Sous vide maustehärkää, taatelikastiketta ja nasi goreng -riisiä - WCH 2017 näytöskeittiössä

tiistai 11. huhtikuuta 2017


What’s Cooking Helsinki järjestettiin 8.4.17 Helsingin Kellohallissa Teurastamolla toista kertaa.

Tänäkin vuonna tapahtumaan oli ilmoittautunut sankoin joukoin ruoka- ja leivontabloggareita.
Tapahtuman ovet aukenivat kaikelle yleisölle klo: 12.00 ja samalla starttasivat myös näytöskeittiöt.

Minä ja Mukana maku -blogin Dick Lindertz esiinnyimme heti ensimmäisenä ja valmistimme maustehärkää, taatelikastiketta ja nasi goreng lisukeriisiä. 
Reseptit ja video postauksen lopussa.

*Sisältää myös kaupallista yhteistyötä


Dick Lindertz

Ihan tyylipuhtaasti en päivästä selvinnyt.  Olin edellisen yön valvonut jäätävän hammassäryn kourissa ja tokkuraisena unohdin taatelikastikkeen kotiin. Onneksi muistin tuon juuri ennen paikalle saapumista, enkä vasta näytöksestä. Sehän se sitten vasta noloa olisi ollut!
Jotkut ehkä myös huomasivat näytöksessä tasaisen niiskutukseni. Ei, minulla ei ollut flunssa vaan edelleen armoton särky ja kasvot tuhannen turvonneena toivoin, että pysyn tolpillani näytöksen loppuun. Huh.

Jotkut myös varmasti ovat laittaneet merkille uuden keittiöapulaiseni, jolle olen suorastaan menettänyt sydämeni. Kyseessä on Sous vide -keitin.

Tämän apulaiseni myös esittelin tilaisuudessa yleisölle. Valmistamamme maustehärkä oli kypsennetty suussa sulavan mureaksi Sous vide -menetelmällä.

Sous vide -menetelmä on varmasti tuttu ainakin kaikille jotka ovat seuranneet televisiosta Australian MasterChefiä.

Maku Kitchen lifen Sous vide -keitin

Mikä on Sous vide -menetelmä


Kyseessä on siis matalämpökypsennys, jossa kypsennettävä tuote pakataan tyhjiöpussiin ja kypsennetään vesihauteessa haluttuun lämpötilaan.

Jos haluat pihvisi sisälämpötilaksi 54 astetta, niin se on se täsmällisesti ja ylikypsymisen vaaraa ei ole.
Sous vide -menetelmällä saadaan kypsennettävästä lihasta todella mureaa ja mehevää. Voit kypsentää samalla menetelmällä lähes kaikkea kalasta kasviksiin.

Vihannekset pääsevät oikeuksiinsa matalalämpömenetelmällä. Aromit säilyvät, koska ne eivät liukene keitinveteen ja höyrynä ilmaan.

Sous viden yhteydessä puhutaan myös sirkulaattorista eli matalalämpökypsennys laitteesta. Markkinoilla on parinkin erimallista laitetta, joista itse käytän kannellista ”patamallia” jonka Maku Kitchen life toi sopivasti joulumarkkinoille 2016.

Tämän mallin laite tietysti vie kaapissa vähän enemmän tilaa, mutta katson tämän energiatehokkaamaksi, koska kansi pitää lämmön ja höyryn siellä missä sen kuuluukin olla eikä huoneilmassa.

Sous vide -menetelmää suositellaan erityisesti seuraavien raaka-aineiden kypsentämiseen:
  • nauta, vasikka, lammas, sika ja riista
  • kana, kalkkuna ja ankka
  • vähärasvainen tai rasvainen kala, hummerin pyrstö ja kampasimpukat
  • juurekset, kuten peruna, porkkana, palsternakka, punajuuri ja nauris
  • rapeat vihannekset, kuten herneet, parsa, maissi, parsakaali, kukkakaali, munakoiso, sipuli ja kurpitsa
  • kovat ja pehmeät hedelmät

Itse innostuin kokeilemaan myös juustokakkujen valmistusta annoksina pienissä lasipurkeissa.
Niitä oli myös maisteltava What’s Cooking Helsingissä, aiheuttaen suurta ihastusta.
Juustokakuista sitten toisella kertaa.

Sous vide juustokakkujen maistiaiset
Sous videstä vielä sen verran, että jokunen vuosi sitten näitä laitteita löytyi lähinnä vaan huippuravintoloista, mutta nyt markkinoille on tosiaan tullut järkevän hintaisia ja suorastaan edullisia laitteita. 
Käyttämäni Maku Kitchen life Sousviden hinta on siinä 100 euron hujakoilla. Ei paha!

Jos laite kiinnostaa, niin ainakin pääkaupunkiseutulaisille oiva laitteen ostopaikka on Vantaan Jumbossa oleva Tammer- Tukun Outlet -myymälä, missä on kattavat valikoimat myös muita Maku Kitchen life tuotteita.

