Vappupäivänä vihdoin saimme ainakin suurimmassa osassa
Suomea nauttia ihanasta auringonpaisteesta.
Vaikka tuuli olikin vielä viileä,
niin suojaisissa paikoissa tarkeni välillä ihan paitasillaan. Kuten varmasti
moni muukin – niin tämäkin, riensi kauppaan ostamaan ensimmäisiä pihakukkia.
Ilma suorastaan kutsui upottamaan kädet multaan.
Olen silti enemmänkin sellainen hyötykasvi-ihminen, mutta
aina vähän pitää saada kesän värejä myös kukkien muodossa pihaan.
Laitan yleensä jotain helppohoitoista muutamaan pataan ja
ruukkuun. Lopun kukkaloiston hoitaa monivuotiset leimut pengerryksellä,
kivikkokasvit kivimuurissa ja pieni ja vielä pienempi perennapenkki.
Kävin rapsuttelemassa kukkapenkit, jotta kauan odotetut
auringonsäteet pääsevät lämmittämään perennoiden juuria ja herättämään ne taas
talven jäljiltä kasvuun. Samalla tarkastin kivimuurin kivikkokasvien
talvehtimisen.
Hyvältä näytti ja kohta pääsen siirtämään pieniä kivikkokasvin
palleroisia taas uuteen kohtaan tekemään lisää uusia palleroisia. Ei mitään
heti-kaikki-mulle-nyt ihmisen hommaa, mutta pidemmän (*lue vuosien) päälle
hyvin palkitsevaa.
Vielä kun saisin aikaiseksi jonnekin sen vuosia haaveilemani
parsapenkin <3
Pikkiriikkinen mansikkamaani näytti olevan voimissaan ja
kasvihuoneen edustan kurkkupenkki odottaa viimeistenkin yöpakkasten
poistumista.
Kasvihuone on talven toiminut varastona, joten siinä saikin
sitten tehdä vähän enemmän duunia. Loppujen lopuksi sain ylimääräiset rojut
pois ja vaihdettua jopa osan mullasta. Siitä sitten toisella kertaa.
Päivän urakan jälkeen ajattelin palkita itseni jollain
oikein hyvällä – kuten jäätelöllä. Ensin suunnitelmissa oli aivan ihana retroajan
hitti jäätelökahvi, mutta hetken tuumittuani päätin hieman vielä jatkojalostaa
ajatusta ja tehdä jäätelön kaveriksi kahvisiirappia.
Kahvisiirappi maustaa mainiosti jätskin lisäksi jäädykkeet,
juustokakut ja miksei drinkitkin.
Kahvisiirappi on muuten loistava ja säilyvä mökkituliainen.
Kaada siirappi puhtaaseen lasipurkkiin tai -pulloon. Kääräise kiva nauha ympäri
tai tee vaikka oma etiketti.
Kahvisiirappi
Tarvitset:
- 2 dl vahvaa tuoretta kahvia
- 2 dl sokeria ( vhh- versio. Veikkaan, että karppisokerikin käy, mutta en ole vielä testannut)
- (1 tl vaniljasokeria)
Tee näin:
Mittaa kahvi ja
sokeri teräskattilaan ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen ilman
kantta niin kauan, että nestettä on enää noin puolet jäljellä.
Vinkki: Hieman
kinuskisen lopputuloksen saat, kun korvaat sokerista puolet fariinisokerilla.
Testaan lähipäivinä vielä vhh-version karppisokerista. Ilmoittelen
sitten.
Taas riittää palleroisia siirrettäväksi. |
Pikkupenkki kivimuurin juuressa ennen keväthuoltoa. |
Pengerryksen havutkin ovat talvehtineet hyvin, eikä kevätaurinko ole kohdellut huonosti. |
Tässä kivenkolossa on monena vuonna ollut västäräkin pesä. Herra Västäräkki kävi kyllä jo koloa pälyilemässä. Toivottavasti saamme tänäkin vuonna tutut kesäasukit. |
Viimeiset lumet väistyvät pikkuhiljaa. |
Takuulla kuivia halkoja :) |
5 kommenttia
VastaaPoistaNuo pallerot on niin ihania. Talvehtiiko ne ihan ulkona? Pärjääkö ne tosiaan ihan tuollaisessa kiven kolossa?
Kyllä pallerot pärjää ja talvehtii. Olskohan neljäs vai viides talvi palleroille :)
PoistaSullahan on tuolla hyvin palleroita siirrettäviksi. Heti tuli yksi ystäväni mieleen, joka varmasti nauttisi kahvisiirapin mausta, nam!
VastaaPoistaJoo, kyllä niitä hyvin taas on. Eikun siirapin keittoon Outi. <3
PoistaMeillä on kanssa noita kivikkopalleroita :) Tämä siirappi menee testiin ilman muuta, rakastanhan kahvia jo muutenkin :)
VastaaPoistaHuomenna nähdään <3