Perinteinen saaristolaisleipä ja syksyn mietteitä

lauantai 30. syyskuuta 2017


Mahdatteko jo ihan kyllästyä tämän saarihöpötyksiin? Jos näin, niin helpotusta on kyllä kohta luvassa. 
Tarvittaessa kuitenkin siis ummista silmäsi ja skrollaa kohtaan saaristolaisleipä (heh) jos olet saanut jo yliannostuksen.

Näin iltojen pimentyessä sitä taas ihmettelee mennyttä vuotta. Koko alkuvuoden odotti kevättä ja kesää. Tuli kevät ja tuli ”kesä”. Kesä meni ja nyt on syksy niin pitkällä, että parina aamuna täällä Nurmijärvellä on mittari huidellut siellä kahden asteen kieppeillä. Hrrrrrrrrrrrrrrrrr. 
Kohta on talvi ja kohta on joulu. Kiroillaan kylmää ja odotetaan taas kevättä.

Samoin menee viikot. Koko viikon odotat viikonloppua ja sitten kun se tulee, niin huomaatkin, että kas – siinä se sitten menikin ja maanantai odottaa.
Mihin ihmeeseen tämä aika katoaa?


Muistelin tässä samalla myös sitä, milloinkahan viimevuonna nostettiin vene talviteloille. Olikohan se lokakuun puoltaväliä vai marraskuun alkua? Milloinhan on se viimeinen viikonloppu tänä vuonna, kun saarelle sanotaan hyvästit. 
Aikamoista luopumisen tuskaa tulee olemaan ja varmaan se kyynelkin taas vierähtää. 

No kyllä se kevät sieltä taas tulee aikanaan. koskaan se ei ole jättänyt tulematta.

Pitää nyt kuitenkin ottaa näistä vuoden viimeisistä hetkistä kaikki irti.
Viime viikolla onneksi onnistuin järjestämään työkalenterin siihen malliin, että pystyin ottamaan muutaman päivän vapaaksi. 
Starttasimme saarta kohti torstaiaamuna ja kotiin tulimme vasta maanantai-iltana. Kaiken lisäksi Suomeenhan rantautui kumma lämmin sääilmiö. Lämpötilat ajoittain huitelivat ihan siellä 19 asteessa. Ihan mahtavaa.

Nopsastihan se viisikin päivää taas meni, mutta paljon saatiin taas puuhasteltuakin ja ihan vaan myös oleiltiin ja nautittiin luonnon rauhasta ja tietenkin hyvästä ruoasta.


Saaristolaisleipä (3 leipää)


Tarvitset:
  • 1 l piimää
  • 75 g hiivaa
  • 3 dl tummaa siirappia
  • 3 dl neljän viljan- tai kauraleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 3 dl kaljamaltaita
  • n. 10 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl suolaa

Tee näin:
Murenna hiiva kädenlämpöisen piimän joukkoon.
Lisää siirappi, suola, kaljamaltaat, leseet ja ruisjauho hyvin sekoitellen.
Lisää vehnäjauho ja sekoita taikina tasaiseksi.
Voitele 3 leipävuokaa ja nostele taikina kauhalla suoraan leipävuokiin.
Anna kohota peitettynä reilun tunnin.
Paista leipiä uunin alatasolla 175*C noin 2 tuntia. Kiertoilmauunissa 160*C.
Anna leipien jäähtyä hetki vuoissa ennen kumoamista.

Saaristolaisleipä on parhaimmillaan muutaman päivän päästä paistamisesta ja säilyvät hyvin huoneen lämmössä. Viileässä jopa viikkoja. Leivät voi myös pakastaa.

Saaristolaisleipä on ihanan maukasta, ihan voin ja juustosiivun kera, mutta aivan taivaallista graavin tai erilaisten suolaisten liha ja -kalatahnojen kanssa.


Savukalatahna


Tarvitset:
  • 300 g ruodottomaksi putsattua savukalaa
  • 200 g tuorejuustoa (esim. katkarapu)
  • 100 ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
  • 1 kesäsipulin varsi silputtuna tai kourallinen tuoretta ruohosipulia
  • 2 rkl tuoretta tilliä silputtuna
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa, mustapippuria ja valkopippuria myllystä rouhittuna maun mukaan.

Tee näin:
Nypi savukala pieniksi paloiksi ja sekoita kaikki aineet hyvin keskenään.
Mausta suolalla, musta- ja valkopippurilla.
Anna makujen tasaantua kylmässä peitettynä ainakin puolisen tuntia.


kylmäsavuporo-/ naudanlihatahna


Tarvitset:
  • 200 g kylmäsavuporoa tai naudanlihaleikettä (maukasta tulee myös normi kinkusta)
  • 200 g tuorejuustoa (esim. ruohosipuli tai yrtti)
  • ½ keltasipulia silputtuna
  • (ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia)
  • hieman yrttejä kuten rosmariini tai timjami
  • mustapippuria ja roseepippuria maun mukaan
  • (suolaa)

Tee näin:
Kuullota sipulisilppua hetki tilkassa öljyä tai voita ja nosta jäähtymään.
Pilko liha pieneksi silpuksi ja sekoita kaikki aineet keskenään.
Mausta yrteillä, mustapippurilla, roseepippurilla.
Tarkista suola.
Laita peitettynä kylmään maustumaan ainakin puoleksi tunniksi

Vinkki: Koristele kylmäsavuporo- tai naudanlihatahnaleivät pikkelöidyllä punasipulilla.
pikkelöidyn punasipulin ohjeen löydän toisen reseptini yhteydestä klikkaamalla Tästä






Kaunista syksyä kaikille <3




5 kommenttia

  1. Viimeksi taisin ostaa saaristolaisleipää torilta...on kyllä niin herkkua ja täyttävääkin leipää.
    Ihanaa viikonloppua sinulle Tinsku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt vuosia saaristolaisleivän itse. Eteenkin joulukukkasiksi niitä tulee joka vuosi tehtyä varmaan useampi kymmen. vaikka paisto ja nostatus ottaa vähän aikaa niin muuten leipä on tosi helppo valmistaa.

      Poista
  2. Voi miten ihania saarikuvia😊 Uskon, että haikeus tulee kun syksyllä saari jää talvilepoon. Onneksi taas joulun jälkeen koittaa uusi kevät ja ihana jälleennäkeminen saaren kanssa❤

    Kiitos reseptistä. Saaristolaisleipä on suurinta herkkuani. Tuo kalatahna menee kokeiluun myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Koskaan ei ole kevät jäänyt tulematta, mutta haikeeta on. Olisin itseasiassa halunnut tehdä leivän kylkeen säynegraavia, mutta niitä ei tälläkertaa noussut verkoista yhtään. Savukalatahnakin sopii leivälle ihan nappiinsa niin sillä mentiin ja kun sattui sopivasti olemaan savukampelaakin. Sekin kieltämättä harvinainen herkku.

      Poista
  3. Niin herkullisen näköistä on saaristolaisleipäsi, en ole muuten itse koskaan leiponut, äitee on sen puolen hoitanut, uskaltaiskohan nyt :D. Ja juu, aika lentää mitä enemmän on itsellä mittarissa, oikeesti mä koen ainakin näin. Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista lokakuuta sinulle <3.

    VastaaPoista