Tänäkin vuonna tapahtumaan oli ilmoittautunut sankoin
joukoin ruoka- ja leivontabloggareita.
Tapahtuman ovet aukenivat kaikelle yleisölle klo: 12.00 ja
samalla starttasivat myös näytöskeittiöt.
Minä ja Mukana maku -blogin Dick Lindertz esiinnyimme heti
ensimmäisenä ja valmistimme maustehärkää, taatelikastiketta ja nasi goreng
lisukeriisiä.
Reseptit ja video postauksen lopussa.
*Sisältää myös kaupallista yhteistyötä
*Sisältää myös kaupallista yhteistyötä
Ihan tyylipuhtaasti en päivästä selvinnyt. Olin edellisen yön valvonut jäätävän
hammassäryn kourissa ja tokkuraisena unohdin taatelikastikkeen kotiin. Onneksi
muistin tuon juuri ennen paikalle saapumista, enkä vasta näytöksestä. Sehän se
sitten vasta noloa olisi ollut!
Jotkut ehkä myös huomasivat näytöksessä tasaisen
niiskutukseni. Ei, minulla ei ollut flunssa vaan edelleen armoton särky ja kasvot
tuhannen turvonneena toivoin, että pysyn tolpillani näytöksen loppuun. Huh.
Jotkut myös varmasti ovat laittaneet merkille uuden
keittiöapulaiseni, jolle olen suorastaan menettänyt sydämeni. Kyseessä on Sous vide
-keitin.
Tämän apulaiseni myös esittelin tilaisuudessa yleisölle.
Valmistamamme maustehärkä oli kypsennetty suussa sulavan mureaksi Sous vide -menetelmällä.
Sous vide -menetelmä on varmasti tuttu ainakin kaikille
jotka ovat seuranneet televisiosta Australian MasterChefiä.
Mikä on Sous vide -menetelmä
Kyseessä on siis matalämpökypsennys, jossa kypsennettävä
tuote pakataan tyhjiöpussiin ja kypsennetään vesihauteessa haluttuun lämpötilaan.
Jos haluat pihvisi sisälämpötilaksi 54 astetta, niin se on
se täsmällisesti ja ylikypsymisen vaaraa ei ole.
Sous vide -menetelmällä saadaan kypsennettävästä lihasta
todella mureaa ja mehevää. Voit kypsentää samalla menetelmällä lähes kaikkea
kalasta kasviksiin.
Vihannekset pääsevät oikeuksiinsa matalalämpömenetelmällä.
Aromit säilyvät, koska ne eivät liukene keitinveteen ja höyrynä ilmaan.
Sous viden yhteydessä puhutaan myös sirkulaattorista eli
matalalämpökypsennys laitteesta. Markkinoilla on parinkin erimallista laitetta,
joista itse käytän kannellista ”patamallia” jonka Maku Kitchen
life toi sopivasti joulumarkkinoille 2016.
Tämän mallin laite tietysti vie kaapissa vähän enemmän
tilaa, mutta katson tämän energiatehokkaamaksi, koska kansi pitää lämmön ja
höyryn siellä missä sen kuuluukin olla eikä huoneilmassa.
Sous vide -menetelmää suositellaan erityisesti seuraavien
raaka-aineiden kypsentämiseen:
- nauta, vasikka, lammas, sika ja riista
- kana, kalkkuna ja ankka
- vähärasvainen tai rasvainen kala, hummerin pyrstö ja kampasimpukat
- juurekset, kuten peruna, porkkana, palsternakka, punajuuri ja nauris
- rapeat vihannekset, kuten herneet, parsa, maissi, parsakaali, kukkakaali, munakoiso, sipuli ja kurpitsa
- kovat ja pehmeät hedelmät
Itse innostuin kokeilemaan myös juustokakkujen valmistusta
annoksina pienissä lasipurkeissa.
Niitä oli myös maisteltava What’s Cooking Helsingissä,
aiheuttaen suurta ihastusta.
Juustokakuista sitten toisella kertaa.
Sous videstä vielä sen verran, että jokunen vuosi sitten
näitä laitteita löytyi lähinnä vaan huippuravintoloista, mutta nyt markkinoille
on tosiaan tullut järkevän hintaisia ja suorastaan edullisia laitteita.
Sous vide juustokakkujen maistiaiset |
Käyttämäni Maku Kitchen life Sousviden hinta on siinä 100 euron hujakoilla. Ei paha!
Jos laite kiinnostaa, niin ainakin pääkaupunkiseutulaisille
oiva laitteen ostopaikka on Vantaan Jumbossa oleva Tammer- Tukun Outlet
-myymälä, missä on kattavat valikoimat myös muita Maku Kitchen life
tuotteita.
Maustehärkä
• 4-6
naudan fileepihviä (paksuus noin 2,5 cm)
• voita
paistamiseen
• suolaa
ja pippuria myllystä
Marinadi
• ½
dl Kikkoman Teriyaki marinadi & -kastiketta
• 2
rkl kasviöljyä
• ½
punainen chili hienonnettuna
• 1
valkosipulinkynsi murskattuna
• 1
rkl puristettua limettimehua
• 1
tl mustapippurirouhetta
• 1
tl ruskeaa sokeria
• 1
tl kuivattua rakuunaa
Sekoita marinadin
ainekset keskenään.
