Kurpitsaa pukkaa vieläkin ihan valtavasti. Toin saaresta
taas lastin valtavia kesäkurpitsoja ja kotikasvimaallakin möllöttää muutama
upea jättikurpitsa.
Kurpitsaa syödään siis tänäkin syksynä muodossa jos
toisessa. Osa säilötään pikkelsiksi, osasta teen ehkä hilloa ja loput menee
kuutioina pakastimeen talven keittovärkeiksi.
Kurpitsakeitto maistuu vuodenajasta riippumatta ja chili
antaa keittoon mukavasti lämpöä ja potkua..
Tällä kertaa laitoin keittoon chilin lisäksi savuista BBQ
tuorejuustoa ja se toimi vallan mainiosti.
Kurpitsana käytin kesäkurpitsaa, mutta ihan mikä tahansa
kurpitsa käy yhtä hyvin.
Savuinen kurpitsakeitto 4.lle
Tarvitset:
- noin 1 kilo kuorittua ja kuutioitua kurpitsaa
- 1 keskikokoinen sipuli silputtuna
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna
- n. 6-8 dl vettä ( sen verran, että kurpitsakuutiot juuri ja juuri peittyvät)
- 1 kasvis fondi tai kuutio
- maun mukaan tuoretta chiliä silputtuna tai chilikastiketta
- 200 g savuinen BBQ tuorejuustoa ( Greme Bonjour)
- mustapippuria ja suolaa myllystä
- tilkka voita tai öljyä sipuleiden kuullotukseen.
Koristeeksi:
- tuoretta persiljaa silputtuna
Kuullota sipuleita
hetki kattilassa tilkassa öljyä tai voita. Jos käytät tuoretta chiliä niin
lisää se sipuleiden kanssa.
Lisää fondi,
kurpitsakuutiot ja sen verran vettä, että kurpitsat juuri ja juuri peittyvät.
Anna kiehua
hiljalleen niin kauan, että kurpitsat pehmenevät.
Ota kattila
liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
Lisää tuorejuusto
nokareina ja kiehauta keitto vielä kertaalleen kokoajan sekoitellen.
Mausta
chilikastikkeella, mustapippurilla ja suolalla.
Lisää
tarvittaessa aavistus makeutta hunajalla tai kookossokerilla.
Koristele valmis
keitto silputulla tuoreella persiljalla.
Vinkki:
Pelkästä kesäkurpitsasta tulee erinomainen, mutta vähän
tylsän harmahtava keitto. Käytin sipuleiden kuullotukseen punaista palmuöljyä
ja lisäsin sitä vielä lorauksen valmiiseen keittoon antamaan lisää ravinteita
ja kaunista keltaista väriä.
Pekoni, pekoni ja kolmannen kerran pekoni! Tarjoile keitto rapeiksi
paistettujen pekonilastujen kanssa.
8 kommenttia
Tämäkin menee testiin, kiitti ohjeesta :)
VastaaPoistaOleppa hyvä <3
PoistaTämä keitto kuulostaa juuri sellaiselta mitä haluaisin nyt syödä. Kurkkuun on taas kasvanut kaktusfarmi ja kuulostan ihan vanhalta varikselta. Juuri silloin tällainen keitto on parasta <3
VastaaPoistaNo voi ikävää. Toivottavasti ei iske tauti ihan petiin. Pikaista paranemista <3
PoistaVaria saa lisaa kurkuma mausteella jos kurpitsoissa ei ole tarpeeksi varia.
VastaaPoistaJos maha ei kesta chilia pikkasen kurkumaa ja inkivaaria ajaa myos asian. Myos hyvaa flunssaiselle ;)
Totta, kurkumalla saa myös ihanaa väriä ja makua ja inkivääri antaa mukavasti potkua.
Poistavoi tuota palmuöljyä pitää varmaan ostaa, tekipä hyvästä keitosta herkullisen väristä :)
VastaaPoistaOlen ihan lööw tuohon punaiseen palmuöljyyn <3
Poista