Parsakausi on vielä parhaimmillaan ja ensimmäiset maistiaiset
kotimaisestakin parsasadosta alkaa varmasti kohta olla saatavilla.
Parsaa meillä ollaan taas keväiseen tuttuun tapaan syöty
monessa muodossa. Keitettynä, gillattuna, salaattina jne.
Tämän reseptin tarina on vähän erilainen, koska itseasiassa se
muotoitui Dopff & Irion viinitalon Muscat -valkoviinin innoittamana. Yleensä yritän
löytää ruoalle sopivan viinin, mutta tällä kertaa ajattelin lähestyä asiaa eri tavalla
– löytämällä viinille sopivan ruoan.
Cuvée Rene Dopff Muscat on loistava parsaviini ja sopii täydellisesti myös aasialaisen ruokien makuparina.
Siitä se ajatus sitten lähti.
Parsasalaatti aasialaisittain
Tarvitset:
- puntti vihreää parsaa
- vettä
- 1 tl suolaa
- vuonankaalia, salaattisekoitusta tai sekä että
- cantaloupe- tai hunajamelonia suupaloiksi pilkottuna
- tuoreita karhunvatukoita tai vadelmia
- (tuoretta lohta)
Marinadiin:
- 1 dl öljyä
- ½ dl riisiviinietikkaa (Miriniä)
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 rkl kalakastiketta tai soijakastiketta (teriyaki käy myös hyvin)
- 1 rkl tummaa sokeria
- ½ tl mustapippuria rouhittuna
- 2 rkl tuoreita yrttejä kuten thaibasilikaa tai lehtipersiljaa silputtuna
Tee näin:
Leikkaa
tarvittaessa kuiva tyvi pois ja kuori parsat kuorimaveitsellä kevyesti noin 2/3
osaa tyvestä ylöspäin. Jos parsat ovat ohuita ja hyvin tuoreita niin unohda
kuoriminen.
Laita vesi
kiehumaan ja mausta suolalla.
Pilko parsat noin
5 cm paloiksi ja nosta kiehuvan veteen.
Anna kiehua
hiljalleen noin 4-5 minuuttia parsojen paksuudesta riippuen.
Kaada parsat
siivilään ja jäähdytä kylmällä vedellä.
Tee marinadi laittamalla
kaikki aineet kannelliseen lasipurkkiin ja ravista voimakkaasti
Kaada marinadi
parsojen päälle ja laita jääkaappiin marinoitumaan noin tunniksi.
Kokoa laakeaan
vatiin salaattipeti.
Lisää päälle
meloni- ja parsapalat.
Koristele
karhunvatukoilla – tai vadelmilla.
Kaada parsojen
marinadi kastikkeeksi salaatin päälle.
Viimeistele
tuoreilla yrteillä.
Vinkki:
Jos haluat salaatista ruokaisemman niin varaa noin 100 g
tuoretta lohta per syöjä ja tee marinadia tupla määrä.
Fileoi lohi nahattomaksi ja kaada marinadi lohen päälle.
Voit halutessasi suolata lohta kevyesti.
Laita jääkaappiin marinoitumaan ainakin tunniksi.
Nosta lohi pois marinadista ja pyyhkäise talouspaperilla
pinta.
Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja nosta salaatin joukkoon tai
tarjoile erillään salaatin kaverina.
Ja sitten siihen viiniin joka tähän reseptiin innoitti.
Cuvée Rene Dopff Muscat
on ennen kaikkea loistava parsaviini, mutta taipuu mainiosti
aasialaisille ruoille makupariksi.
Aasialaisen ruoan ja viinin yhdistäminen on perinteisesti
ollut hieman hankalaa, mutta tämä viini suorastaan kutsui kokeilemaan.
Dopff Muscatin ensi nuuhkaisu on kukkaisen aromaattinen ja rusinaisen
makeahko. Maistaessa kuitenkin huomaa viinin olevan kuiva ja raikkaan
hapokas.
Muscat rypäle onkin monille tuttu makeista kuohuviineistä, joten
tälle rypäleelle ominainen aromikas tuoksu tosiaan hämäännytti minut 5-0.
Tunnustan olleeni enemmänkin puna- ja kuohuviini ihminen. Valkoviinitietämykseni
onkin tämän jumiutumiseni takia vielä lapsen kengissä ja en ole niiden kohdalla
ollut millään lailla villi kokeilija.
Oppia ikä kaikki. Seuraavalla kerralla valkoviiniostoksilla
käännän katsettani varmasti muuallekin kuin parin tutun ja turvallisen
lajikkeen viineihin.
Cuvée Rene Dopff Muscat on ehdottomasti kevään ja kesän
viini. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.
Cuvée Rene Dopff Muscat
Ranska, Alsace
Rypäle: Muscat
Alkon määrittely:
Pirteä ja hedelmäinen.
Kuiva, keskihapokas, keltaluumuinen, kevyen aprikoosinen,
kukkainen, aromikas.
Hinta Alkossa noin 13€
2 kommenttia
Meillä parsa ja lehtikaali ovat tämän kevään ja kesän hittituotteita. Aivan ihania ruokia niistä saa aikaan.
VastaaPoistaMukavaa sunnuntai-iltaa!
Lehtikaali se vasta superfoodi onkin. Kiitokset. Kuin myös <3
Poista