Keittiömestari Risto Mikkolan uusimmassa kirjassa Arjen Luxus – Koko Vuoden Keittokirjassa
viritellään kotikeittiön arkeen uutta twistiä ja sitä luxusta muutenkin kuin
voita ja kermaa lisäämällä.
Kirjan tekijätiimi on sama kuin Mikkolan edellisessä
ruokakirjassa, suursuosion saaneessa Koko Vuoden Grillauskirjassa. Riston luottomiehenä keittokauhansa kanssa häärää
Henry Lepist ja upeista ruokakuvista vastaa valokuvaaja Roni Lehti.
Kirjassaan Risto kertoo, miten hyvästä kotiruuasta saa
vieläkin parempaa ja kuinka helposti se onnistuu.
Kirja on suorastaan koukuttavan herkullinen. Selkokielisiä
ja helposti toteutettavia reseptejä tuttujen suomalais-makujen lisäksi trendikkäästä
sushista falafeliin ja ramen-burgeriin ilman kummempia piiperryksiä.
Teoksen toistasataa reseptiä innostavat kokeilemaan uusia
valmistustapoja ja yhdistelemään erilaisia makuja suussa sulaviksi aterioiksi.
Makumaailman lisäksi moni suomalainen suosikkiruoka on päivitetty myös aivan
uuteen ja yllättävään olomuotoon. Omat uudelleen sovituksensa saavat
esimerkiksi kesäkeitto, läskisoosi, loimu-lohi ja kaalikääryleet.
Mielenkiintoisia reseptejä kirjasta löytyy niin lihan, kalan
kuin kasvisten ystäville selkeästi jaoteltuna. Lisäksi kirjan lopussa oman
osionsa saa juhlaruoat juhlapyhistä, teemoihin, joulusta rapujuhliin.
Kirjasta löysin monta reseptiä jotka houkuttelevat
kokeilemaan. Ensimmäisenä testiin pääsi mielipiteet jakava tilliliha, josta
ainakin itselläni on vuosikymmenten takaa suorastaan traumatisoivia muistoja.
Noita muistoja en sen enempää lähde tässä avaamaan, mutta kun aukaisin kirjan
ensimmäistä kertaa niin se aukesi juurikin tillilihan kohdalta. Pistin kirjan
kiinni ja avasin summamutikassa uudelleen, ja jälleen avautui sama tilliliha-aukeama.
Arjen Luxus -kirjalla oli siis selkeästi minulle sanottavaa.
Huonoa ruokaa ei ole – ainoastaan joskus harmittavan huonosti tehtyä.
Jos sinäkin
podet traumoja jostain lapsuusajan ruokamuistosta niin rohkaistu kokeilemaan uudelleen.
Hyvistä, tuoreista raaka-ainesta huolella valmistaen arkiruoastakin saa
luxusta.
Tillilihaa Risto Mikkolan tapaan kirjasta Arjen Luxus
Naudan sisäpaisti
- 800 g naudan sisäpaistia
- 1 porkkana paloina
- 1 sipuli lohkoina
- 1 selleri paloina
- 4 laakerinlehteä
- 10 maustepippuria
- 1 sitruunanmehu
- suolaa
- vettä
Laita liha
kattilaan ja lisää vettä niin, että liha peittyy.
Kiehauta ja kaavi
pinnalta vaahto pois.
Lisää kasvikset
ja mausteet.
Hauduta
hiljaisella lämmöllä noin 3 tuntia.
Jäähdytä liha
liemessään.
Siivilöi
keitinliemi kattilaan.
Leikkaa paisti
noin 5 mm paksuiksi viipaleiksi.
Kuumenna
viipaleita uunissa 120 *C 15 min ja kaada kuuma tillikastike lihojen päälle.
Tarjoa murskatun
tilliperunan ja punajuurien kera.
Murskattu peruna
- 800 g kuorittuja perunoita
- 1 nippu tilliä
- 150 g voita
- suolaa
Keitä perunat
kypsiksi ja kaada keitinvesi pois.
Sulata voi ja
lisää tilli voin joukkoon.
Kaada
tilli-voiseos perunoiden päälle ja murskaa perunat puunuijalla tai
puuhaarukalla.
Lisää suolaa ja sekoita.
Murskatussa perunassa saa olla kokkareita.
Tillikastike
- 6 dl lihan keitinlientä
- 30 g voita
- 30 g vehnäjauhoja
- 1 dl smetanaa
- 1 dl tilliä hienonnettuna
Sulata voi
kattilassa ja lisää vehnäjauhot.
Hauduta 3 minuuttia.
Lisää keitinliemi
ja hauduta 10 min koko ajan sekoittaen.
Lisää smetana ja
tilli, kiehauta, maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
(itse suurustin kastikkeen gluteenittomaksi
ruokalusikallisella maissijauhoja sekoitettuna tilkkaan vettä)
Punajuuret
- 300 g etikkapunajuuria lohkoina
Lämmitä
punajuuret paistinpannussa ja tarjoile.
Arjen Luxus kirjaa on myynnissä varmasti lähestulkoon
kaikissa isommissa kirjakaupoissa ja verkkokaupassa ainakin Täällä.
Suosittelen kirjaa lämpimästi. Hanki vaikka pukinkonttiin.
Tästä riittää luxusta ja kokattavaa koko vuodeksi.
Ai niin. Tillilihasta tuli muuten herkullista. Vaviskoon vanhat muistot!
Luxus terveisin:
//tiina
3 kommenttia
Ihana ja super ihana kirja tuo Arjen luxus, mahtavia kuvia ja varmasti myös reseptejä. Pitääpä käydä kirjakaupassa. Hyvältä näyttää tuo uudistettu tillilihakin, nam :)
VastaaPoistaUpeita kuvia kirjassa. Minä olen siitä onnekas, että en ole kokenut huonoa tillilihaa. Tällä ohjeella tehtynä, näyttää kyllä hitokseen hyvältä.
VastaaPoistaTilliliha on yksi lempiruoistani. Kiva uusi tapa valmistaa tuota herkkua!
VastaaPoista