Viimeviikolla pukkasi olemaan vähän kiirusta. Olin buukannut
joka arki-illalle paitsi tiistaille jotain menoa.
Tiistain kääntyessä iltapäivään laittoi kaverini viestiä
facessa, että ehtisikö joku hänen tilalleen pohjois-afrikkalaiselle
ruokakurssille. Hän oli sairastunut, eikä päässyt itse paikalle.
Olin kyllä
ajatellut pyhittää tämän ainokaisen vapaaillan ihan sohvalla loikoiluun ja
telkkarin katsomiseen, mutta kuka nyt voisi vastustaa tällaista tilaisuutta.
Joskus toisen epäonni on toisen onni ja kyllähän sitä sohvalla ehtii loikolla
sitten joskus toistekin. Ilman muuta olin heti valmis sijaistamaan!
Kurssille osallistui 16 henkilöä ja illan aikana
valmistettiin pareittain yhteensä 17 erilaista ruokaa ja tottahan toki kaikki
ruoat sitten kokkauksen päätteeksi syötiin. Voitte vain uskoa, että suorastaan
pyörin vatsani kanssa kotiin ja mukaan tarttui monta ideaa blogiin. Marokkolainen
lihapata niistä tässä nyt ensimmäinen.
Saamassamme reseptivihkosessa tämä oli ihan vaan nimellä
lammaspata.
Padan mausteet viittasivat alkuperäksi hyvinkin marokkolaisen, niin siitä sana Marokko padan eteen.
Vaikka Marokon suunnalla ja Pohjois-Afrikassa
yleisesti käytetään lampaan lihaa, on se kuitenkin suomessa harvinaisempaa
herkkua ja melko lailla hintavaa, joten korvataanpa sana lammas ihan vain lihaksi.
Lampaasta totta kai tulee varsin maukas, mutta esim. kotona valmistamassani
versiossa käytin ihan naudan paistia.
Vastaavaa voisi kokeilla myös karjalanpaistilihoista.
Karjalaista marokonpaistia. Marokkolaista lihapataa karjalaisella twistillä.
Tästähän voisi ideoida vaikka mitä nimimuunnoksia.
Saattaisi muuten olla makumaailmaltaan melko vinkeä
tarjottava joulupöydässä. Reseptissä on myös luumuja, joten tämäkin toimisi.
Mausteissa ja ainesten järjestyksessä tein myös pieniä
muutoksia. Muokkailin vähän perusmausteita ja lisäsin Marokossa yleisesti
käytettyä ras el hanot -maustetta. Ras el hanout on yksi rakkaimmista mausteseoksiani.
Seos on hyvin mieto, mutta siitä tulee upea ruusun ja laventelin tuoksu ruokaan.
Reseptissä käytetyn munakoison voi myös hyvin korvata
kotoisasti kesäkurpitsalla.
Joku varmaan miettii, onko tämä enää sama ruoka ollenkaan?
No kyllä se on. Vaikkakin ”pienellä” omanlaisellani kauhanjäljellä twistattuna
ja reseptin luettavuutta yksinkertaistettuna.
Marokkolainen lihapata
(riittää hyvin 6 – 8 hölölle)
Tarvitset:
- 500 g naudan- tai lampaanpaistia (kokeile ihmeessä myös vaikka karjalanpaistilihaa pienemiksi paloiksi pilkottuna)
- 1 punasipuli pieninä lohkoina
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna
- ½ - 1 punainen chili silputtuna
- 1 rkl hunajaa
- 1 dl vettä
- 3-4 keksikokoista tomaattia kuutioituna
- 1 pieni munakoiso tai kesäkurpitsa noin peukalonpään kokoisina kuutioina.
- 200 g säilöttyjä kikherneitä huuhdeltuna
- 50 g kuivattuja luumuja pilkottuna
- kourallinen tuoretta minttua tai korianteria silputtuna.
Paistamiseen: tilkka öljyä
Mausteseokseen:
- 2 tl juustokuminaa eli jeeraa
- 2 tl ras el hanout -mausteseosta
- 1 ½ tl kanelia
- 1 tl jauhettua korianteria
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria jauhettuna
- ½ tl kardemummaa
- 1 tl kurkumaa
- 1 rkl öljyä
Tee näin osa 1.
