*Yhteistyössä Mauste-Sallinen
Pähkinäinen siemenpataleipä on ollut ehdottomasti meillä
tämän kesän ja syksyn hittileipä, ja sitä on todellakin tullut tehtyä useampia
kertoja viikossa. Välillä enemmän ja vähemmän pähkinöillä – Välillä ihan ilman,
mutta siemeniä on leivässä aina ollut reilusti.
Helpolla ja vaivattomalla pataleipätyylillä
Leipä tehdään helppoon pataleipätyyliin, mutta tarvittaessa
perus pataleipäohjeesta poiketen tunnin-kahden kohotuskin riittää.
Monesti olen
myös kohottanut pidempään, esim. sekoittanut taikinan illalla valmiiksi ja
paistanut aamulla ja vastaavasti myös sekoittanut taikinan aamulla ja paistanut
kun tulen töistä kotiin. Toimii.
Saaressa tätä leipää on nyt tehty valehtelematta joka
viikonloppu ja leipä menee aina niin hujauksessa, että saankin sitten laittaa
heti perään toisen leivän alulle.
Padassa tulee paras, mutta kattilassakin onnistuu hienosti
Ihanteellista olisi paistaa leipä kannellisessa
valurautapadassa. Valurautapadan saa uunissa niin kuumaksi, että leipätaikina
suorastaan sihahtaa kun sen laittaa pataan. Tällöin myös kuoresta tulee
paksumpi ja rapeampi, mutta valurautapadan puutteessa mikä tahansa uuninkestävä
kannellinen pata tai kattila käy.
Olen itseasiassa ensimmäisen koeleivän saaressa paistanut
ihan perus lasivuoassa folion alla ja oikein hyvä tuli niinkin.
Helposti ja vaivattomasti
Saariolosuhteissa myös arvostaa mutkattomuutta ja helppoutta,
joten olen siemensekoituksena käyttänyt valmista Sallisen Sallaattimixiä,
jossa on auringonkukan- kurpitsan ja pinjansiemenet samassa pussissa.
Lisäksi
Sallisen Salaattimix
sisältää kuivattua karpalorouhetta mistä tulee leivän makuun kiva pieni happo
ja makeus.
Pähkinöinä olen käyttänyt tilanteen mukaan vähän sitä sun tätä mitä
kaapista on löytynyt, mutta ehdoton suosikkini on saksanpähkinä.
Taikinan kääntelen leivänmalliin aina leivinpaperin päällä
ja nostan sen myös samalla leivinpaperilla pataan paistumaan.
Sotkua tulee
vähemmän ja löysää leipätaikinaa on helpompi käsitellä.
Mitä löysempi taikina –
sitä kuohkeampi leipä.
Onnistuu myös gluteenittomasti
Olen muutamia kertoja tehnyt leivän myös gluteenittomista
jauhoista ja kuten varmasti kaikki gluteenittomista jauhoista leiponeet
tietääkin, että jokaisen valmistajan jauhoseos käyttäytyy vähän eri tavalla.
Joissakin suhde perus vehnäjauhoihin on 1/1 ja joitain saa laittaa enemmän ja
toisia taas vähemmän. Hieman ehkä hankalaa, mutta kokeilemalla oppii.
Taikinan on tarkoitus olla löysää ja sitä ei jauhojen kanssa
vaivata vaan ainoastaan pyöräytetään jauhotetulla leivinpaperilla pari kertaa
itsensä yli ja nostetaan leivinpaperin avulla pataan paistumaan.
Näin muuten siivottavaakin tulee vähemmän.
Ongelmana onkin, että toisista gluteenittomista jauhoista
taikina on ensi löysää ja paksunee sitten pikkuhiljaa.
Suosittelenkin siis laittamaan ohjeesta poiketen ensin 6 dl
jauhoja ja lisäämään tarvittaessa pikkuhiljaa sitten kun taikina on saanut kohota noin
puolisen tuntia.
Olen myös jauhoihin lisännyt 2 tl psylliumia, jos sitä ei
valmistajan jauhoseoksessa ole jo valmiiksi ollut.
