Suomalainen jouluateria on varsinainen makujen sinfonia.
Suolaista, makeaa, savuista ja hapokasta. Kalaa, lihaa sekä juureksia eri muodoissa.
Suolaista, makeaa, savuista ja hapokasta. Kalaa, lihaa sekä juureksia eri muodoissa.
Perinteisen kinkun rinnalla paikkansa on vakiinnuttanut kalkkuna ja
uusimpana uutena broileri.
Monessa joulupöydässä löytyy myös riistaa ja poroa.
Perinteisiä laatikkoruokia twistataan uusin mauin ja raaka-ainein.
Joku nostaa
pöytään sushilajitelman ja toisaalta kasvisruoat ovat tänä vuonna olleet kovasti
tapetilla. Veikkaanpa, että melko monesta juhlapöydästä löytyy tänä jouluna
myös härkkistä, nyhtökauraa tai porkkalaa (porkkanasta tehtyä ”kylmäsavulohta”).
Sopivan yhden viinin löytäminen aterialle onkin varsin
haasteellista, ellei jopa lähes mahdotonta.
Sitä viinikellarin parasta pulloa on siis turhaa kantaa pöytään. Säästä se myöhemmäksi. Vaikka ihan vaan nautiskeluun.
Sitä viinikellarin parasta pulloa on siis turhaa kantaa pöytään. Säästä se myöhemmäksi. Vaikka ihan vaan nautiskeluun.
Keskihintaisista viineistä kuitenkin löytyy ja kaikista ihanteellisinta
tietenkin olisi jos kaloille ja lihoille kummallekin 2
vaihtoetoa mistä niitä sopivia makupareja voisi hakea kukin omien
makunystyröidensä mukaan. Varsinkin jos kala/äyriäis- ja lihavaihtoetoja on
tarjolla useita eri tyyppisiä.
Ja jos nyt vielä sekoitetaan pakkaa entisestään niin, eihän
sitä tarvitse tuijottaa ”vanhoja” kalalle valkoista ja lihalle punaista sääntöä.
Toisen suussa kinkun ja varsinkin kalkkunan kanssa maistuu paremmin valko- kuin
punaviini.
Kevyt punaviini saattaa käydä kaloille ja joku menee roseviinillä
läpi aterian. Uutena trendinä mainittakoon samppanja tai kuohuviini
ruokajuomana kaloista lihoihin.
Perus juttuja kuitenkin kannattaa muistaa. Makean ruoan
kanssa kuiva viini maistuu todellakin rutikuivalle. Suolaisille ja rasvaisille
ruoille kannattaa valita hapokas viini. Vahvoille mauille täyteläisiä,
mausteisille mausteisia jne.
Nyt olemmekin siis taas aivan lähtöruudussa.
Mutta mitäpä jos tänä vuonna jouluaterian yhteydessä
olisikin pienimuotoinen viinitasting. Hanki vähän erilaisia viinejä sen sijaan
kuin nostat ne 3 litran lemppari
valkkari- ja punkkutonkat pöytään. Ota mukaan myös vaikkapa se samppanja ja Suomessa ainoastaan kesäviiniksi mielletty rose.
Alexandre Bonnet Perle Rosée Champagne Brut. Aperitiiviksi ja kalapöytään. Kuiva, keskitäyteläinen, sitruksinen, punaherukkainen, hennon yrttinen ja kevyen paahteinen. Hinta noin 34€. |
Astoria Prosecco Extra Dry. Maljan kohotukseen ja rasvaisille kaloille. Puolikuiva, hapokas, kypsän päärynäinen, persikkainen, kevyen sitruksinen, runsas. Hinta noin 15€. |
Cono Sur Reserva Especial Chardonnay. Possu, kana, kalkkuna, tapakset ja pikkusuolaiset. Kuiva, hapokas, trooppisen hedelmäinen, keltaomenainen, limettinen, hennon tamminen. Hinta noin 11€ |
That's Neiss Pinot Noir Rosé Trocken 2015. Kalkkuna, kana, kasvisruoat, seurustelu. Kuiva, hapokas, kypsän punaherukkainen, vadelmainen, kevyen mausteinen. Hinta noin 14€. |
Mouton Cadet Réserve Sauternes. Voimakkaat juustot, makeat jälkiruoat ja hedelmät. Makea, keskihapokas, sitruksinen, hedelmäinen, kukkainen. Hinta noin 16€. |
Ihanaa ja rauhallista joulua.
Ensi viikolla poksautellaan uudenvuoden kuohuvia.
Sitä ennen luen mielelläni teidän joulupöydän perinteistä ja uusista tuulista kommenttikentässä.
//tiina
1 kommentti
Mainio kattaus josta löytyy varmasti jokaiseen tarpeeseen jotakin. Meillä joulun väri on punainen! Ihanaa Joulua!
VastaaPoista