Nyt
käännetään katseet jouluun ja erityisesti kinkkuun.
Suuressa
osaa talouksissa joulupöydän antimet ovat muuttuneet kansainvälisempään
suuntaan. Perinteisten suomalaisten antimien rinnalle vaikutteita on tullut
ympäri Eurooppaa ja ”ison rapakon takaa”.
Tarjolla
on myös enemmän kaikkea pientä hyvää ja perinneruokiakin tuunataan ”With a
twist”
HK Scan. Joulu 2016 -pressitilaisuus jäänmurtaja Urholla. Kuvaaja Roni Lehti. |
Kinkku
on edelleen kuitenkin joulupöydän kunkku ja yleisin ruokalaji. Sitä
on tarjolla 92 % talouksista ja se on joka kolmannen suosikkijouluruoka.
Valtaosa (85 %) paistaa kinkun itse.
Kuten
suomalainen joulupöytä niin myös perinteinen kinkku on murroksessa.
Kun
vielä 1990 luvulla joulupöydän kunkku oli perinteinen noin 12 kiloinen
luullinen kokonainen kinkku niin tänä päivänä moni valitsee pienen luuttoman
vaihtoehdon.
Kuluttajat
valitsevat myös nykyään mielellään rasvattomampia ja nahattomampia kinkkuja. Lihan
halutaan näkyvän jo ostohetkellä ja pienen koon halutaan olevan myös laadukkaampi
ostos.
Kinkkukoon pienentyminen selittyy osittain sillä, että tarjottavaa on monipuolisemmin niin ei osteta yhtä
tuotetta paljon, mutta myös sillä, että nykyään joulupöydän ympärille
kokoontuu vähemmän ruokailijoita kuin ennen. Joulupyhien sijoittuminen kalenteriviikkoon ja hävikkiajattelu myös sanelevat kinkun kokoa.
HKscan:in
teettämän tutkimuksen mukaan 30% joulupöytiä on alle 3 ruokailijaa.
23%
4-5 henkilöä. 21% 6-7 henkilöä ja 17% 8- yli 10 henkilöä. 4% suomalaisista syö
jouluaterian yksin.
Perinteisyys
näkyy kuitenkin vielä kinkun maussa, suolaus edelleen ykkönen.
HK Scan. Joulu 2016 -pressitilaisuus jäänmurtaja Urholla. Kuvaaja Roni Lehti. |
Miten se kinkku sitten paistettiinkaan?
Mikä
olikaan kinkun sisälämpötila, paistoaika ja milloin kinkku viimeistään pitää ottaa sulamaan, jotta olisi h-hetkellä paistovalmiina. Nämä kysymykset ovatkin
joulunalusajan suosituimpia hakusanoja googlessa.
Monella
joulukinkun sulamaan ottaminen oikeana päivänä unohtuu. Sulatustilaa ei
jääkaapissa ole. Osto on jäänyt viimetippaan ja kinkku ei enää ehdi sulamaan.
Kaikille
joille oikeaoppinen kinkunpaisto tuottaa päänvaivaa tiedoksi, että helpotus on
keksitty.
Voiko kinkun paistaa jäisenä?
HKScanin
tuotekehityskokki Sami Lamminaho ja ruokasisällöntuottaja sekä kokki Tero Honkaniemi päättivät kokeilla onnistuuko jäisen kinkun paisto ja millainen on lopputulos.
Jäisenä
ja perinteisellä tavalla paistettuja kinkkuja maistatettiin sokkona jäänmurtaja
Urholla median- ja blogien edustajien kesken.
Kinkkujen
ulkonäössä, maussa ja rakenteessa ei ollu eroja. Matalammassa lämmössä
paistettu kinkku on uunista otettaessa hieman vaaleampi.
