Suppilovahveroita tuntuu tänä vuonna olevan metsissä ihan
kohtuullisesti, vaikka kokonaismääräisesti sienisadon on uutisoitu jääneen
melko kehnoksi sateista huolimatta.
Suppilovahvero on siitä hauska sieni, että se kyllä kasvaa
niin myöhään syksyyn, kun vaan kelit ovat edes vähän plussan puolella. Itse
asiassa olen myöhimmillään käynyt jouluaattona noukkimassa sienet kinkun
kaveriksi kastikkeeseen.
Tuo syksy ja alkutalvi oli myös tällainen harmaa ja
sateinen. Ensilumikin taisi tulla vasta vuodenvaihteen jälkeen. Tuosta on joku
11 -12 vuotta aikaa.
Ahkerin sienestäjä meillä nykyään on Kätevä isäntä. Itseäni
ahdistaa hirvikärpäset. En noista vielä jokunen vuosi niin ollut moksiskaan,
kunnes ilmeisesti hirvikärpäspuremien mittari tuli täyteen ja allergisoiduin
niille tosi äkäisesti.
Nykyään ei tarvita kuin yksi purema niin saan siitä
pahimmassa tapauksessa kuukausia riivaavan vaivan.
Onneksi meillä saaressa ei ainakaan vielä ole hirvikärpäsiä
näkynyt.
No tästäpä itse asiaan eli siihen sienisalaattiin. Sienisalaatti
on hyvää ja sienisalaatti kuuluu ainakin meillä ehdottomasti jouluun. Olenkin
pyrkinyt saamaan rouskuja joka vuosi edes joulupöydän salaattivärkeiksi.
Perinteisissä suolasienissä hieman ahdistaa se tajuton
suolan määrä. Vaikka kuinka liottelet ja rutistelet sieniä niin suolaa jää
lähes sydänkohtauksen verran aina joka tapauksessa. Perinteiset rouskut ovat
myös monen suuhun melko lailla ”väkeviä”
Tätä pohtiessani tuli mieleen voisiko suppilovahveroista
tehdä sienisalaattia?
Googlettelin, olisiko joku näin aikaisemmin tehnyt ja
ainakaan minun silmiini ei varsinaista reseptiä noussut, joten jos varmaa
tietoa ei ole niin tämäkin pitää itse sitten vain itse kokeilla.
Tässä keittiössä on kokeiltu paljon kaikkea muutakin ja
lähes hoopoa. Välillä on mennyt ihan reisille ja välillä taas tunnettu
onnistumisen iloa.
Sienisalaatti suppilovahveroista kuuluu sarjassaan näihin
jälkimmäisiin.
Tässäpä siis sydänystävällisempi, mutta todella herkullinen
sienisalaatti, joka on lähes heti metsästä poimittuna valmis.
Sienisalaatti suppilovahveroista
Tarvitset:
- noin reilu 1 litra putsattuja ja halkirevittyjä suppilovahveroita.
- 1 keskikokoinen sipuli
- 200 g ranskankermaa tai smetanaa
- (1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna tai hieman valkosipulitahnaa)
- (1/3 tl kuivattua timjamia ja/tai rosmariinia murskattuna. (itse käytin Provencen yttit-tahnaa noin 1 tl)
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan myllystä.
- (ripaus sokeria)
Tee näin:
Putsaa ja
halkaise suppilovahverot. (vaikka suppilovahverot harvoin ovat toukkaisia,
saattaa silti varsinkin isojen vahveroiden jalasta löytyä etana tai neulanen)
Pilko sienet
pienehköksi silpuksi ja laita ne kuivalle rasvattomalle paistinpannulle.
Kuumenna
paistinpannua ja kun sienistä alkaa irrota nestettä anna niiden kiehua hiljalleen
omassa liemessään noin 5 minuuttia koko ajan sekoitellen. (Jos suppilovahverot
ovat kovin kuivia niin lisää pannulle tilkka vettä)
Kaada sienet
siivilään ja anna jäähtyä viileiksi. (huom. siivilöidyn nesteen voi ottaa talteen,
esim, sienikeiton pohjaksi)
Laita sienet
sopivan kokoiseen kulhoon. Pilko sipuli pieneksi silpuksi ja lisää sienien
joukkoon.
Mausta maun
mukaan suolalla ja pippurilla.
Sekoita
ranskankerma tai smetana joukkoon.
Tarkista suolan
ja pippurin määrä ja mausta vielä halutessasi ripauksella valkosipulia ja
yrttejä.
Jos haluat
aavistuksen happoa salaattiin niin laita hieman esim. omenaviinietikkaa. Pieni
ripaus sokeria salaatissa tuo hienosti makuja esiin.
Laita kylmään
maustumaan noin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua.
Lisää sienireseptejä löydät blogistani klikkaamalla Tästä
Pikkelöityjen suppilovahveroiden ohjeen Kulinaari -blogin kirjoittajan Mummon tapaan löydät klikkaamlla Tästä.
Lisää sienireseptejä löydät blogistani klikkaamalla Tästä
Pikkelöityjen suppilovahveroiden ohjeen Kulinaari -blogin kirjoittajan Mummon tapaan löydät klikkaamlla Tästä.
Ja vielä muutama sana
Ystäväni Carina maisteli suppilovahverosalaattia ja ihastui
siihen täysillä. Hänenkin mielestä monesti perinteinen sienisalaatti on liian
suolaista ja väkevää. Tässä maistui sopivasti sieni ja kokonaisuus oli raikas.
Carina kuulemma kokeilee samaa salaattia heti tänään kanttarelleista
valmistettuna. Jäämme odottamaan lopputulosta.
Sienisalaattia tehdessäni kokeilin samalla myös näytteeksi
saamiani Santa Marian
uutuustahnoja.