Kuivaa pihvit
talouspaperilla ja laita ne marinadin kanssa suljettavaan muovipussiin.
Purista
ylimääräinen ilma pois ja ravistele/puristele pussia niin, että pihvit ovat
kauttaaltaan marinadissa.
Anna maustua
jääkaapissa seuraavaan päivään.
Ota pihvit
huoneenlämpöön ainakin ½ tuntia ennen paistamista.
Kuivaa
ylimääräinen marinadi pois ja paista pihvit kuumalla pannulla haluamaasi
kypsyysasteeseen.
Rouhi pihvien
päälle suolaa ja pippuria myllystä.
Anna pihvien
vetäytyä folion alla hetki ennen tarjoilua.
Leikkaa pihvit
ohuiksi siivuiksi ennen tarjoilua.
Kypsennys sous vide -menetelmällä
Säädä veden lämpötilaksi 54 tai haluamasi kypsyysaste.
Laita pihvit vakuumipakkauksessaan veteen ja kypsennä noin 2
h pihvin paksuudesta riippuen. Saa rauhassa olla pidempäänkin.
Anna pihveille nopeasti väri kuumalla pannulla.
Huomioi lihaa
pakatessasi vakuumiin, että pihvit eivät ole päällekkäin. Tee mieluummin vaikka 2-3 pienenpää pakettia
kuin yksi iso.
Taatelikastike
• 6
dl vettä
• 1
lihaliemikuutio tai fondi
• 2
½ dl punaviiniä
• 3
rkl portviiniä
• 3
rkl balsamico viinietikkaa
• 200g
tuoreita taateleita
• n.
20 g voita
• ½ tl mustapippuria rouhittuna
Poista
taateleista kivet ja laita kaikki muut aineet paitsi voi kattilaan.
Anna kiehua
hiljalleen ainakin puoli tuntia tai niin kauan, että nestettä on noin 2/3 osaa
jäljellä.
Nosta kattila
liedeltä ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.
Anna kiehua vielä
hiljalleen niin, että nestettä on noin puolet alkuperäisestä jäljellä.
Sulata voi
kastikkeeseen ja tarkista maku
Nasi Goreng lisukekeriisi
• 400g
kypsää riisiä (noin 5 dl)
• (ripaus
sahramia)
• 3
tl valkosipulimurskaa
• 3
tl inkivääritahnaa
• 1
sipuli
• 285g
kypsiä vihreitä linssejä (valutettuna 170g)
• 2
kananmunaa
• 1
tl paahdettua seesam öljyä
• 2
tl suolaa
• ruokaöljyä
paistamiseen
• tuoretta
korianteria
Käytä riisinä
pitkäjyväistä- tai basmati riisiä, joka on kypsymisen jälkeen seissyt vähintään
2 tuntia. (Vinkki. Laita riisin
keitinveteen ripaus sahramia niin saa riisin kauniin keltaisen värin).
Pilko sipuli.
Laita wok pannuun ruokaöljyä niin että pohja täyttyy ja lisää seesamiöljy.
Lisää
valkosipulimurska, inkivääritahna ja pilkottu sipuli.
Paista kunnes
sipuli on saanut hiukan väriä.
Lisää linssit ja
jatka paistamista, kunnes seos on kuivaa.
Lisää kypsä riisi
ja suola ja paista kunnes riisi on irtonaista.
Lisää kanamunat
riisin joukkoon sekoittaen ja paista kunnes kananmunat ovat kypsiä.
Koristele
tuoreella silputulla korianterilla.
*Sous vide kokkailuni (Tinskun keittiö) yhteistyössa Maku Kitchen lifen kanssa
Katso päivän tunnelmia ja kokkaus vinkkejä videona
6 kommenttia
Onpa hitsin hyvännäköistä lihaa. Tuota juustokakkua olisi kiva maistaa myös. Hyvä on muuten tuo videokin.
VastaaPoistaIhanaa tiistai-iltaa!
Täytyy sanoa että hoidit homman todella mallikkaasti. Ei edes huomannut että et ollut ihan kunnossa. Toivottavasti paranet pian.
VastaaPoistaOi, kun näytti hyvälle ruuat.
VastaaPoistaKaikki Masterchefit mitä telkkarista on tullut seuranneena niin todellakin laite on tuttu :D Ja nyt kun olen itse päässyt myös maistamaan sillä valmistettua ruokaa niin hypetys vaan kasvaa sitä kohtaan!
Oot ihan supermimmi kun vedit tuon hammassärkyjen kera. <3
VastaaPoistaWau, upea suoritus Tinsku ❤️ ja totta kai myös Dick!
VastaaPoistaEn tiedä olisinko itse hammassärkyisenä edes pysynyt tolpillani.
Näyttää niin ammattilaiselta ja helpolta - ootte te ihan PRO-kokkeja molemmat.
Hyvä hyvä hyvä!
Hyvin veditte kyllä ja toi liha voi voi se kutkuttelee edelleen makunystyröitä :)
VastaaPoista