Niin vuosi taas vaihtui ja moni varmasti aloitti kaiken jouluherkuttelun
jälkeen uuden ja kevyemmän elämän.
Näin myös minä. Ostoskorista on jääneet pois
turhat ”höttöhiilihydraatit” ja tilalle on tullut paljon kasviksia.
Täysin
vegeksi tästä paatuneesta ”lihaanista” ei koskaan olisi, mutta välillä ihan
pelkkä kasvisateriakin maistuu oikein hyvin ja mikseipä suositellun kalapäivän
lisäksi ruokaviikossa voisi olla yksi kasvispäiväkin.
Monet varmaan huomasivat ennen joulua suoranaiseksi
somehitiksi nousseen porkkalalan (porkkanasta tehty ”kylmäsavulohi”).
Samaan aikaan oli paljon keskustelua siitä, miksi
kasvisruoan pitää näyttää, maistua ja kuulostaa eläinperäiseltä tuotteelta, jos
sen ei haluta olevan oikeaa kinkkua, kalaa tai vaikkapa nakkeja.
No enpä puutu tuohon aiheeseen enää sen enempää ja minussa
tuo asia ei nyt niin kovasti kuohauta tunteita suuntaan tai toiseen.
Kukin
syököön mitä lystää ja kutsukoon ruokaansa millä nimellä haluaa.
Ei se ole keneltäkään pois. Päinvastoin.
Myös viljattomat ja gluteenittomat ruokavaliot nostivat
ajoittain viimevuonna suoranaisen someraivon puolesta ja vastaan. Tähänkin haluan sanoa, että kukin päättäköön itse käyttääkö viljoja vai valitseeko gluteiinittoman
vaihtoehdon.
Muistetaan kuitenkin, että keliaakikoille gluteenittomuus on
terveyden kannalta 100 prosenttisen tärkeää ja ei viedä omalla käytöksellä
siitä asiasta pohjaa, jos gluteiinittomuus ei itselle ole se elinehto.
Ehkäpä näistä lukuisista ruokavaliosta ja suoranaisista
aatteista on ollut jotain hyötyäkin. Tuottajat ovat vastanneet nopeasti
kuluttajien tarpeisiin ja kulutuksen lisääntyessä myös esim. gluteenittomien
tuotteiden valikoimat ovat lisääntyneet huomattavasti. Samalla myös hinnat ovat
laskeneet.
Arvoisan kaimani, Himahellan Tiina Rantasen sanoin: Olisiko aika julistaa ruokarauha?
Tiinan loistavan kirjoituksen ruoan aatteellistumisesta ja ruokarauhasta voit lukea Täältä.
Ja nyt tämän paatoksellisen papatuksen jälkeen asiaan.
Nimittäin siihen, että minäkin kokeilin valmistaa kanansiipiä ilman kanaa.
Eihän nuo kuunapäivänä ainakaan ”lihaanin” mielestä rasvasta
tiriseviä kanansiipiä voita, mutta erinomaisen hyvää kasvisruokaa kyllä, mikä
etäisesti ulkomuodoltaan, väriltään ja makumaailmaan muistuttaa chicken
wingssejä ja muutama kymmen broileri sai pitää päänsä tai tarkemmin siipensä.
"Oikean" värin ja voimaisen maun saamiseksi käytin
wingseissäni Bonredin punaista palmuöljyä.
Palmuöljyasiastakin on väännetty viimevuonna paljon ja
siksipä selvyyden vuoksi teollisuuden käyttämää prosessoitua öljyä ja Bonredin
vastuullisesti tuotettua ja ravinteikasta öljyä ei pidä sekoittaa keskenään.
Lisää Bonredistä ja sen terveydelle hyödyllisistä
vaikutuksista pääset lukemaan Tästä.
Chicken wings kukkakaalista 4-6.lle
Tarvitset:
- n 1 kg kukkakaalia
Leivitykseen:
- 1,5 dl vettä
- 1 dl punaista palmuöljyä (Bonred) (tavallinen kasviöljykin käy, mutta väristä ei tule niin syvä)
- n. 1.2 dl gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja. Jos haluat täysin viljattoman ja vhh-version niin käytä 0.6 dl kookosjauhoja. Mantelijauhoa en ole kokeillut, mutta uskoisin niitä tarvittavan reilun desin. Muista, että mantelijauho kärähtää uunissa melko herkästi.
- 2 rkl chilikastiketta
- 1 tl hunajaa tai siirappia
- 1 tl savupaprikajauhetta
- 1 tl valkosipulijauhetta
- ½ tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- (valmista wings-kastiketta)
Tee näin:
Irrota kukkakaalin
nuput toisistaan ja pilko tarvittaessa sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
Sekoita
leivitystaikinan aineet keskenään ja anna turvota noin 10 min.
Kaada kukkakaalin
nuput leivitystaikinan joukkoon ja sekoittele niin että kaikki nuput varmasti
peittyvät taikinasta. Kannattaa siis tehdä taikina heti riittävän isoon
kulhoon.
Kaada nuput
pellille ja levitä ne tasaisesti mielellään vähän erilleen toisistaan. Jos
käytössäsi on kiertoilmauuni niin käytä suosiolla kahta peltiä.
Paista 225
asteessa yhteensä n. 20 min, mutta käännä ne paiston puolivälissä.
Ota nuput pois
uunista ja maista. Lisää tarvittaessa vielä chilikastiketta, suolaa yms. maun
mukaan, tai lorauta niiden päälle hieman valmista wings kastiketta.
Paista uunissa vielä
viitisen minuuttia.
Tarjoile kasvijogurtti-
tai kermaviilikastikkeen ja dippivihannesten kera.
5 kommenttia
Herkullisilta näyttävät kukkiswingsit, ihan pakko tehdä meidänkin keittiössä, samalla pääsen tutustumaan tuohon palmuöljyyn, onkin ihan uusi juttu mulle. Aurinkoista sunnuntain jatkoa sinulle ystäväni :)
VastaaPoistaNiin herkullisen näköisiä, nam! Me ollaan valmistettu kukkakaaliherkkuja niin, että on dipattu mausteiseen kananmunaan ja sitten leivitetty ja paistettu pannulla. Todella hyvää.
VastaaPoistaNäyttää tosi hyvältä, pitää kokeilla joskus. Palmuöljyä en yleensä käytä, mutta maku tulee varmasti ihan hyvä jollakin muullakin öljyllä. Tuo ruokarauhan julistaminen kuulostaa hyvältä, samaa mieltä, että kukin tyylillään. :)
VastaaPoistaHaluan vaan tulla muistuttamaan palmuöljyn ympäristöhaitoista, jotka ovat todella mittavia. Tästä voi lukea lisää esim. Wikipediasta tai Greenpeacen sivuilta. Siksi käyttäisin mielummin tavallista öljyä. :)
VastaaPoistaRuokarauhan kannalla täälläkin - mikä rikkaus, että meillä on niin monta eri vaihtoehtoa ja saa juuri syödä sitä mitä haluaa! Sun kukkakaaliwingseistä olisi ihan somehitiksi asti, resepti on todella briljantti : )
VastaaPoista