Ilahduin tahnojen helppoudesta ja käytännöllisyydestä.
Yrttitahnojen lisäksi tuubista löytyi myös inkivääri ja valkosipuli.
Vaikka minulla
yleensä melkoinen repertuaali on aina tuoreita yrttejä, mausteita yms. niin
esim. tilli säilyy hyvänä kovin vähän aikaa ja inkivääri tuppaa kuivahtamaan
aina pöydän nurkalle.
Mukavaa sunnuntaita ja menkää metsään.
Pieni kävely metsässä alentaa tutkitusti verenpainetta ja
stressiä.
Jos et usko niin kokeile <3
27 kommenttia
Mummo teki suppiksista aina salaattia ja etikkasieniä. Ihanan herkullisenb näköiset kuvat!
VastaaPoistaEtikkasienet on tälläkin ollut aina vakio. ihanan pirtsakoita varsinkin liharuokien kaverina <3
PoistaTytär on tehnyt myös suppikset salaatiksi,ihmettelin kovasti mutta en enää. Nuoret on rohkeenpia kokeilee uusia juttuja.
VastaaPoistaMietein kanssa, että mitähän mahtaa tulla, mutta hyvää oli.
PoistaSienisalaatti suppiksista on mahtava idea tuon vähäisen suolan käytön takia. Tässä mietin että, tuleekohan siitä pliisun makuinen (mauton) jos sipulit viellä kuullottaisi? Meillä kun ei miniä laita sipulia suuhunsa, pitääpä kokeilla heti kun suppiksia "kävelee" meidän keittiöön.
VastaaPoistaSe järjetön suolamäärä perinteisissä minua ahdisti. Muutenkin on suolaisia ruokia juhlapöydissä. Tätä kuullottamista minäkin mietein, mutta tuohan selviää testaamalla :) Tee pieni määrä ja kokeile.
PoistaKuullotin kevyesti ettei väkevä sipuli maistu hallitsevana, valkosipuliakin vähän laitoi. Oikeen hyvää oli!
PoistaRouskut voi toki myös pakastaa ryöpättynä, ei tarvi liotella eikä ole
Poistasuolaa!
Tälleen myöhässä todeten niistä sipuleista: ne voi käyttää mikrossa vesitilkan kera, tai vaihtoehtoisesti paistaa käyttäen paistamiseen rasvan sijaan ruokalusikallisen-pari vettä. Tällöin sipulin maku kyllä laimenee, mutta siitä tulee vähemmän ruskeaa ja vähemmän makeaa kuin mitä öljyssä kuullottaen.
PoistaKiitos Tinsku vinkistä ja reseptistä! Aivan loistava sienisalaatti ❤
VastaaPoistaTämä jää kyllä vakioreseptiksi. <3 Oleppa hyvä <3
PoistaNo niin, suppikset salaattiin! Täytyy kokeilla hetimmiten. Sienisalaatti on herkkua ruisleivän päällä!
VastaaPoistaNo niin on ja vaikka ilman leipääkin :)
PoistaNam! Heti alkoi tekemään mieli leipää ja sienisalaattia. Onneksi sain tänään sisäpaistin kanssa kanttarellikastiketta.
VastaaPoistaKanttarellikastike on niin herkkua myös <3
PoistaKokeiluun menee!
VastaaPoistaHienoa <3
PoistaNyt pitää kyllä päästä metsään hakemaan suppilovahveroita! :)
VastaaPoistaTätä pitää kokeilla
VastaaPoistaTykättiin miehen kanssa molemmat, eikä tule tonnikaupalla sitä suolaa. Aivan loistava resepti, kiitos!
VastaaPoistaHyvä eikun huikea idea! Tykätään miehen kans molemmat sienisalaatista, mutta emme kerää "suolasieniä" eli rouskuja. Suppiksia ja kantarelleja löytyy pakasteesta runsaasti. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla. Kiitos Tinsku tästä ja monista upeista ohjeista! Herkullista viikonloppua!
VastaaPoistaMitenkäs olette säilyneet suppiksia
VastaaPoistaOmaan makuun turhan mauton, mutta sopii varmaan lapsille sienten makuun totuttelemiseen. Itse käytän voimakkaasti suolattua kangasrouskua hivenen liotettuna, paljon raakaa sipulia, smetanaa, sitruunamehua ja mustapippuria. Lisään myös persiljaa usein. Sienisalaatin kuuluu olla voimakasta ja maukasta ja suolaista.
VastaaPoistaKiitos paljon ohjeesta. Missäköhän kohtaa kaupoissa mahtaisi löytyä noita yrttitahnoja?
VastaaPoistaHyvän tuntuinen ohje, tuota teen!
VastaaPoistaItse pakastan käsitellyt rouskut, olen niin tehnyt melkein 30 vuotta. En suolaa ikinä. Sulatuksen jälkeen puristelen vedet pois. Pilkon pieniksi. Sitten laitan suolan ja joskus vähän pippuria. Sipulihakkelus ja smetana joukkoon. Antaa tekeytyä vähintään muutama tunti. Oman makuni mukaan seuraavana päivänä vielä parempaa.
En oikein ymmärrä sitä suolausta, kun täytyy hirveästi laittaa suolaa, että säilyy,sitten kamala liotus ja huuhtelu! Sittenkin saaattaa olla liian suolaisua.
Erinomainen ohje! Oon tehnyt jo monta kertaa.
VastaaPoistaTätä kyllä kokeilen. (suolasienistä keitän liian suolan pois, väljässä vedessä, kerran ja jos vielä liikaa suolaa, niin sitten toisenkin kerran. Sienten maku kyllä säilyy).
VastaaPoista