Mustatorvisienikastike

keskiviikko 24. elokuuta 2016


Tänä vuonna näyttää olevan ilahduttavan runsas sienivuosi.
Kantarelleja on löytynyt heinäkuusta asti. Mustatorvisieniaika taitaa olla nyt parhaimmillaan ja suppilovahverot tulevat ihan näillä näppäimillä.

itse en vielä isommin tänä vuonna ole sienimetsään ehtinyt. Muutamaa saaresta poimimaani kantarellia lukuun ottamatta sienestyksen meillä on nyt hoitanut Kätevä Isäntä.

Runsas sienikausi onneksi jatkuu ennusteiden mukaan pitkälle syksyyn ja odotankin innolla, että ennättäisin myös itsekin vielä muutaman sieniretken tekemään.

Sienireseptejäkin on siis syksynmittaan blogiin tulossa ainakin muutama.
Aloitetaan mustatorvisienikastikkeella. Resepti toimii muuten loistavasti myös suppilovahveroille samoilla suhteilla.

Mustatorvisienikastike 4. lle


Tarvitset:
  • 1 l tuoreita mustatorvisieniä tai 2 dl kuivattuja liotettuna
  • 1 keskikokoinen sipuli silputtuna
  • 1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna
  • ½ liha- tai kasvisliemikuutio
  • 1 dl vettä
  • 3-4 dl kermaa
  • hieman yrttejä kuten timjami ja rosmariini
  • mustapippuria myllystä
  • (suolaa)
  • voita tai oliiviöljyä paistamiseen


Kuullota sipuleita hetki pannulla tilkassa voita tai öljyä.
Silppua sienet ja lisää pannulle.
Paista kokoajan sekoitellen niin kauan että neste haihtuu.
Kaada sekaan vesi ja lisää liemikuutio murskattuna (fondi on myös oiva vaihtoehto)
Lisää kerma, yrtit ja rouhi joukkoon hieman mustapippuria)
Anna kiehua hiljalleen noin 10 min tai niin kauan että kastike on selkeästi sakeutunut.
Tarkista maku ja suola.

Vinkki:
Kivaa raikkautta kastikkeelle saat kun raastat hieman sitruunankuorta joukkoon.


Kurkkaa myös muut sienireseptit:









6 kommenttia

  1. Kieli pitkällä tätä pannullista tänään jo kattelin. Koitan tätä reseptiä kantarelleilla kun edelleenkään en uskaltanu mustatorvisientä kerätä. Kädessä kyllä oli muutama ja olin varma että nämä ne on mutta ensi vuonna sitten sienikurssin kautta uskallan kyytille napata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustatorvisieni on kyllä sellainen ettei siitä oikein voi erehtyä. Mitään muuta oikeastaan vastaavan näköistä sientä ei suomen luonnossa ole. Väri saattaa vaihdella aika vaalenkin harmaasta ( kuten alimmaisessa kuvassa ) melko mustaan. Ihan mustaksi menneitä lötköjä sieniä ei kannata kerätä. Ne ovat jo pilalla.

      Poista
  2. Paljon luulet 1 l tuoreita sieniä olevan paistettuna?

    VastaaPoista
  3. Jes! Tämä ohje tuli tarpeeseen.. löysin pikaisella metsäkäynnillä pienen määrän kangasrouskuja ja mietin mitä niillä tekisin kun ei muutamaa sientä voi säilöäkään.. keksin sitten että jospa tekaisisisin sienikastikkeen ja lisäisin ne mustatorvien kaveriksi. Sillähän asia hoituu. Pahtopaisti muhii sous vide-kattilassa ja tässä hyvä aika ryöpätä rouskut ja valmistella kaikki ennen lihaa. :)

    VastaaPoista
  4. Pikkasen sokeria näihin, niin avot 🙂

    VastaaPoista