Savustaminen
on kiva tapa laittaa ruokaa. Ruoka valmistuu vähän kuin itsekseen ja sillä
välin voi laitella muita lisukkeita.
Tänä
vuonna Tinskun keittiössä opetellaankin savustuksen saloja ihan tosissaan, kun
sähkösavustimen ja perinteisen laatikkomallin lisäksi Kätevä Isäntä hankki meille
ison savustuskaapin.
Tämähän
oli tietysti asiasta aivan liekeissä ja kaappia piti heti ensimmäisenä iltana
päästä kokeilemaan ja vieläpä jopa hyvällä menestyksellä.
Kaappimallissa
on hienoa juurikin se, että sitä voi käyttää myös kaasulla ns. rengas polttimella.
Lämpötilaa on helpompi säätää tarkemmin haluttuun asteeseen ja puita ei tarvitse olla
alvariinsa lisäilemässä ja mikä parasta…. kaappiin mahtuu kerralla enemmän.
(todellakin)
Toki
perinteisesti puuliekillä savustamisessa on oma juttunsa, mutta jos vahtii
liekkiä, lämpötilaa ja pitäisi samalla valmistaa vielä jotain muutakin niin
kaasu kyllä helpottaa elämää huomattavasti.
Ensimmäisenä
kokeiluna savustettiin porsaan ulkofileetä ja erilaisia kasviksia.
Tässä
kohtaa siis muistutankin taas siitä, että hankkikaa kunnollinen lihan
sisälämpömittari. Digitaalinen on hyvä. Sellainen mihin voi asettaa halutun
sisälämpötilan ja mielellään erittäin äänekkäällä hälytyksellä. J
Savustettu porsaan ulkofilee
- noin 1.5 kg pala possun ulkofileetä
- suolaa ja mustapippuria myllystä
- (muita mieleisiäsi mausteita)
- kokonaisia rosepippureita, tuoretta timjamia tai rosmariinia koristeluun
- tilkka öljyä ruskistamiseen
Ota liha huoneenlämpöön
noin tuntia ennen savustamista.
Tee ristikkäiset ohuet
viillot rasvapuolelle jos haluat lopputuloksesta koristeellisemman.
Paista fileeseen nopeasti
kaunis vähän ruskeaa pintaa kuumalla paistinpannulla.
Ripottele
fileelle suolaa ja pippuria.
Laita fileen keskikohtaan
paistomittari
Savusta
niin kauan, että sisälämpömittari näyttää 70 *C (liha jää kostean meheväksi.
Jos haluat vielä kypsemmän niin anna lämpötilan nousta 75 – 78*C.
Jos saat säädettyä
savustimen lämpötilaa niin optimaalinen lämpötila voisi olla sellaiset 120*C. Kukin tietysti tyylillään.
Kääri liha folioon ja anna
vetäytyä jonkin aikaa ennen leikkaamista. Lihan sisälämpötila nousee
vetäytymisen aikana vielä yleensä parilla asteella.
Savustetut bataatit
- bataatteja
- suolaa, pippuria
- hieman öljyä
- fetajuustoa ja balsamicokastiketta tai etikkaa
Lohko bataatit poikittain
muutaman sentin vahvuisiksi kiekoiksi.
Esikypsennä
bataatteja uunissa 180*C noin 20 min. Kokeile tikulla, että ovat selvästi vähän
pehmenneet.
Voitele
bataatin leikattu pinta öljyllä ja rouhi päälle hieman suolaa ja mustapippuria.
Savusta
noin 20 min.
Koristele
fetajuustolla ja balsamicokastikkeella.
Lisäksi
voit savustaa sipuleita, keitettyjä uusia perunoita yms.
Sitruunainen korvasienikastike 4.lle
- n. 250g käsiteltyjä korvasieniä pilkottuna (katso tuoreiden korvasienien käsittelyohje esim. Eviran sivulta. Korvasieni on käsittelemättömänä tappavan myrkyllinen)
- 1 isohko sipuli silputtuna
- 1 dl vettä
- 2 dl kermaa
- 200 maustamatonta tuorejustoa
- ½ lihafondi tai lihaliemikuutio
- ¼ sitruunankuorta raastettuna
- ½ tl rosmariinia
- mustapippuria ja suolaa myllystä
- tilkka punaista palmuöljyä tai oliiviöljyä
Kuullota
sipuleita hetki tilkassa öljyä.
Lisää esikäsitellyt korvasienet
ja paista muutama minuutti sekoitellen.
Lisää vesi, kerma ja
fondi.
Lisää juusto nokareina ja
anna sulaa.
Lisää sitruunankuori,
rosmariini ja rouhi hieman mustapippuria.
Anna hautua hiljaa
poreillen noin 10 min. Tarkista maku ja suola.
(Sitruunankuori
ja rosmariini antavat muhennokselle upean aromin korvasienien makua
peittämättä. Punainen palmuöljy antaa kastikkeelle kauniin sitruunankeltaisen
värin)
*Kaupallinen yhteistyö X-Market kanssa
Tässä
vielä vähän teknisiä tietoa savustimesta.
-Korkeus
130cm
-Syvyys
43cm
-Leveys
48 cm
-TUPLASEINÄT
2MM TERÄKSESTÄ
-Pyörillä
ja kahvat takana (helposti siirrettävä)
-Mukana
4 ruostumattomasta teräksestä valmistettua kypsennysritilää,
rasvapannu
ja lämpömittari.
-Voidaan
käyttää puilla, kaasulla tai hiilillä.
Hinta
oli mielestäni yllättävän edullinen. Savustinta ei tehdä massatuotantona. Lisätietoja voit kysellä suoraan X-Market Oy:stä
puh: 044 9944445 tai noviitovar@gmail.com
3 kommenttia
Kylläpä näyttääkin hyvältä <3
VastaaPoistaOi oi mitä herkkua, nyt kyl pitäis saada kutsu ruokailoitteluun ja varsinkin tuon savustetun ruoan ääreen, iso peukku nam NAM <3
VastaaPoistaSlurps, pyyhin täällä suupieliäni. Upeita herkkuja! Mukavaa päivää sinulle. <3
VastaaPoista