Muutoin gluteenittoman leivän leipominen menee kuin
perusohjeessakin.
Pähkinäinen siemenpataleipä
Tarvitset:
- 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (ohjeet gluteenittomaan kohdassa onnistuu myös gluteenittomasti)
- 2 dl Sallisen Salaattimixiä (valmis siemen- ja karpalosekoitus)
- 1 dl pähkinöitä
- 4 dl reilusti kädenlämpöistä vettä
- 2 tl kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
Tee näin:
Rouhi veitsellä pähkinöitä pienemmiksi palasiksi.
Sekoita jauhot, Salaattimix,
pähkinät, suola ja kuivahiiva hyvin sekaisin.
Lisää reilusti kädenlämpöinen vesi (n. 42*C) ja sekoita
taikina tasaiseksi.
Peitä taikinakulho ja nosta lämpimään ja vedottomaan
paikkaan kohoamaan ainakin 1 ½ tunniksi. (taikina voi kohota rauhassa myös,
vaikka yön yli.)
Laita pata tai uuninkestävä (esim. teräs) kattila uuniin
lämpiämään 225*c.
Kun uuni on saavuttanut 225*C, levitä leivinpaperiarkille
noin ½ dl jauhoja ja kaada taikina päälle.
Pyöräytä taikina muutaman kerran itsensä ympäri jauhoissa ja
muotoile hieman leivän muotoon, mutta älä vaivaa.
Viillä leipään muutama viilto ja ripottele Salaattimixiä
myös leivän päälle koristeeksi.
Nosta leipä leivinpaperin kanssa kuumaan pataan tai
kattilaan ja laita kansi päälle.
Paista leipää 225*C n. 35 – 40 min.
Ota kansi pois ja paista leipää samassa lämmössä 15-20 min,
jotta kuoresta tulee rapea ja se saa kauniin värin.
Älä suotta peitä valmista leipää liinalla tai säilytä sitä
pussissa. Käännä vain leikattu pinta leikkuulautaa yms. kohti niin leipä säilyy
sisältä pehmeänä ja päältä rapeana.
*Yhteistyössä Mauste-Sallinen
Mauste-Salliselta löydät myös siementen ja pähkinöiden
lisäksi hinta-laatu-suhteeltaan loistavat mausteet ja leivontatuotteet. Katso koko
valikoima ja muita reseptejä Mauste- Sallisen sivuilta klikkaamalla Tästä
10 kommenttia
Aika herkun taas leivoit! Täytyy itsekin taas täs laittaa pataleipää tulemaan.
VastaaPoistaNo laitappa ihmeessä :) Tää on muuten pettämätön resepti. En ole epäonistunut vielä kertaakaan :D
PoistaPitääkö pata voidella?
VastaaPoistaEi tarvitse. Leivinpaperi hoitaa homman eikä tule sotkua. Nostat leivän siis leivinpaperin päällä pataan.
PoistaNyt ymmärretty ����
PoistaOnpa herkullisen näköinen leipä. Pitäisikin testata pataleipää, minulla kun sattuu olemaan tuollainen valurautapatakin.
VastaaPoistaOOooh, nyt oot Tinsku leipassu mun makuista leipää, ihanan paljon siemeniä, tätä täytyy kyllä testata heti ensi tilassa, nam!!!!
VastaaPoistaVoi että! Juuri laiton uuniin Pähkinäsiemen vuokaleivän tuolta aikaisemmista ohjeistasi. Ja nyt huomasin tämän , nam, kokeiluun menee..., mutta gluteenittomana ja vhh tietenkin. Kokeilen varmaan sekoitusta : mantelijauho, psyllium, lupiinijauho.
VastaaPoistaPalaan kertomaan, kuinka onnistuin. Kiitos ohjessta ☺
Miten jos hiivan korvaa leivinjauheella mikä mahtaisi olla suhde?
VastaaPoistaOnnistuisikohan jos käyttäisi mantelijauhoa ja psylliumilla antaisi sitkoa? Siihen sitten halutessa lisätä noita siemeniä/pähkinöitä?
VastaaPoista