Pilko liha
kuutioiksi.
Sekoita
mausteseos yhdistämällä kaikki seoksen aineet keskenään ja sekoita se hyvin
lihapalojen joukoon.
Anna lihojen
maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia.
Ruskista
lihapalat padassa parissa erässä.
Lisää sipulit ja
chili pataan.
Lisää hunaja,
vesi, luumut ja tomaatit.
Kypsennä liedellä
hiljaa hauduttaen niin kauan, että liha on kypsää. Lisää tarvittaessa hieman
nestettä.
Tee näin osa 2.
Lisää huuhdellut
kikherneet.
Ruskista
munakoiso- tai kesäkurpitsakuutiot kevyesti tilkassa öljyä kuumalla pannulla ja
lisää padan joukkoon.
Anna hautua vielä
hetki.
Lisää padan
päälle reilusti tuoretta minttu- tai korianterisilppua.
Tarjoile leipäviipaleiden,
riisin, couscous’in tai peri suomalaisesti perunan kera.
Pata on parhaimmillaan lämmitettynä seuraavana päivänä, kun
maut ovat saaneet rauhassa tasaantua.
Vinkit:
Jos
käytät lihana sitkeämpiä ruhonosia, voit hyvin hauduttaa pataa pidempään uunissa.
(muista välillä tarkistaa, että padassa on riittävästi nestettä). Lisää tässä
tapauksessa luumut vasta munakoison ja kikherneiden kanssa myöhemmin.
Tee mausteseosta
kuivaversiona ilman öljyä pieneen lasipurkkiin ja mausta sillä muitakin liha
tai kasvisruokia.
Antaa muuten pikantin säväyksen ihan perus jauheliha- tai
makkarakastikkeeseen.
Tässä on myös oiva lahjavinkki. Sekoita ystävälle valmiiksi
kauniisti koristeltuun lasipurkkiin oma afrikkalainen mausteseos.
11 kommenttia
Mä rakasta pohjois-afrikkalaista ruokaa! Aivan hurmaavan lämmittävä ruoka kylmiin talvipäiviin.
VastaaPoistaNiin ja se tuoksu <3
PoistaKarjalanpaistilihan kanssa voisi tuon Marokon unohtaa edestä. Tuossa tekemässäsi padassa on runsaasti marokkolaisia makuja. Marokkolaimen mieheni kehui kauniiksi tekemääsi ruokaa.
VastaaPoistaNo totta turiset. Marokossa ei pahemmin sianlihaa syödä. Mutta joo, Ideahan olis täysin sanaleikki ja ruokakulttuurit sekoittuu. Otetaan vähän sieltä ja vähän tuolta. Mun mielestä se on aivan loistava homma :) Kiitokset miehellesi <3
PoistaJa taas tuli nälkä! Tämä pitää ottaa viikonlopun ruokalistalle, naistuu jo ajatuksen voimalla herkulliselle!
VastaaPoistaVie ajatukset lämpimään sateen keskeltä. Tänään silti oli kummallinen sääilmiö ainakin täällä Nurmijärvellä. Hetken jopa paistoi aurinko!!! :)
PoistaOlipas sinulla hyvä tuuri kun pääsin mukaan tällaiselle kurssilke☺ toivottavasti ystäväsi on jo paranemaan päin. Ihanan eksoottista ruokaa ja varmasti hauskaa myös kokkailla tätä. Ihanaa viikonloppua ❤
VastaaPoistaKyllä varmasti. :) Veikkaan että henkiset harmitukset kestävät pidempään. Olihan toi nyt ihan mahtava juttu..... mulle :)
PoistaLöysin sattumalta sivusi, kun sain jostain päähäni että tänään on saatava marokkolaista lihapataa. Vaihdoin lihaksi hevosen kulmapaistin, joka on hinnaltaan huomattavasti edullisempaa. Juuri sain padan porisemaan ja voi mitkä tuoksut täällä leijailee, kiitos kovasti tästä ohjeesta. T: Margit
VastaaPoistaHevosen paisti se vasta hyvää onkin. No kävipä siis tuuri. Toivottavasti vierailet toistekin <3
PoistaKiitos ihanasta reseptistä! Lihapadasta tuli älyttömän herkullista.
VastaaPoista-Melisa