Viini on aina hyvä lahja, varsinkin jos saajalla on
entuudestaan jo vähän kaikkea.
Muutamia juttuja kuitenkin kannattaa miettiä ennen kuin
karrikoidusti kääräisee sen mummon juomatta jääneen Bulgarian tuliaisen
sellofaaniin.
Viinilahjakin on henkilökohtainen
Valintaan vaikuttaa esim. minkä ikäinen lahjan saaja on?
Harrastaako hän viinejä vaiko vasta opettelee? Pitääkö hän
enemmän puna- vai valkoviinistä, vai onko kuohuva se pop juttu?
Millaisesta ruoasta lahjan saaja pitää ja onko hän mahdollisesti ehkä vegaani?
Näillä kysymyksillä pääsee jo hyvin alkuun.
Tietenkin vaikuttaa myös paljon millaiseksi lahjaksi viini
annetaan. Valmistujaiset, tuparit, syntymäpäivät vai joulu?
Itse olen jo paremmalla puolella viittäkymmentä ja talviaikaan
villasukissa kuljeskeleva kynttilänvaloa rakastava nautiskelija, joka
ehdottomasti lämpenee täyteläisille ja hilloisille viineille.
Nuorelle aloittelevalle viiniharrastajalle hakisin ehkä
kevyempiä ja vähätanniinisia viinejä. Valkoviinit ja kuohuviinit puolikuivana.
Iäkkäämmälle (ainakin sivusta seuranneena) saattaa monesti
maistua se hieman makeampi versio.
Todellinen viiniharrastaja varmasti ilahtuisi viinistä jonka
voi ”unohtaa” vielä jokuseksi vuodeksi kellariin.
Vegaanille viinin pitää olla sellainen jossa ei missään
valmistusvaiheessa ole käytetty eläinperäisiä tuotteita. Tämä on vielä
vähän haastavaa, koska ainakaan Suomessaä ”Vegan friendly” merkintää ei yleensä etiketissä vielä
ole. Ehkäpä tulevaisuudessa viinintuottajat vielä huomaavat tässä markkinaraon.
Vegetaristille joka käyttää kananmunia ja maitotuotteita ei
yllä olevaa ongelmaa niinkään pitäisi olla.
Muutama Tinskun keittiön viinivinkki
Botter Amarone on jouluinen, mehevä ja hilloinen sekä, täyteläinen ja tanniininen viini nautiskelijalle. Hinta noin. 26€ |
Jussi by Botter Organic Zinfandel vetoaa varmasti suomalaisiin nimensä ja kääreensä perusteellakin. Sopii hyvin lihaisille pataruoille ja juustoille. Täyteläinen ja keskitanniininen. Hinta noin 12€. |
Ferreira 10 Years White Port. Makea ja aromikas portviini juustojen ja suklaan ystävälle. Hinta noin 18€. |
Nämä viinit ovat varmasti myös vegaanisia.
Rocca Di Montemassi Le Focaie Sangiovese 2014. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, marjainen, mausteinen. Sopii hyvin tapaksille, pikkusuolaisille ja nautiskeluun. Hinta noin 15e. |
Rocca Di Montemassi Calasole Vermentino 2015 on oiva paritus kala- kasvis- ja äyriäisruoille. Kuiva ja rapean hapokas. Hinta noin 15€. |
Zonin Prosecco Brut on erittäin kuiva, päärynäinen ja sitruksinen prosecco. Sopii hyvin aperitiiviksi, seurusteluun sekä juhlavana ruokajuomana kaloille jä äyriäille. Hinta noin 13€ |
Zonin Prosecco Ice Demi Sec 2014 on puolimakea prosecco, joka on tarkoitettu jäiden kanssa nautittavaksi. Päärynäinen- ja omenainen seurustelu ja juhlajuoma. Hinta noin 13€ |
Ensi viikon viinipostauksessa etsitään viinejä joulupöytään.
//tiina
4 kommenttia
Saas nähdä ymmärtääkö pukki tänä vuonna viinien päälle aiempaa paremmin ;-) No aika hyvin on jo pyhien varasto kasassa.
VastaaPoistaKyllä pukki tietää :)
PoistaTäydellinen kooste! Tapasihmisineä nappasin heti kuvan tuosta Rocca Di Montemassi Le Focaie Sangiovese- pullosta, pitää kokeilla!
VastaaPoistaMietein kanssa, että uudeksivuodeksi voisi järkätäkunnon tapaspöydän <3
Poista