Pumpkin pie eli amerikkalainen kurpitsapiirakka on varmasti tuttu ainakin kaikille Aku Ankkaa lukeneille Mummo Ankan keittiöstä.
Viime viikolla sitä leivottiin myös Tinskun keittiössä.
Kävin vierailemassa Vantaanjoen kulttuurimaisemissa
sijaitsevalla pellolla, jossa kasvaa aitoja Halloween- kurpitsoja.
Tämä ei ole siis millään lailla kaupallinen postaus vaan kurpitsapelto ja -kauppa oli mielestäni niin mainio idea, että ilolla jaan tiedon kaikille lukijoilleni.
Tämä ei ole siis millään lailla kaupallinen postaus vaan kurpitsapelto ja -kauppa oli mielestäni niin mainio idea, että ilolla jaan tiedon kaikille lukijoilleni.
Varsinainen kurpitsakausi alkaa ihan näillä näppäimillä ja
itseasiassa jo perjantaina 29.9.17 vietetään kyseisen pellon kurpitsakaupan
avajaisia.
Lauantaina 30.9.17 vietetään sadonkorjuuviikonloppua ja kurpitsapäivää
jolloin kurpitsoja voi poimia suoraan pellosta tai ostaa niitä tunnelmallisesta
kaupasta navetan ylisiltä.
Tapahtumassa pääsee myös maistelemaan kurpitsakeittoa ja vaikka paistelemaan tikkupullaa nuotiolla. Kivaa koko perheelle tiedossa siis.
Tapahtumassa pääsee myös maistelemaan kurpitsakeittoa ja vaikka paistelemaan tikkupullaa nuotiolla. Kivaa koko perheelle tiedossa siis.
Jos viikonloppuna et ehdi mukaan rientoihin niin kurpitsaa
myydään TI, TO ja PE iltaisin 3. – 13.10.17.
Tarkempia tietoja tapahtumista ja myynnistä kannattaa käydä
katsomassa kurpitsakaupan FB-sivuilta: https://www.facebook.com/kurpitsakauppa/
Aion itsekin vierailla kurpitsakaupassa vielä uudelleen, jos
vain suinkin ehdin.
Tunnelmalliset navetan yliset. Vieraillessani pellolla ennen sesonkia oli kurpitsakauppa tietenkin vielä tyhjänä. |
No mutta itse kurpitsapiirakkaan siis
Kurpitsapiirakkahan on amerikkalaisille varmasti lähes
kansallisruoka. Sitä syödään perinteisesti kiitospäivänä, jouluna ja tilanteen
mukaan muulloinkin.
Rapakon takana ei tarvitse piirakkaa leipoessaan hankkia
edes sitä kurpitsaa, vaan kaupoissa on myynnissä ihan valmista sosetta
piirakkavärkeiksi – niin suosittua se siis on.
No, mutta täällä Suomessa kurpitsapiirakan tekoon tarvitset
tietenkin sen oranssin muhkean kurpitsan ja jos haluat palan amerikkalaista
juhlatunnelmaa kotiisikin niin kannattaa tuo komistus tietenkin kovertaa
samalla hauskaksi lyhdyksi.
Leikkaa siis kurpitsasta ”hattu” pois. Poista pehmeä höttöinen
keskusta ja kaavi kovempi malto jäätelökauhalla, tukevalla lusikalla tai muulla
mahdollisella toimenpiteeseen soveltuvalla välineellä.
Lyhdyn naama kannattaa ensin luonnostella tussilla ja
leikata sitten ääriviivoja pitkin terävällä juuresveitsellä.
Ennen tuumasta toimeen ryhtymistä selailin useita
piirakkareseptejä, joista sitten muokkasin tarpeisiini sopivan. Sanotaanko
vielä vinkiksi, että joissain ohjeissa neuvotaan käyttämään piirakan pohjana
valmista voitaikinaa.
Itse sanoisin, että unohda tuo.
Kokeilin kaupan voitaikinaa pariinkin otteeseen ja vaikka kuinka yritin tuota kiskoa piirakkavuoan reunojenkin ylikin, niin aina se valahti esipaistovaiheessa vuoan pohjalle.
Kokeilin kaupan voitaikinaa pariinkin otteeseen ja vaikka kuinka yritin tuota kiskoa piirakkavuoan reunojenkin ylikin, niin aina se valahti esipaistovaiheessa vuoan pohjalle.
Kello alkoi sitten olla jo niin paljon ja Kätevä uteliaana
kävi kurkkimassa keittiössä edesottamuksiani, joten tartuin itsetehdyn taikinan
sijasta viimeiseen (ja tässä kohtaa järkevimpään) oljenkorteen eli perus
pyöreään pakastettuun valmiiseen piirakkataikinaan. Tämä toimi! Suosittelen
lämpimästi.
