Tänä
vuonna näyttää olevan ilahduttavan runsas sienivuosi.
Kantarelleja
on löytynyt heinäkuusta asti. Mustatorvisieniaika taitaa olla nyt
parhaimmillaan ja suppilovahverot tulevat ihan näillä näppäimillä.
itse
en vielä isommin tänä vuonna ole sienimetsään ehtinyt. Muutamaa saaresta poimimaani
kantarellia lukuun ottamatta sienestyksen meillä on nyt hoitanut Kätevä Isäntä.
Runsas
sienikausi onneksi jatkuu ennusteiden mukaan pitkälle syksyyn ja odotankin
innolla, että ennättäisin myös itsekin vielä muutaman sieniretken tekemään.
Sienireseptejäkin
on siis syksynmittaan blogiin tulossa ainakin muutama.
Aloitetaan
mustatorvisienikastikkeella. Resepti toimii muuten loistavasti myös
suppilovahveroille samoilla suhteilla.
Mustatorvisienikastike 4. lle
Tarvitset:
- 1 l tuoreita mustatorvisieniä tai 2 dl kuivattuja liotettuna
- 1 keskikokoinen sipuli silputtuna
- 1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna
- ½ liha- tai kasvisliemikuutio
- 1 dl vettä
- 3-4 dl kermaa
- hieman yrttejä kuten timjami ja rosmariini
- mustapippuria myllystä
- (suolaa)
- voita tai oliiviöljyä paistamiseen
Kuullota
sipuleita hetki pannulla tilkassa voita tai öljyä.
Silppua
sienet ja lisää pannulle.
Paista
kokoajan sekoitellen niin kauan että neste haihtuu.
Kaada
sekaan vesi ja lisää liemikuutio murskattuna (fondi on myös oiva vaihtoehto)
Lisää
kerma, yrtit ja rouhi joukkoon hieman mustapippuria)
Anna
kiehua hiljalleen noin 10 min tai niin kauan että kastike on selkeästi sakeutunut.
Tarkista
maku ja suola.
Vinkki:
Kivaa
raikkautta kastikkeelle saat kun raastat hieman sitruunankuorta joukkoon.
Kurkkaa
myös muut sienireseptit:
6 kommenttia
Kieli pitkällä tätä pannullista tänään jo kattelin. Koitan tätä reseptiä kantarelleilla kun edelleenkään en uskaltanu mustatorvisientä kerätä. Kädessä kyllä oli muutama ja olin varma että nämä ne on mutta ensi vuonna sitten sienikurssin kautta uskallan kyytille napata.
VastaaPoistaMustatorvisieni on kyllä sellainen ettei siitä oikein voi erehtyä. Mitään muuta oikeastaan vastaavan näköistä sientä ei suomen luonnossa ole. Väri saattaa vaihdella aika vaalenkin harmaasta ( kuten alimmaisessa kuvassa ) melko mustaan. Ihan mustaksi menneitä lötköjä sieniä ei kannata kerätä. Ne ovat jo pilalla.
PoistaPaljon luulet 1 l tuoreita sieniä olevan paistettuna?
VastaaPoistaNoin 2 dl veikkailisin.
PoistaJes! Tämä ohje tuli tarpeeseen.. löysin pikaisella metsäkäynnillä pienen määrän kangasrouskuja ja mietin mitä niillä tekisin kun ei muutamaa sientä voi säilöäkään.. keksin sitten että jospa tekaisisisin sienikastikkeen ja lisäisin ne mustatorvien kaveriksi. Sillähän asia hoituu. Pahtopaisti muhii sous vide-kattilassa ja tässä hyvä aika ryöpätä rouskut ja valmistella kaikki ennen lihaa. :)
VastaaPoistaPikkasen sokeria näihin, niin avot 🙂
VastaaPoista