HK Scan. Joulu 2016 -pressitilaisuus jäänmurtaja Urholla. Kuvaaja Roni Lehti. |
-
Kinkun mureus riippuu lihan sisälämpötilasta, riippumatta siitä, onko se
paistettu jäisenä vai sulana. Mitä korkeampi kinkun sisälämpötila, sen mureampi
kinkku, toteaa Lamminaho.
Paistohävikki
oli lähestulkoon sama. Jäisenä uuniin laitetun noin 3 kg:n kinkun paistohävikki
oli testissä 33 %. Samanlaisen sulan kinkun vastaava hävikki oli 29 %. Tosin
painosta osa on lähtenyt jo kinkun sulamisvaiheessa. Jääkinkun paistopussiin
tuli siis noin 1 dl enemmän nestettä.
Normaalisti
kinkun sulatus jääkaapissa kestää kinkun koosta riippuen kahdesta päivästä jopa
viiteen päivään: 2 kg kinkku sulaa 2 päivää, 10 kg kinkku 5 päivää. Nyt
sulatusvaiheen voi jättää kokonaan pois.
HK Scan. Joulu 2016 -pressitilaisuus jäänmurtaja Urholla. Kuvaaja Roni Lehti. |
Jäisenä paistettua joulukinkkua ja neilikkakastiketta Samin ja Teron tapaan
- 1 kpl (6-8 kg) HK Rypsiporsas® Juhlakinkku potkalla
- 1 kpl paistopussi kinkulle
Pidä
jäistä kinkkua hetki lämpimän veden alla, jonka jälkeen pakkaus irtoaa
helpommin kinkun pinnasta. Pakkauksen poistamisen jälkeen aseta kinkku
paistopussiin ja sulje pussi. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja laita
kinkku uunipellillä 90 - 100 °C uuniin uuniin. Anna kinkun paistua ensin n. 1,5
tuntia per kilo ja työnnä lihalämpömittari kinkun keskelle. Paista kinkku
loppuun haluamaasi kypsyyteen. 75 °C kinkku on kypsä, kiinteä ja mehukas. 85 °C
kinkku on ylikypsä ja murea. Aikaa jääkinkun kypsentämiseen menee kinkun koosta
ja halutusta kypsyydestä riippuen 12 - 16 tuntia.
Neilikkakastike:
- 3 dl kinkun paistolientä
- 3 dl kuohukermaa
- 1 dl omenasosetta
- ¼ tl jauhettua neilikkaa
- 2 rkl maizenaa
- 2 rkl sinappia
Kuumenna
kinkun liemi, kerma, neilikka ja omenasose kattilassa. Sekoita maizena pieneen
vesitilkkaan ja kaada kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna kiehua
hiljalleen muutama minuutti ja mausta lopuksi sinapilla.
6 kommenttia
Tuskin millään muulla tavalla enää paistankaan kinkkua. Oli muuten hauska tilaisuus!
VastaaPoistaOli kyllä ja hyvin informatiivinen :)
PoistaHitsi, tää tulee pelastamaan monen joulun! Pitääpä testata vaikka pikkujoulukinkun kanssa miten onnistuu suoraan pakkasesta tyyliin. Oletko itse kokeillut?
VastaaPoistaNo varmasti tulee ja yhtähyvin voi paistaa puolisulan kinkun kun vaan tosiaan uunin lämpötila on korkeintaan sen 100 astetta. Vielä en ole itse kokeillut, mutta esim. Kulinaari blogin Kimmo on ja oliskohan myös Himahellan Tiina... en ole ihan varma. Pikkujoulukinkun ajattelin itsekin kokeilla, mutta tosiaan joo....En osannut sokkomaistajaisissa erottaa mikä kinkuista oli jääkinkku. :)
PoistaKohta nuuten paistuu uunissa pakkasessa lojunut jäinen kinkku!
VastaaPoistaOlen perinteinen ja varmuuden vuoksi sulatin kinkun. Kuorrutus on tosin vielä ihan hakusessa...
VastaaPoistaRauhallista ja herkullista joulua.