Täytetyt herkkusienet uunissa tai grillissä

lauantai 29. huhtikuuta 2017

Täytetyt herkkusienet ovat hävikkiruokaa parhaimmillaan, koska sienten täytteeksi voi käyttää kaikki jääkaapin jämät kasviksista, kuivista juuston kannikoista, edellispäivän risotosta, tai jauhelihakastikkeesta chili con carneen. Lähes siis ihan mitä vaan.

Kasvisvariaatioitakin voi tehdä käyttämällä esim. härkkistä ja vegaanista juustoa, tofua, yms.
Juustolla täytetyt ja pekoniin kääräistyt herkkusienet tietysti ovat tolkuttoman hyviä, mutta uuh – niin rasvaisia kaloripommeja. 
Tässä siis kevyempi, mutta takuulla maistuva vaihtoehto!

Itsellä herkkusienetkin olivat parasta ennen päivämäärän ylittäneet, joten mitään kovin tuoreruokaa niistä ei mielinyt tehdä.

Hetken pohdittuani tilannetta päätin koluta samalla koko jääkaapin läpi.

Hieman nahistunut suippopaprika ja sipuli. Sivuun siis.
Sivuun pääsi myös viikolla ostamani parsapuntti, mitä en iltarientojeni takia ehtinytkään käyttää.
Viime viikonlopulta jääneitä juustonkannikoita ja yksi juustoraastepussin jämä. 
Pekonipaketin päivämäärä huomenna. Ehdottomasti käyttöön heti.

Päivämäärällä olevia aineksia hetken pöydällä pyöriteltyäni ja jostain takaraivon sopukoista heräsi ajatus täytetyistä herkkusienistä. Tuumasta toimeen siis.


Täytetyt herkkusienet lisukkeeksi tai alkupalaksi 4 . lle


Tarvitset:
  • noin 400 g keskikokoisia herkkusieniä


Täytteeseen esim.
  • 1 paketti pekonia (a’ noin 170g)
  • ½ keskikoinen sipuli silputtuna
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 1 pienehkö suippopaprika pieninä kuutioina
  • kourallinen vihreää parsaa pieninä siivuina, raastettua porkkanaa tai vaikkapa herne- maissi- paprika pakastetta
  • 1 /2 tl rouhittua mustapippuria
  • ½ tl kuivattuja yrttejä kuten basilika tai timjami.

Tee näin:
Taita jalat pois herkkusienistä ja laita ne uunipelille. (voit pilkkoa jalat myös täytteen joukkoon tai säästää ne vaikka seuraavan päivän jauhelihakastikkeeseen tai vaikka pizzaa, munakkaaseen yms.)
Pilko pekonit ja paahda rapeiksi pannulla.
Kaada ylimääräinen pekonirasva pois ja lisää sipulit ja kypsennä hetki.
Lisää paprika- ja parsapalat tai muut kasvikset.
Kypsennä vielä pari minuuttia sekoitellen ja nosta pannu pois liedeltä.
Mausta mustapippurilla ja yrteillä.
Lisää juustot.
Nostele täytettä herkkusienien koloihin lusikalla.
Ripottele vielä vähän juustoa päälle ja koristele vaikka parsan nupulla.
Paista uunin keskitasolla 225*C noin 15 min.
Tarjoile heti.

Vinkki: Voit kypsentää täytetyt herkkusienet myös grillissä. Suosittelen silloin käyttämään jonkin sortin paistoalustaa jos herkkusieni sattuisi grillissä kiepsahtamaan kyljelleen.

Jos täytettä jäi yli niin pyöräytä vaikka täytetty munakas tai pieni suolainen muffinitaikina.






3 kommenttia

  1. Mums....minullakin on herkkusieniä jääkaapissa ja niitä voisi hyvinkin hyödyntää näin.
    Iloa päivääsi sateesta huolimatta ♥

    VastaaPoista
  2. Ihanan herkullisen näköisiä!
    Iloista vappua! 🎈

    VastaaPoista