Kehnäsieni
on loistava ruokasieni, vaikka ilmeisen vähän kerätty. Liekö syy sienen hieman
seitikkimäisessä ulkonäössä vai missä.
Kehnäsieni
on kuitenkin helppo tunnistaa oljenkeltaisesta lakista, jonka päällä on
helmiäismäistä ”kehnää”. Ihan kuin joku olisi käynyt ripottelemassa tomusokeria
sienten päälle.
Jalassa
lakin alla on sormusmainen rengas ja renkaan yläpuolella vaaleita aaltomaisia
kuvioita.
Sienen
maku on mieto, sekä hienon pähkinäinen. Parhaimmillaan heti poimimisen jälkeen
valmistettuna.
Yleisin
kasvuaika on elo- syyskuu. Mutta ainakin tänä vuonna kehnäsientä tuntuu olevan
metsissä vielä kohtuullisesti.
Koppa
kouraan ja mars metsään siis!
Lisää
tunnistusohjeita löytyy esim. Luontoportin
sivuilta.
Kehnäsienikastike
Tarvitset:
- n ½ l puhdistettuja ja pilkottuja kehnäsieniä
- 1 keskikokoinen sipuli silputtuna
- 1 pieni valkosipulinkynsi silputtuna
- 3-4 dl kermaa
- hieman suolaa ja mustapippuria myllystä
- hieman yrttejä kuten timjamia, rakuunaa tai rosmariinia
- voita paistamiseen
Tee näin:
Kääntele
sienisilppua kuivalla kuumalla pannulla hetki jotta ylimääräinen neste haihtuu.
Lisää sekaan nokare voita
ja sipulit.
Anna sipuleiden kuullotua
ja sienten hieman ruskistua.
Lisää kerma ja keittele
kasaan muutama minuutti.
Mausta pippurilla ja
suolalla. Lisää maun mukaan yrttejä
Vinkki:
Kehnäsienen
mietoon pähkinäiseen makuun sopivat loistavasti myös miedot itämaiset mausteet.
Kokeile myös maustettuja kermoja kuten juusto- tai paahdettu sipuli.
Pekoni
ja sienet ovat aina toimiva yhdistelmä. Paista pannulla pari siivua pekonia pilkottuna,
kun sienistä on vesi haihtunut.
Jo pieni
määrä pekonia antaa sienikastikkeelle makua ja ryhtiä.
Tunnistatko
sinä kehnäsienen?
*resepti tuotu poistuvasta blogistani tyynenkaa.com
5 kommenttia
Olen oppinut kehnäsienen vasta tänä syksynä mutta onneksi olen. Hieno maku! Aika satoisa on ollut meilläpäin. Otin omaan blogiimme tunnistekuvia, tässä linkki jos sallit http://sillasipuli.blogspot.fi/2017/09/kehnasieni.html
VastaaPoistaMeillä saaressa tänä vuonna selvästi vähemmän kuin esim viimevuonna. Kuten myös kaiikia muitakin sieniä. Herkkutattejakaan ei löytynyt kuin muutama hassu. Viime vuonna molempia oli iahn vaivaksi asti :D Tottakai sallin. Käynkin heti kurkkaamassa.
PoistaHyvä, että joku toinenkin on "löytänyt" kehnäsienet. Parikymmentä vuotta sitten älysin niiden herkullisen pähkinäisen maun. Olen huomannut, että niistä pitää tehdä ruoka pikapikaa keräämisen jälkeen. Pienet ovat parhaita ja ulkomuodoltaan söpöjö :))
VastaaPoistaSain paljon kehnäsientä. Kannattaako kuivata tai pakastaa?
VastaaPoistaMolemmat varmasti hyviä tapoja. Pakakastaminen pannunkautta käytettynä ja kuivaaminen ruokien maustamiseen ja suurustamiseen. Teen monesti kuivatuista sienistä blenderissä "jauhoa" jota on sitten mukava lisäillä ruokiin makua ja rakennetta antamaan.
Poista