Silakkakirja on runsassisältöinen tieto- ja keittokirja
Itämeren arvosaaliista ja kalapöytien herkusta.
Edullinen ja ravinteikas
silakka on innoittanut Pekka Lainetta keräämään noin 2700 silakkareseptiä,
joista hän jakaa uudessa kirjassaan noin 50 suosikkiaan.
Pekka Laine esittelee Silakkakirjassa keskeiset perinneruoat valmistusohjeiden
kera, antaa vihjeitä kalakokille ja kertoo, miten lämpimästä ruoasta saa vielä
seuraavaksi päiväksi erinomaisen alkupalan tai leivänpäällystä.
Teos on täysosuma niin kalastuksen kuin kalaruoankin
ystäville.
Silakkakirjan luettuaan
tietää raaka-aineen taustasta, sen elämästä luonnossa ja hienosta historiasta
kansantalouden tärkeänä tekijänä.
Silakkaa on pyydetty jo ainakin tuhat vuotta, ja satoja
vuosia se oli Pohjois-Euroopan ulkomaankaupan tärkeimpiä artikkeleita
.
Saalismäärältään silakka on edelleenkin Suomen tärkein kala,
jonka monipuolisuus ihastuttaa niin kotikeittiössä kuin syksyisillä
silakkamarkkinoilla.
Oopperakellarin silakat
Tarvitset:
- 600 g silakkafileitä
- 2 munankeltuaista
- 2 dl kuohukermaa
- 1 ½ dl karkeaa ruisjauhoa. (omana vinkkinä tähän heitän keliaakikoille ruisjauhon sijasta tumman gluteenittoman leipäjauhoseoksen ja viljattomille tai vhh –kokeille mantelijauhon)
- 2-3 tl suolaa
- voita paistamiseen
Tee näin:
Vatkaa keltuaiset
ja kerma ja laita kalafileet avattuna seokseen muutamaksi tunniksi.
Valuta silakat ja
taita takaisin kalan muotoon.
Kääntele suolalla
maustetuissa jauhoissa.
Paista kuumalla
valurautapannulla runsaassa voissa niin, että kuoresta tulee rapea ja
sisuksesta mehevä.
Luin Pekka Laineen Silakkakirjan yhdeltä istumalta saaressa
syksyn kuulaana päivänä. Miten loistava ja tietosisältöinen keittokirjauutuus.
Rakastan silakkaa… nyt rakastan vielä enemmän.
* Kirja saatu arvostelukappaleena
* Tekstit tuotu poistuvasta Tyynen kaa blogistani.
Pekka Laine. Kuva: Gummerus |
Kuva: Gummerus |
1 kommentti
Voihan silakka, mikä herkku ja miten harvoin tulee tehtyä! Todellista halparuokaa! Kalakirja olisi täydellinen mun keittiööni, täytyypä tsekata kirjakaupasta : )
VastaaPoista