Nasi goreng -riisi
Taatelikastike

Maustehärkä


•                          4-6 naudan fileepihviä (paksuus noin 2,5 cm)
•                          voita paistamiseen
•                          suolaa ja pippuria myllystä

Marinadi
•                          ½ dl Kikkoman Teriyaki marinadi & -kastiketta
•                          2 rkl kasviöljyä
•                          ½ punainen chili hienonnettuna
•                          1 valkosipulinkynsi murskattuna
•                          1 rkl puristettua limettimehua
•                          1 tl mustapippurirouhetta
•                          1 tl ruskeaa sokeria
•                          1 tl kuivattua rakuunaa

Sekoita marinadin ainekset keskenään.
Kuivaa pihvit talouspaperilla ja laita ne marinadin kanssa suljettavaan muovipussiin.
Purista ylimääräinen ilma pois ja ravistele/puristele pussia niin, että pihvit ovat kauttaaltaan marinadissa.
Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Ota pihvit huoneenlämpöön ainakin ½ tuntia ennen paistamista.
Kuivaa ylimääräinen marinadi pois ja paista pihvit kuumalla pannulla haluamaasi kypsyysasteeseen.
Rouhi pihvien päälle suolaa ja pippuria myllystä.
Anna pihvien vetäytyä folion alla hetki ennen tarjoilua.
Leikkaa pihvit ohuiksi siivuiksi ennen tarjoilua.

Kypsennys sous vide -menetelmällä
Säädä veden lämpötilaksi 54 tai haluamasi kypsyysaste.
Laita pihvit vakuumipakkauksessaan veteen ja kypsennä noin 2 h pihvin paksuudesta riippuen. Saa rauhassa olla pidempäänkin.
Anna pihveille nopeasti väri kuumalla pannulla.
Huomioi lihaa pakatessasi vakuumiin, että pihvit eivät ole päällekkäin.  Tee mieluummin vaikka 2-3 pienenpää pakettia kuin yksi iso.

Taatelikastike


•                          6 dl vettä
•                          1 lihaliemikuutio tai fondi
•                          2 ½ dl punaviiniä
•                          3 rkl portviiniä
•                          3 rkl balsamico viinietikkaa
•                          200g tuoreita taateleita
•                          n. 20 g voita
•                          ½  tl mustapippuria rouhittuna

Poista taateleista kivet ja laita kaikki muut aineet paitsi voi kattilaan.
Anna kiehua hiljalleen ainakin puoli tuntia tai niin kauan, että nestettä on noin 2/3 osaa jäljellä.
Nosta kattila liedeltä ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.
Anna kiehua vielä hiljalleen niin, että nestettä on noin puolet alkuperäisestä jäljellä.
Sulata voi kastikkeeseen ja tarkista maku

Nasi Goreng lisukekeriisi


•                          400g kypsää riisiä (noin 5 dl)
•                          (ripaus sahramia)
•                          3 tl valkosipulimurskaa
•                          3 tl inkivääritahnaa
•                          1 sipuli
•                          285g kypsiä vihreitä linssejä (valutettuna 170g)
•                          2 kananmunaa
•                          1 tl paahdettua seesam öljyä
•                          2 tl suolaa
•                          ruokaöljyä paistamiseen
•                          tuoretta korianteria

Käytä riisinä pitkäjyväistä- tai basmati riisiä, joka on kypsymisen jälkeen seissyt vähintään 2 tuntia. (Vinkki. Laita riisin keitinveteen ripaus sahramia niin saa riisin kauniin keltaisen värin).
Pilko sipuli. Laita wok pannuun ruokaöljyä niin että pohja täyttyy ja lisää seesamiöljy.
Lisää valkosipulimurska, inkivääritahna ja pilkottu sipuli. 
Paista kunnes sipuli on saanut hiukan väriä.
Lisää linssit ja jatka paistamista, kunnes seos on kuivaa.
Lisää kypsä riisi ja suola ja paista kunnes riisi on irtonaista.
Lisää kanamunat riisin joukkoon sekoittaen ja paista kunnes kananmunat ovat kypsiä.
Koristele tuoreella silputulla korianterilla.

*Sous vide kokkailuni (Tinskun keittiö) yhteistyössa Maku Kitchen lifen kanssa



Katso päivän tunnelmia ja kokkaus vinkkejä videona


Täydellisen mureaa <3
Maistiaisia tulossa.

6 kommenttia

  1. Onpa hitsin hyvännäköistä lihaa. Tuota juustokakkua olisi kiva maistaa myös. Hyvä on muuten tuo videokin.
    Ihanaa tiistai-iltaa!

    VastaaPoista
  2. Täytyy sanoa että hoidit homman todella mallikkaasti. Ei edes huomannut että et ollut ihan kunnossa. Toivottavasti paranet pian.

    VastaaPoista
  3. Oi, kun näytti hyvälle ruuat.
    Kaikki Masterchefit mitä telkkarista on tullut seuranneena niin todellakin laite on tuttu :D Ja nyt kun olen itse päässyt myös maistamaan sillä valmistettua ruokaa niin hypetys vaan kasvaa sitä kohtaan!

    VastaaPoista
  4. Oot ihan supermimmi kun vedit tuon hammassärkyjen kera. <3

    VastaaPoista
  5. Wau, upea suoritus Tinsku ❤️ ja totta kai myös Dick!
    En tiedä olisinko itse hammassärkyisenä edes pysynyt tolpillani.
    Näyttää niin ammattilaiselta ja helpolta - ootte te ihan PRO-kokkeja molemmat.
    Hyvä hyvä hyvä!

    VastaaPoista
  6. Hyvin veditte kyllä ja toi liha voi voi se kutkuttelee edelleen makunystyröitä :)

    VastaaPoista