Kaikki joilla on iso pakastin tai jopa useampia kuten
allekirjoittaneella tunnustavat varmasti yleisen ongelman.
Pakastimeen tulee
tungettua melko huolettomasti jos jonkinlaista pussia ja purnukkaa.
Päivämäärähamsteri
Itse olen päivämäärähamsteri. Punainen alennuslappu
houkuttelee ostamaan vaikka tuotteelle ei itseasiassa olisi heti edes
minkäänlaista käyttöä ja pakastin tursuaa jo ennestään täytenä laputettuja tuotteita.
Liikaa ideoita ja joskus ei taas ollenkaan
Blogini tiimoilta myös usein saan kaikenlaisia (jopa
hulluja) inspiraatioita kaupassa. Hei
tuosta voisikin tehdä jotain hyvää…ja tuosta ja tuosta. Ai että.. ihan mahtavaa!!!
Loppuviimeksi ainakin puolet ideoista kaataa krooninen
aikapulani ja huomaan taas tunkevani heräteostoksia epätoivoisesti pakastimen
syövereihin.
Safkaa komppanjalle
Kolmas paha tapani on valmistaa ruokaa aina kerralla koko
komppanialle. Kivahan se on, ettei sitten välttämättä joka päivä tarvitse
notkua hellan nurkassa ja aikaa jää johonkin muuhunkin, mutta kolmas ja neljäs
päivä samaa safkaa alkaa olla jo ehkä vähän liikaa.
Mutta hei, lopunhan voi aina pakastaa!
Mutta hei, lopunhan voi aina pakastaa!
Millainen pakastaja sellainen pakastin
Fiksupakastaja
on
aurinkoakin tarkempi ja merkkaa säntillisesti sisällön ja päivämäärän ja vielä jos
mahdollista niin vedenkestävällä tussilla. Vaikka ehkä tuntuu urpolta
kirjoittaa läpinäkyvän pakasterasian päälle mustikka niin usko pois, se
kannattaa, ainakin perhesovun nimissä. Ei ole aamutuimaan mitään hurjempaa
näkyä kuin Nasu, joka on smoothieensa hakenut unenpöppöröisenä pakastimesta mustikkaa
ja maistaa sen olevakin vihaamaansa mustaherukkaa.
Normipakastaja
on
merkinnyt sisällön esim. maalarinteipillä ja huomannut teippien irronneen ja
purnukan sisältö on viikkojen päästä ihan täysi mysteeri.
Tosipakastaja
taas
ei merkkaa mitään vaan luottaa pettämättömään muistiinsa ja huomaa sen
pettäneen jo seuraavana päivänä.
Olitpa sitten millainen pakastaja tahansa on kuitenkin melko
varmaa, että kaikki me joskus kohtaamme mysteerikätkön.
Mysteerikätkö
yleensä syntyy arkkupakastimen pohjalle. Kätkön löydät viimeistään siinä
vaiheessa kun on talvinen pirteä pakkaspäivä ja saat tarmonpuuskan sulattaa
ja/tai järjestellä pakastimet. Kätköstä saattaa löytyä periaatteessa mitä vaan.
Mysteerikätkön avaaminen on aina yhtä jännittävää puuhaa.
Varsinkin jos taloudessasi on lemmikkieläimiä ja sinulla on tapana pakastella
myös heille jotain ylipäiväistä ”pahanpäivän” varalle.
Suosittelen siis lämpimästi tutkimaan sisällön tarkasti ennen ruuanlaittohaaveita.
Suosittelen siis lämpimästi tutkimaan sisällön tarkasti ennen ruuanlaittohaaveita.
Voihan jäätelö!
Kaikkihan pitää jäätelöstä ja jäätelöä löytyy melko lailla
varmasti lähes jokaisen pakastajan pakastimesta.
Hamsterina tietenkin sorrut ostamaan tarjouksesta useamman
paketin kerralla ja onhan tuo järkevää, koska 3 jäätelöpakettia yhdessä kestää
paljon kauemmin kauppakassissa sulamatta kuin yksi jäätelö. Varsinkin jos
kassalla on ruuhkaa ja pitää käydä bensikselläkin kotimatkalla.
Kotona toteat keittiön pystypakastimen olevan niin täynnä,
että et saa kaikkia paketteja mahtumaan samalle hyllylle tai laatikkoon. Eihän sitä nyt ehdi alkaa järjestelemään kun
pitää sitä ruokaa alkaa laittamaan. Tunget siis jätskit sinne minne mahtuu
ja homma on hoidettu.
Jossain vaiheessa sitten jonkun perheenjäsenen
herkkuhammasta alkaa kolottamaan ja epätoivoinen vaeltaminen kaapilta toiselle
alkaa.
Jäätelöpaketti löytyy. Se avataan ja survotaan
puolihuolimattomasti takaisin pakastimeen.
Seuraava herkunkaihoinen suorittaa saman rituaalin, mutta
avaakin sattumoisin toisen laatikon pakastimesta ja löytää sieltä
korkkaamattoman jäätelöpaketin. Voi sitä riemua. Jihuu !!!
Illalla kun kaikki askareet on tehty, käperryt sohvan
nurkkaan ja muistat: Ainiin se jäätelö!
Hipsit hiljaa pakastimelle ja iloksesi luulet, että kätköäsi
ei ole hoksattu, koska avaat juurikin sen kolmannen laatikon, jossa viimeinen
avaamaton paketti lymyää.
Seuraavalla kerralla sama rituaali toistuu, mutta ehkä vielä
sillä erotuksella, että ainakin yksi perheenjäsen unohtaa jäätelön pöydälle
puhelimen/ovikellon yms. soidessa.
