Viime viikolla töissä eräs työkaverini tuskaili lapsensa 6
vuotissyntymäpäivätarjoiluista. Tottahan nuo monellekin ruuhkavuotiselle
äidille päänvaivaa aiheuttaa, mutta nyt vielä erityisesti, koska lapsi oli
pyytänyt äitiään leipomaan syntymäpäiville karkkipizzaa.
Siis karkkipizzaa? Pyörittelin monen muunkin lailla päätäni
ja ihmettelin, että mistähän tällainen idea on tullut?
Ei kuulemma selkeää tietoa ja lapsi oli sitä halunnut jo
edellisille syntymäpäiville, joten kyllähän nyt näin harras ja itsepintainen
toive pitäisi toteuttaa.
Yhdessä yritimme pohtia parasta ratkaisua ongelmaan.
Mietimme valmiita suklaapizzoja mihin laittaisi karkkeja päälle. Lopputulema
saattaisi kuitenkin olla vähintäänkin äkkimakea.
Ehdotin piirakkapohjaa, jonka päälle levittäisi esim.
hilloa, kinuskikastiketta yms. Päälle sitten reilusti karkkeja ja uuniin. Tai
ei ehkä sittenkään. Tai ehkä kuitenkin.
Koko ajatus karkkipizzasta sai minut oikeastaan voimaan
huonosti, mutta toisaalta tämän pienen lapsen idea tuntui niin
mielenkiintoiselta ja omaperäiseltä, joten lupasin pohtia ja testailla asiaa
viikonloppuna.
Lauantaiaamuna sitten suunnistin kauppaan hankkimaan
tarveaineita. Vaikka alkuperäisessä suunnitelmassani olin ajatellut
murotaikinapohjaa, sai joku intuitio minut nappaamaan vielä muutaman valmiin
pizzapohjan ostoskärryihin.
Kotona alkoi sitten testailu miten erilaiset karkit
käyttäytyvät uunissa ja homma selkisi melko nopeasti mitä uuniin voi laittaa ja
mitä ei. Voitte vaan uskoa, että keittiössäni leijui melkoisen eksoottinen paistetun
karkin makea tuoksu.
Lopullinen johtopäätös:
Pizzapohja toimii hyvin. Itseasiassa parhaiten ja pohjan
pitää olla kypsä ennen karkkien
lisäämistä.
Jos siis teet pizzapohjan itse niin. Pistele kaulittu
taikina, ettei se kohoa uunissa liikaa ja paista kypsäksi.
Pohjan päälle voi laittaa ensin ohuelti esim. kinuskikastiketta,
(tämä oli toteutukseni) mutta varmasti esim. hillo sopisi yhtä hyvin (en
testannut).
Kinuskikastikkeen/hillon päälle kannattaa laittaa suht
hillitysti karkkeja, koska sulaessaan ne luistelevat reunojen yli. Kokonaisen
pellillisen mallissa tätä ongelmaa ei tietenkään niin ole.
Pohjassa parhaiten toimivat viininkumimaiset hedelmäkarkit,
koska sulaessaan niistä muodostuu sopivan tahmainen täyte, johon muut karkit
liimautuvat hyvin kiinni ja pysyvät paikoillaan.
Parhaat ja kauniimmat kannattaa siis säästää päälle. Jos käytät
vaahtokarkkeja niin ne ehdottomasti päälle.
Pohja kannattaa täyttää hillitysti. |
No miltä karkkipizza sitten maistui?
Päättömästä ideasta huolimatta ihan naurettavan hyvältä. Pahin
kriitikkoni eli tyttärenikin nyökytteli maistellessaan karkkipizzaa päätään
tyytyväisenä, vaikka ensireaktio ideaan oli syvä hiljaisuus. Hilaisuushan
kertoo monesti enemmän kuin tuhat sanaa.
Veikkaan hänen epäilleen saaneeni
jonkun päivälääkityksen, jonka annostus ei ollut mennyt ihan nappiin.
Samaa saattoi tänään epäillä joku asiasta tietämätön työyhteisöstäni
kiikuttaessani karkkipizzaa kahvihuoneeseen.
Karkkipizza kuitenkin katosi päivänmittaan parempiin suihin
ja palaakaan ei jäänyt.
Naurettavan hyvä karkkipizza
Tarvitset:
- kypsän pizzapohjan (teit sitten itse tai ostat valmiin)
- kinuskikastiketta tai hilloa
- reilusti erilaisia irtokarkkeja
Tee näin:
Levitä kypsän
pizzapohjan päälle ohuelti kinuskikastiketta tai hilloa. Jätä reunoihin vähän
vajaata.
Asettele viininkumimaisia-
tai pehmeitä hedelmäkarkkeja tasaisesti ympäri pohjaa.
Paista uunissa
225*C noin 5 min tai niin kauan, että karkit alkavat sulaa.
Ripottele kuuman
pohjan päälle reilusti erilaisia karkkeja maun mukaan.
Jäähdytä ennen
tarjoilua. Sula karkkimassa on todella kuumaa!
Vinkki:
Jos karkit sulaessaan valuivat pizzan reunojen yli, niin ne
on helppo siistiä vähän jäähtyneenä vaikkapa saksilla.
Paras työkalu myös pizzan leikkaamiseen on sakset.
Gluteeniton karkkipizza
Myös valmiita pizzapohjia löytyy gluteenittomana hyvin
varustelluista kaupoista.
Jos haluat tehdä pohjan itse, niin ainakin Helkan Keittiössä -blogista löytyy
varmasti toimiva resepti.
Nopein reitti reseptiin klikkaamalla Tästä.
