Liekitetyt ruoat taitaa olla yksi kasarin ja ysärin
hittiruokia, mutta vaihtelevasti niitä näkee ruokalistoilla edelleenkin.
Herätelläänpä liekittäminen eli flambeeraus taas henkiin.
Ennen kuin alat tämän postauksen innoittamana liekittämään…Himmennä
hieman valoja. Laita jotain kivaa musiikkia ja yllätä vieraasi tai kumppanisi
(nykyisen tai mahdollisesti tulevan) tällä näyttävällä oldschool henkisellä kokkaustyylillä, mutta
muista turvallisuus.
Katso ettei ole verhoja ihan vieressä. Muista myös otsatukka. Laskut, mainosposti
ja muu helposti syttyvä siirretään pois pannun välittömästä läheisyydestä ja
liesituuletin laitetaan sammuksiin niin palokunta ja naapurit kiittää J
Syytä on tietysti kiinnittää huomiota myös paistinpannuun.
Unohda se teflon. Pannun pitää olla pinnoittamaton. Liekitykseen käy
erinomaisesti teräs- valurauta- tai hiiliteräpannu. Itse käytin tuota
viimeisintä jonka ystävällisesti sain kovaan testikäyttöön KitchenTime’ltä.
Voitte uskoa, että tässä keittiössä hiiliteräspannu on
saanut kovaa kyytiä. Sillä on paistettu hellalla ja paiston jälkeen työnnetty
suoraan uuniin. Pannu on päässyt grilliin ja savustimeen. Enää nuotio on kokeilematta.
Tuokin kyllä hoituu tuota pikaa.
Tässä on nyt pikkuhiljaa käynyt niin, että uusi
hiiliteräspannuni on siirtänyt entisen lempivalurautaiseni sivuun, koska uusi
on paljon kevyempi ja muutenkin kivampi käsitellä. Olen siis tyytyväinen.
Jos olet miettinyt hiiliteräspannun hankintaa niin muistutan
vielä, että pari juttua on tehtävä ennen hoo-hetkeä.
Pannu on pestävä kuumalla vedellä hyvin. Pannun päällä on
yleensä vaha jonka poistaminen vaati tässäkin keittiössä pari hikikarpaloa ja
muutaman kirosanan. Älä silti yritä mennä aidan ali, koska huolellisuuden
jälkeen lopussa kiitos seisoo.
Pesun jälkeen pannu poltetaan… kyllä. Pannuun poltetaan
rasva, josta tulee luonnollinen tarttumaton pinnoite.
Poltto kannattaa tehdä ainakin kahteen kertaan. Tarkemmat
ohjeet tulevat kyllä hankkimasi pannun mukana, joten lue ne hyvin.
Hiiliteräspannua ei sitten laiteta tiskikoneeseen eikä edes mietoa pesuainetta
suositella. Pannu pestään kuumalla vedellä ja pyyhitään. Välillä sipaistaan
vähän öljyä pintaan ja avot* se on aina käyttövalmiina. Pinnoituksen alkaessa
kulua se rasvapoltetaan uudestaan ja pannu on ikuinen.
Ja nyt siihen reseptiin…..
Liekitettävinä hedelminä voi hyvin käyttää esimerkiksi:
Omenaa, hunaja- tai cantaloupemelonia, päärynää, ananasta,
banaania, mangoa, luumuja, kriikunoita ja oikeastaan mitä vain suht kiinteitä
hedelmiä sesongin ja ruokavaliosi mukaan.
Kuvan jälkiruuassa on käytetty mangoa ja cantaloupemelonia. (
cantatoupe sopii hyvin karpaajallekkin. Olikos siinä nyt 4 hiilaria /100g vai
vieläkin vähemmän?)
Liekitetyt hedelmät 2.lle
Tarvitset:
- 2 kourallista mieleisiäsi hedelmiä
- 2 rkl voita
- (1 dl tuoremehua appelsiini, omena yms. ) Voi jättää myös pois, mutta tästä tulee samalla kiva kastike.
- 1-2 rkl kookossokeria (hunaja tai valkoinen- karppisokeri käy yhtä hyvin)
- n. 4 cl väkevää viinaa kuten konjakkia, jaloviinaa yms.
Tee näin:
Kuori, pilko ja
poista hedelmistä mahdolliset kivet.
Kuumenna voi
paistinpannulla ja paista hedelmiä kunnes ne saavat vähän väriä.
Lisää sokeri,
mehu ja kuumenna seos kiehuvaksi.
Sammuta liesituuletin!
Kaada pannulle
hedelmien päälle alkoholi ja sytytä se palamaan tikulla, pitkänmallisella sytyttimellä
yms.
Anna liekin palaa
loppuun ja tarjoile heti esim. jäätelön kera.
Käytä pannulle
syntynyt herkullinen liemi kastikkeena.
Jos nyt mielenkiintosi hiiliteräspannuun heräsi niin KitchenTime
verkkokaupasta niitä saa ja mielestäni vielä kohtuulliseen hintaan.
Oma paistinpannuni on mallia Mauviel 1830.
Oma paistinpannuni on mallia Mauviel 1830.
Nopea linkki verkkokauppaan vertailuja tekemään on
klikkaamalla Tästä
Niin ja onhan siellä kaikkea muutakin mielenkiintoista ja
hyödyllistä keittiötarviketta.
*Kaupallinen yhteistyö KitchenTime’n kanssa
4 kommenttia
Nyt tuli ihan hirvee tarve saada tuo hiiliteräspannu, kuullostaa todellakin pannujen pannulta, vois heittä vesilintua vanhoilla, omaa pannua rupeankin toivomaan, jospa vaikka äitienpäivälahjaks :)
VastaaPoistaKokkauksen kera tottakai ;)
PoistaLiekitin joku vuosi takaperin mieheni päänkin aika hyvin. Hän tuli kurkkaamaan mitä teen ja siinä samassa pää olikin jo tulipallon sisällä. Kulmakarvat kärähtivät, ripsiä onneksi suojasivat lasit, hiuksia ei ollut, mutta ne olisivat leimahtaneet iloisesti... Sittemmin olen ollut varovaisempi...
VastaaPoistaAi kamala! :D
Poista