Mahdatteko jo ihan kyllästyä tämän saarihöpötyksiin? Jos
näin, niin helpotusta on kyllä kohta luvassa.
Tarvittaessa kuitenkin siis ummista silmäsi ja skrollaa
kohtaan saaristolaisleipä (heh) jos olet saanut jo yliannostuksen.
Näin iltojen pimentyessä sitä taas ihmettelee mennyttä
vuotta. Koko alkuvuoden odotti kevättä ja kesää. Tuli kevät ja tuli ”kesä”.
Kesä meni ja nyt on syksy niin pitkällä, että parina aamuna täällä Nurmijärvellä
on mittari huidellut siellä kahden asteen kieppeillä. Hrrrrrrrrrrrrrrrrr.
Kohta
on talvi ja kohta on joulu. Kiroillaan kylmää ja odotetaan taas kevättä.
Samoin menee viikot. Koko viikon odotat viikonloppua ja
sitten kun se tulee, niin huomaatkin, että kas – siinä se sitten menikin ja
maanantai odottaa.
Mihin ihmeeseen tämä aika katoaa?
Muistelin tässä samalla myös sitä, milloinkahan viimevuonna
nostettiin vene talviteloille. Olikohan se lokakuun puoltaväliä vai marraskuun
alkua? Milloinhan on se viimeinen viikonloppu tänä vuonna, kun saarelle
sanotaan hyvästit.
Aikamoista luopumisen tuskaa tulee olemaan ja varmaan
se kyynelkin taas vierähtää.
No kyllä se kevät sieltä taas tulee aikanaan.
koskaan se ei ole jättänyt tulematta.
Pitää nyt kuitenkin ottaa näistä vuoden viimeisistä hetkistä
kaikki irti.
Viime viikolla onneksi onnistuin järjestämään työkalenterin
siihen malliin, että pystyin ottamaan muutaman päivän vapaaksi.
Starttasimme
saarta kohti torstaiaamuna ja kotiin tulimme vasta maanantai-iltana. Kaiken
lisäksi Suomeenhan rantautui kumma lämmin sääilmiö. Lämpötilat ajoittain huitelivat
ihan siellä 19 asteessa. Ihan mahtavaa.
Nopsastihan se viisikin päivää taas meni, mutta paljon
saatiin taas puuhasteltuakin ja ihan vaan myös oleiltiin ja nautittiin luonnon
rauhasta ja tietenkin hyvästä ruoasta.
Saaristolaisleipä (3 leipää)
Tarvitset:
- 1 l piimää
- 75 g hiivaa
- 3 dl tummaa siirappia
- 3 dl neljän viljan- tai kauraleseitä
- 3 dl ruisjauhoja
- 3 dl kaljamaltaita
- n. 10 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl suolaa
Tee näin:
Murenna hiiva
kädenlämpöisen piimän joukkoon.
Lisää siirappi,
suola, kaljamaltaat, leseet ja ruisjauho hyvin sekoitellen.
Lisää vehnäjauho
ja sekoita taikina tasaiseksi.
Voitele 3
leipävuokaa ja nostele taikina kauhalla suoraan leipävuokiin.
Anna kohota
peitettynä reilun tunnin.
Paista leipiä uunin
alatasolla 175*C noin 2 tuntia. Kiertoilmauunissa 160*C.
Anna leipien
jäähtyä hetki vuoissa ennen kumoamista.
Saaristolaisleipä on parhaimmillaan muutaman päivän päästä
paistamisesta ja säilyvät hyvin huoneen lämmössä. Viileässä jopa viikkoja.
Leivät voi myös pakastaa.
Saaristolaisleipä on ihanan maukasta, ihan voin ja
juustosiivun kera, mutta aivan taivaallista graavin tai erilaisten suolaisten
liha ja -kalatahnojen kanssa.
Savukalatahna
Tarvitset:
- 300 g ruodottomaksi putsattua savukalaa
- 200 g tuorejuustoa (esim. katkarapu)
- 100 ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
- 1 kesäsipulin varsi silputtuna tai kourallinen tuoretta ruohosipulia
- 2 rkl tuoretta tilliä silputtuna
- 1 rkl sitruunamehua
- suolaa, mustapippuria ja valkopippuria myllystä rouhittuna maun mukaan.
Tee näin:
Nypi savukala
pieniksi paloiksi ja sekoita kaikki aineet hyvin keskenään.
Mausta suolalla,
musta- ja valkopippurilla.
Anna makujen
tasaantua kylmässä peitettynä ainakin puolisen tuntia.
kylmäsavuporo-/ naudanlihatahna
Tarvitset:
- 200 g kylmäsavuporoa tai naudanlihaleikettä (maukasta tulee myös normi kinkusta)
- 200 g tuorejuustoa (esim. ruohosipuli tai yrtti)
- ½ keltasipulia silputtuna
- (ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia)
- hieman yrttejä kuten rosmariini tai timjami
- mustapippuria ja roseepippuria maun mukaan
- (suolaa)
Tee näin:
Kuullota
sipulisilppua hetki tilkassa öljyä tai voita ja nosta jäähtymään.
Pilko liha
pieneksi silpuksi ja sekoita kaikki aineet keskenään.
Mausta yrteillä,
mustapippurilla, roseepippurilla.
Tarkista suola.
Laita peitettynä
kylmään maustumaan ainakin puoleksi tunniksi
Vinkki: Koristele
kylmäsavuporo- tai naudanlihatahnaleivät pikkelöidyllä punasipulilla.
pikkelöidyn punasipulin ohjeen löydän toisen reseptini
yhteydestä klikkaamalla Tästä
Kaunista syksyä kaikille <3
5 kommenttia
Viimeksi taisin ostaa saaristolaisleipää torilta...on kyllä niin herkkua ja täyttävääkin leipää.
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua sinulle Tinsku!
Olen tehnyt vuosia saaristolaisleivän itse. Eteenkin joulukukkasiksi niitä tulee joka vuosi tehtyä varmaan useampi kymmen. vaikka paisto ja nostatus ottaa vähän aikaa niin muuten leipä on tosi helppo valmistaa.
PoistaVoi miten ihania saarikuvia😊 Uskon, että haikeus tulee kun syksyllä saari jää talvilepoon. Onneksi taas joulun jälkeen koittaa uusi kevät ja ihana jälleennäkeminen saaren kanssa❤
VastaaPoistaKiitos reseptistä. Saaristolaisleipä on suurinta herkkuani. Tuo kalatahna menee kokeiluun myös.
Niinpä. Koskaan ei ole kevät jäänyt tulematta, mutta haikeeta on. Olisin itseasiassa halunnut tehdä leivän kylkeen säynegraavia, mutta niitä ei tälläkertaa noussut verkoista yhtään. Savukalatahnakin sopii leivälle ihan nappiinsa niin sillä mentiin ja kun sattui sopivasti olemaan savukampelaakin. Sekin kieltämättä harvinainen herkku.
PoistaNiin herkullisen näköistä on saaristolaisleipäsi, en ole muuten itse koskaan leiponut, äitee on sen puolen hoitanut, uskaltaiskohan nyt :D. Ja juu, aika lentää mitä enemmän on itsellä mittarissa, oikeesti mä koen ainakin näin. Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista lokakuuta sinulle <3.
VastaaPoista