Unohduksen jäljet koitetaan tietenkin peitellä tunkemalla
valuva jäätelöpaketti takaisin pakastimeen. Hupsista,
tipahti vähän lattiallekin.
No lopputulemahan on, että sinulla on pakastimessa 2
hileistä avattua jäätelöpakettia ja yksi jonka päälle kaiken kukkuraksi on
jostain kumman syystä ilmestynyt nahkamainen kerros. Hmmmm… miksiköhän?
Älä heitä pois
"Hieman" hileisiä jäätelöitä ei suinkaan
kannata heittää pois, vaan ne voi käyttää lähes mihin vain makeaan leivontaan
maidon tavoin.
Leivo inspiraation mukaan pullaa, munkkeja tai piirakkaa.
Sulasta jäätelöstä tulee myös oiva lettu- tai pannaritaikina tai tee vaikka
vohveleita.
Inspiraation uupuessa työnnä jäätelöt takaisin pakastimeen.
Jäätelömunkit
Taikina:
- 5 dl sulanutta jäätelöä
- 50 g hiivaa
- 1 tl suolaa
- ½ - 1 ½ dl sokeria. Jäätelön makeudesta riippuen (maistele taikinaa)
- ½ rkl kardemummaa
- 1 kananmuna
- n. 11 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta + 2 tl psylliumia TAI n. 13 dl vehnäjauhoja
- n. 75 g sulatettua voita
Paistamiseen:
- öljyä
Pinnalle:
- sokeria
Lämmitä sulanut
jäätelö kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva.
Sekoita joukkoon
sokeri, suola, kardemumma ja muna.
Vaivaa taikinaan
jauhoja vähitellen lisäämällä.
Lisää voi. Vaivaa taikinaan tarvittaessa vielä lisää jauhoja. Taikina saa olla mieluummin
aavistuksen liian löysää kuin kovaa.
Laita taikina
kohoamaan lämpöiseen vedottomaan paikkaan.
Leivo taikinasta
pieniä pullia ja laita ne vielä liinan alle joksikin aikaa kohoamaan.
Tee pulliin
sormella reikä keskelle ja suurenna sitä varovasti venyttämällä.
Paista noin 180 asteisessa öljyssä muutama munkki kerrallaan molemmin puolin.
Testaa öljyn
kuumuus ennen paistoa esim. leipäpalalla Öljy on riittävän kuumaa kun leipäpala ruskistuu
siinä noin minuutissa.
Nosta munkit paiston jälkeen hetkeksi talouspaperin päälle kuivumaan.
Pyörittele
lämpimät munkit sokerissa.
Huom.
Tarkkana sitten sen kuuman öljyn kanssa! Älä roiskuta öljyyn
vettä ja pidä kattilan kansi aina lähelläsi jos öljy sattuisi leimahtamaan.
Liputan edelleenkin kunnon rasvakeittimen nimeen. Ja
tosiaankin munkkeja voi tehdä muulloinkin kun vappuna ja ovat takuulla parempia
kuin huoltsikan munkit.
Jos haluat tietää mitä
silloin tapahtui kun joku (Joku =Kätevä isäntä) oli jättänyt kaappipakastimen oven auki.
Lue veret seisauttava tarina klikkaamalla
Tästä
*Tekstit tuotu blogistani Tyynen kaa
6 kommenttia
Tosipakastaja ilmoittautuu, ai herran jestas kun kävi naurattamaan tämä! Voihan munkki, maistuis kyllä mullekin!
VastaaPoistaJoskus se ihan totinen arkikin naurattaa... tai noh.. ainakin jälkikäteen :D
PoistaAivan mahtava postaus! Mä olen onnistunut saamaan kaappipakastimeenkin syntymään sekä mannerjäätiköitä että mysteerikätköjä ;) Ohje jäätelön hyötykäyttöön menee ehdottomasti kokeiluun. Mull on pian jäätelökuvaus ja jätettä syntyy taas litratolkulla!
VastaaPoistaAi niin tuon mannerjäätikön muuten unohdin! Niitäkin meillä on usein ja kerran arkkupakastimen pohjalla kokonainen pohjoisnapalainen ekosysteemi kelluvine jäävuorineen. Tulipa vaihdettua jatkojohto !!!
PoistaJätskimunkit vetävät minut melkein sanattomaksi. Ovaltamisen olemus ja soveltamisen salat nousevat potenssiin onnistumisen myötä. Rohkea rokan syö ja nuukat nuolevat näppejään. Minäkin mietin yön yli, mitä tekisin pakastinrasioissa olevalle mustaherukkasoseella, mutta aamulla oli ajatus kirkkaana mielessä. Mustaherukkasosetta 400g + turkkilaista jugurttia 400g + kondensoitua maitoa n. 2dl purkki sekaisin ja se koukutti ihan sellaisenaan ja soveltui erinomaisesti kotikutoisen tiramisun täytteeksi. Pakastajien luonnekuvaukset olivat todella surkuhupaisaa luettavaa, varsinkin, kun se liippaa niin läheltä, mutta lopuksi repesin nauruun, koska meillä on yritetty yhdistää näitä ääripäitä vaihtelevalla menestyksellä jo vuosia. Nykyisellään pakastekirjanpito ja vakumointi vedenkestävine merkintöineen yms. on minun hanskoissani ja homma on sujunut kuin valssi kesällä ja pusu pakkasella, vaikka sabotointiakin on yritetty, tosin huonolla menestyksellä.
VastaaPoistaLiputan myös vakumoinnin puolesta. Kaiken kalan ja lihan yritän mahdollisuuksien mukaan aina laittaa vakuumiin. Tekee säilyvyyteen roimasti lisäaikaa ja pussiin ei tule sitä ärsyttävää hileistä jääklönttiä. Mistähän sekin muuten aina ilmestyy?
Poista