Toki piirakkapohjan voi tehdä itsekin ja googlettamalla
niitä löytyy monen moisia variaatioita.
Postauksen lopusta löydät linkkejä vielä muihinkin
kurpitsaherkkuihin. Yhdestä kurpitsasta saa piirakan lisäksi monenmoista
muutakin hyvää.
Pumpkin pie eli amerikkalainen kurpitsapiirakka
Tarvitset:
- Pyöreän valmiin pakastepiirakkataikinan. (käytin Myllyn paras makea versio. Gluteeniton piirakkapohja löytyy esim. Vuohelan Herkulta.
- 400 – 500 g keltaista kurpitsaa raastettuna tai pieneksi pilkottuna. (noin 6 dl)
- 3 kanamunaa
- 1 ½ dl fariinisokeria
- 1 tl kanelia
- 2 tl piparkakkumaustetta
- 200 g ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
Tee näin:
Kauli piirakkataikinaa
niin, että se ylettyy reilusti vuoan reunoille.
Pistele piirakan
pohja reilusti haarukalla ja laita vuoka kylmään ja tee sillä aikaa täyte.
Keitä
kurpitsaraastetta/kuutioita pienessä tilkassa vettä hiljalleen noin 20 min tai
niin kauan, että kurpitsat ovat pehmeitä.
Valuta
ylimääräinen vesi pois siivilän avulla ja soseuta tarvittaessa.
Jäähdytä
haaleaksi.
Vatkaa kananmunat
kevyeksi vaahdoksi.
Lisää
kurpitsasose, sokeri, mausteet ja ranskankerma.
Esipaista pohjaa
200*C uunin alatasolla 10 min.
Kaada täyte
esipaistetun pohjan päälle ja siisti tarvittaessa reunat täytteen tasolle.
Paista 175*C
uunin alatasolla noin 40 min.
Anna piirakan
vetäytyä ja jähmettyä rauhassa uunista oton jälkeen. Mielellään seuraavaan
päivään niin mautkin ehtivät tasaantua.
Koristele
tomusokerilla ja tarjoile kanelilla maustetun kermavaahdon kera.
Vinkki:
Näyttävämmän piirakan saat käyttämällä irtopohjaista piirakkavuokaa.
Viljattomaan piirakkapohjaan voit soveltaa esim. blogistani
löytyvää peruspohjaa. Löydät sen helpoimmin klikkaamalla Tästä
Kurkkaa myös nämä
kurpitsareseptit blogistani:
Paahdettu myskikurpitsakeitto (onnistuu
myös keltaisesta kurpitsasta)
Ihania
kurpitsareseptejä muualla:
Täytetty kurpitsa blogissa Saaran
lautasella
10 kommenttia
Toi kurpitsapiirakka on itselläni vielä kokonaan kokeilematta. Näyttää niin herkulliselta.
VastaaPoistaEnsimmäistä kertaa itsekkin tein amerikkalaista versiota. Muita kurpitsakakkuja kyllä monestikin.
PoistaWaukke Tinsku kurpitsapellolla, ihana kuva <3. Herkulliselta näyttää ja vaikuttaa tuo piirakkasi, nam! Tätä on pakko kokeilla. Ihan mahtavaa kurpitsa-aikaa sinulle ja meille kaikille.
VastaaPoistaTää nyt on vähän tälläinen "peltoihminen" :D
PoistaWau mikä kuva tuolta kurpitsapellolta :) Ihanan näköinen punapää siellä. Olen maistanut kurpitsapiirakkaan ja on todella herkullista mutta itse en ole koskaan tehnyt sitä. Kiitos hyvästä reseptistä. Menee kokeiluun!
VastaaPoistaPeruukki on Kurpitsa Tädin työasu, jota vähän lainasin :)
PoistaEnpä ole minäkään koskaan tehnyt kurpitsapiirakkaa. Näyttää hyvältä kyllä.
VastaaPoistaIhanaa keskiviikkoa sinulle Tinsku!
Kurpitsapiirakka on itseasiassa aika vaatimattoman ja harmaan näköinen. Tomusokerilla ja kermavaahdolla saa näyttävyyttä. Taisi olla hyvä kuvakulma ;)
PoistaIhana tuo kuva susta! Ja pitää varmaan tämäkin testata. :)
VastaaPoistaSun tarttis asua vähän lähempänä. Veikkaan, että viihtyisimme toistemme ruokapöydissä puolin ja toisin <3
Poista