Simpukat ovat parhaimmillaan syyskuusta huhtikuuhun ja onkin
aivan ennenkuulumatonta, etten ole vielä kotona valmistanut simpukkaruokia
kertaakaan tämän sesongin aikana.
Tein kuitenkin reippaan ryhtiliikkeen ja hankin 2
paketillista simpukoita nähdessäni niitä mielestäni hyvinkin edulliseen hintaan
Lidlin kala-altaassa. Yleensä ostan simpukat kalatiskiltä verkkopusseissa,
mutta nämä olivat tiiviissä puolentoistakilon pakkauksessa valmiiksi
putsattuina ja elävinä. Mielenkiintoista.
Pakkauksessa luki, että kaikki simpukat voidaan kaataa
suoraan kattilaan, mutta tavoilleni uskollisena kyllä poistin rikkinäiset ja koputtelin
jokaisen simpukan.
Toisesta paketista valmistin Tom kha - tyyppistä
simpukkakeittoa ja toinen jäi vielä odottelemaan jääkaappiin toisenlaista inspiraatiota
täksi illaksi.
Sinisimpukkakeitto thaimaalaisittain
Tarvitset:
- n. 1 ½ kg eläviä sinisimpukoita
- purkki kookosmaitoa (a’ 400 g)
- kourallinen tuoretta korianteria
- kourallinen tuoretta persiljaa
- (kalakastiketta)
Liemi:
- 4 dl valkoviiniä
- 4 dl vettä
- 1 kala- tai kanaliemikuutio
- ½ sipulia silputtuna
- 3 valkosipulinkynttä murskattuna
- 2 tuoretta sitruunaruohoa silppuna tai 3 tl sitruunaruohotahnaa
- 1-2 pitkää punaista chiliä siivutettuna tai maun mukaan chilikastiketta
- tuoretta inkivääriä noin peukalon kokoinen pala siivutettuna
- 6 kuivattua kaffirlimen lehteä (löytyy yleensä lasipurkissa aasialaisten mausteiden hyllystä)
- 1 rkl kookossokeria
- kourallinen tuoretta persiljaa ja korianteria (hyödynnä varsiosat liemeen)
Tee näin:
Laita kaikki
liemen ainesosat kattilaan ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia tai niin
kauan, että nestettä on jäljellä noin 2/3 osaa.
Puhdista liemen
kiehuessa sinisimpukat. Harjaa pois hiekka yms. ja poista ”parrat” pienellä
terävällä veitsellä. Tarkista myös, että simpukat ovat varmasti eläviä. Jos
simpukka on auki niin kopauta sitä pöytää vasten. Ellei simpukka ala sulkemaan
kuortansa niin se voi olla kuollut – Heitä se silloin pois. Älä missään nimessä
käytä ruoaksi kuolleita simpukoita (vakava ruokamyrkytyksen vaara).
Siivilöi liemi
isohkoon kattilaan (mahdollisimman laakeapohjainen) ja laita uudelleen
kiehumaan.
Laita simpukat
erissä kiehuvaan liemeen ja ravista kattilaa joka simpukkaerän välissä, jotta
simpukat kuolevat välittömästi.
Lisää kookosmaito.
silputtu persilja ja korianteri.
Anna keiton vielä
kiehahtaa ja tarkista liemen maku.
Lisää
tarvittaessa hieman kalakastiketta jos kaipaat suolaa tai kookossokeria jos
haluat liemeen lisää makeutta. Happoa voit lisätä puristamalla sitruunan tai
limen mehua.
Tarjoile heti.
Huom. Tarkista
myös, että kaikki simpukat ovat keitettäessä auenneet. Jos simpukka on edelleen
tiukasti kiinni niin heitä se pois.
Vinkki: Jos
lientä jää yli niin se kannattaa vaikka pakastaa ja käyttää myöhemmin
kalakeiton pohjaksi.
Lisää
aasialaistyyppisiä ruokia löydät blogistani helposti klikkaamalla Tästä.
Jos nautit ruoalla viiniä niin puolikuiva tai puolimakea
valkoviini sopii aasialaistyyppisille ruoille parhaiten ja rypäleenä toimii hyvin
Riesling, mutta valitsin silti tällä kertaa puolikuivan Anselmann Weißburgunder
Trockenin. Viini sopi täydellisesti simpukoille.
Anselmann
Weissburgunder Trocken voitti kultaa Vuoden Viinit 2012 -kilpailussa.
Alkon luonnehdita: Puolikuiva, hapokas, kypsän sitruksinen,
päärynäinen, mausteinen, hennon mineraalinen.
Rypäle: Weissburgunder
Hinta Alkossa noin 10€.
Toinen hyvä vaihtoehto on Hardys Nottage Hill Riesling.
Puolikuiva, ryhdikäs, hapokas, hedelmäinen, yrttinen,
aromikas.
Tilausvalikoimaa.
Hinta Alkossa noin 12€.
Puolimakeaksi viiniksi suosittelen lähestulkoon ikonista Königsmosel Rieslingiä.
Puolimakea, hapokas, sitruksinen, kypsän aprikoosinen,
persikkainen.
Rypäleet: Riesling ja Rivander.
Hinta Alkossa 10€.
4 kommenttia
Slurps....mä rakastan simpukoita :) nyt valuu kuola ja haluan niitä!
VastaaPoistaJoo mä muistan Marjo :)
PoistaSimpukat on kyllä ihan parasta! Ja helpot vieläpä suht valmistaa.
VastaaPoistaSimpukat ja vielä kookosmaidossa, nyt en kestä! Ihan lempiruokaa...tämäkin : )
VastaaPoista