ps. lisää pähkinäisiä reseptejä löydät ihanasta Beach house kitchen -blogista
5 kommenttia
Kiitos tästä ohjeesta. Nappaan talteen. Vaikuttaa tosi hyvältä, ja tuo gluteenittomuus plussaa! :)
VastaaPoistaOn maukas ja todella täyttävä leipä. Oleppa hyvä :)
Poistamoi, paljonkohan siemenleivässä on siemeniä desi-mittana? Kuinka kiinteä taikina? Vasttatko, että kerralla onnistuisi.
VastaaPoistaAuringonkukkaa ja kurpitsaa yhteensä noin 3 dl + ne 2 dl pellavansiemeniä.
PoistaTaikinan pitää olla tosi tönkkö. :)
Pähkinöitä yhteensä sellaiset 8 dl plus nuo yllä :)
Poista