Gluteenittomissa karkeissa on onneksi tänä päivänä hyvin
valikoimaa. Jos ostat karkkeja irtokarkkihyllystä niin muista aina, että
tällöin erilaisia ja myös niitä ei gluteenittomia karkkilaatuja otetaan samalla
kauhalla, joten ristikontamaation vaara on aina olemassa.
Varminta siis aina on kun keliaakikolle ostaa makeiset pusseissa.
Perustaikina
pizzapohjaan (noin pellillinen ohueksi kaulittuna)
Tarvitset:
- 2 dl vettä
- 4 ½ dl vehnäjauhoja
- 25 g hiivaa
- 2 rkl öljyä
- ¼ tl suolaa
Tee näin:
Liota hiiva
kädenlämpöiseen veteen
Lisää jauhot,
öljy ja suola.
Sekoita
tasaiseksi ja vaivaa taikinaa muutama minuutti.
Kohota taikinaa
liinan alla vedottomassa paikassa noin 30 min.
Kauli taikina
ohueksi.
Pistele
haarukalla ja paista 225*C noin 7 min uunista riippuen.
Kinuskikastike
Tarvitset:
- 2 dl kermaa (myös kookoskerma käy)
- 2 dl fariinisokeria
Tee näin:
Lisää kerma ja
sokeri paksupohjaiseen mielellään pinnoitettuun kattilaan.
Anna kiehua
hiljaa kuplien ja välillä sekoitellen noin puoli tuntia tai niin kauan kun seos
on selkeästi sakeutunut kastikemaiseksi.
Entäpä sitten suklaapizza?
No kokeilin myös suklaista versiota ja se oli kyllä minun
makuun aivan liian makea.
Jos pidät ylimakeasta niin kokeile toki.
Levitä kypsän pohjan päälle esim. kinuskikastiketta, maapähkinävoita yms.
Rouhi päälle
lempisuklaatasi.
Paista 225*C
uunissa niin kauan, että suklaa sulaa.
Koristele
erilaisilla suklaarakeilla, vaahtokarkeilla yms.
Ja vielä pari suklaauutuutta
Sain tässä taannoin Heikkilän Yrttikaupasta mielenkiintoisia
yrttimausteita ja teetä testattavaksi.
Itse yrttimausteisiin en vielä ole ehtinyt sen enempää
paneutua, kuten teehenkään, mutta kuten arvata saattaa niin paketissa olleet
Suomessa käsin valmistetut yrteillä maustetut suklaat kyllä testattiin heti. (yllätys?)
Heikkilän suklaat sopivatkin mainiosti vinkattaviksi tämän makean postauksen yhteydessä
Enpä tosiaan olisi heti kuvitellut miten hyvin piparminttu
ihan yrttinä sopii valkosuklaan kanssa tai kuivattu timjami maitosuklaan.
Suosittelen lämpimästi kokeilemaan ja käsintehdyt suklaat
ovat aina loistava lahjaidea.
Käy ihmeessä tutustumassa Heikkilän yrttitilaan ja
tuotteisiin klikkaamalla Tästä
Siitä nyt sitten vaan karkkipizzaa leipomaan! Veikkaampa tämän olevan melkoinen toivetarjottava lastenkutsuilla ja vaikkapa halloween juhlissa.
Hitti vai huti? Kerro sinä. Sana on vapaa kommenttikentässä.
Muksaa maanantaita sateesta huolimatta <3
Hitti vai huti? Kerro sinä. Sana on vapaa kommenttikentässä.
Muksaa maanantaita sateesta huolimatta <3
//tiina
16 kommenttia
Ihan mielettömän ihana idea! Ja just nappiin Halloweeniin. :-D
VastaaPoistaKiitä 6 vuotiasta :)
PoistaKarkkipizzan pieni toivoja arvioi tämän erittäin makoisaksi koemaiston perusteella ��
VastaaPoistaNo niin. Mukavia synttärijuhlia sinne teille <3
PoistaAivan mahtava idea!! :) ja tuo valkosuklaa piparmintulla kuulostaa tosi hyvälle.
VastaaPoistaMaistui kyllä..... ne pari palaa mitä ehdein pelastamaan itselleni. Kätevä isäntä honasi suklaat alta aikayksikön :)
PoistaIdeana mitä parhain, mutta pakko myöntää, että ajatus hieman ällötti, kunnes kirjoitit, että ei ollut pahaa. Uskon, että meillä olisi useampikin onnellinen tyyppi, jos tekisin tätä ;) Ehkä tosiaan nyt, kun halloweenkin on ovella.
VastaaPoistaNo kieltämättä oli ensin itselläkin mielessä, että mitähän tästä tulee :) Nasu pyyteli kaverinsa illanistujaisiin viikonlopuksi myös karkkipizzaa :)
PoistaIhana idea! Saatetaan joskus vielä kokeilla. Näen jo isot vaahtokarkit sulaneena pitsan päällä..Mums!
VastaaPoistaMums! :D
PoistaKarkkipizzaa, joo kyllä kiitos. Tuon kanssa ei voi mennä vikaan!
VastaaPoistaKyllä kieltämättä ensin mietitytti, mutta lopputulos oli tosiaan kyllä melkolailla herkullinen :)
PoistaHitsin vitsit mikä idea pieneltä ja miten kivasti toteutit sen! Varmasti tosi monen lapsen suosikki, en epäile yhtään.
VastaaPoistaNyt vasta kuulin itsekin, että kaupoissa on ihan karkkikarkki"pizzoja". Siis sellaisia mitkä ovat kokonan karkkia.
PoistaEhdottomasti hitti! Miksi ihmeessä tämä voisi olla huti? No, joo ehkä suklaa karkkipizzassa ei ole hyvä vaihtoehto tai vaahtokarkit. Haluan maistaa ja kokeiluun menee. Tämän on pakko olla mageeta ja hyvää!!!!
VastaaPoistaMageeta on :)
Poista