Tässäpä varmasi yksi blogini nopein ja helpoin resepti.
Kaikki varmasti tietävät mitä on ”nötkötti” ja kaikki minun ikäiset sitä ovat
takuulla syöneet ainakin jossain mökki- tai telttareissulla vähintäänkin makaronin
ja ketsupin kanssa.
Tämä on siis luonnollisesti kuulunut minunkin ruokavaliooni
lukuisilla lapsuuteni karavaanarireissuilla.
En muista koska olisin ihan sitä perus ”nötköttiä” eli sian-
ja naudanlihaa purkitettuna ostanut kaupasta, mutta muutama metsästävä ystävämme
pitää huolen, että meillä vastaavaa tuotetta löytyy kaapista aina hirvenlihaversiona.
Viimevuonna ostimme useamman luomukaritsan ja osa lihasta meni myös
purkkilihaksi.
Purkkiliha on nykypäivänäkin varsin kätevää. Tietenkin lähes
ydinlaskeuman kestävän säilyvyytensä, mutta myös monikäyttöisyytensä puolesta
.
Purkkilihasta valmistuu nopsasti maukas keitto, shepherd’s
pie tyyppinen paistos tai sen voi ruokailla metsäretkellä vaikka purkista
sellaisenaan.
Yksi mitä meillä saaressa on tehty melko varsinkin poislähtöpäivänä,
on kotletit.
Saaresta lähtiessä ei enää viitsi mitään kovin työlästä valmistaa
ja jos mitään viikonlopun jämiä ei ole ja pitää nopsasti saada ruoka valmiiksi
niin purkkilihakotletit on aina varma valinta.
PS. En muuten edes ajatellut, että purkkilihasta postausta
tekisin, mutta innoittajana oli eräässä facebook -ryhmässä ollut kysely – Mitä tehdä
nötkötistä?
Varsin paljon ideoita oli juurikin makaronista ketsupin kera
lähtien, mutta ei yhtään kotlettia, joten tässä siis vinkki muillekin.
Retrohenkiseen reseptiin sopii retrohenkinen kattaus. Kuvan lautanen on kirpputorilöytö. |
Kotletit purkkilihasta 4. lle
Tarvitset:
- 400 g purkkilihaa esim. sikanauta, hirvi yms.
- 1 kananmuna
- kourallinen korppujauhoja tai pankojauhoja.
- Gluteenittomille tietenkin gluteenittomia korppujauhoja tai voit käyttää myös mantelijauhoja tai pofiberiä (perunakuitu). Kaksi viimeisintä sopii myös viljattomaan ja vähähiilariseen ruokavalioon.
- öljyä tai voita paistamiseen
Tee näin:
Avaa
säilykelihapurkki molemmista päistä ja työnnä liha ulos purkista.
Leikkaa
säilykeliha neljäksi yhtä suureksi kiekoksi.
Riko kanamuna
syvälle lautaselle ja sekoita haarukalla rakenne rikki.
Kaada toiselle
lautaselle korppujauhoja ja pyöräytä lihakiekot ensin kananmunassa ja sitten
korppujauhoissa.
Paista pannulla reilussa
voissa tai öljyssä miedolla lämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeaksi noin 2-3
min per puoli.
Tarjoile esim.
perunasoseen, punajuurisalaatin ja maustekurkkujen kera. Mainio pihvi muuten burgeriinkin.
Ihan mielenkiinnosta kyselen:
Mitä muistoja sinulle purkkiliha tuo mieleen? Kirjoita muistosi kommettikenttään. Arvon kaikkien kommentoineiden kesken pienen pikkujoululahjan. (Ei aavistustakaan vielä mitä, mutta ehkäpä se kirkastuu tässä pikkuhiljaa :)
Arvontaan pääsee mukaan ensi sunnuntaihin eli 12.11. 2017 21:00 mennessä jätetyt kommentit.
Jos haluat mukaan arvontaan niin laita kommenttiin myös sähköpostiosoitteesi, jotta saan Sinuun yhteyden jos arpa napsahtaa.
Mukavaa pyhäinpäivää kaikille näin arkisen reseptin merkeissä :)
//tiina
Edit: Arvonta napsahti tällä kertaa numerolle 1 Eli Nannelle.
Nannelle lähtee herkullinen Fazerin Sininen joulukalenteri <3
Edit: Arvonta napsahti tällä kertaa numerolle 1 Eli Nannelle.
Nannelle lähtee herkullinen Fazerin Sininen joulukalenteri <3
19 kommenttia
Onpas hauska resepti, tätä pitää testata! Meillä on reissussa aina nötköttiä mukana. Paljon retkeillään isännän kalastusharrastuksen myötä, ja aina on purkkiruokia/retkiruokia mukana. Nämäkin pihvit valmistaisi kätevästi Trangian kanssa.
VastaaPoistaMutta silti nötkötti tuo aina mieleen lapsuuden. Silloin taasen telttailtiin paljon vanhempieni ja isoveljen kanssa ja nötköttiä oli kyllä aina mukana! ♥
Reissut "mukkilan" -mummola +ukkila risteytys. rantasaunalle missä asuttiin kesät lasten ja exän kanssa. puusauna uimaranta. puuhella ja takka, ei sähköjä ja mummon tiilistä tekemä grilli. Kylmäkuopassa "jääkaappi". grillissä paahdettua leipää jonkapäällä nötköttiä ja juustoa, tai puuhellalla kokattu makaroonisotku. tai mettäretkillä nötköttiä purkista voileipien päälle <3
VastaaPoistaTäytyy kokeilla ehdottomasti!
VastaaPoistaemmiina67@hotmail.com
Muistan kun olin pieni niin kotona syötiin kastiketta johon oli käytetty nötköttiä ja miten hyvältä se maistuikin. Olen tämän vuoden aikana muutaman kerran ostanut purkkilihaa erilaisia ja syönyt sellaisenaan leivän päällä tai pannun kautta käyttäen.
VastaaPoistaNuorena tyttönä käytin, kun halusin nopean lihakeiton keittää sulholleni. Aikaa ei halunnut tuhlata keittiössä,
VastaaPoistavaan sulhasen kainalossa ��.
sisko10@jippii.fi
Lapsena purkkiliha oli harvoin saatavaa herkkua, joten kun muutin omilleni ja itse tienasin niin päätin herkutella. Ei ollut jääkaappia niin huoneenlämmössähän ne säilyy, sitten vain lusikalla suuhun. Tuli yliannostus nötkötistä ja lapsuudenkodissa onkin saattanut olla hirvisäilykettä, on nimittäin eroa kuin päivällä ja yöllä kun on "kunnon" lihasta säilyke tehty.
VastaaPoistaItse olen siivuttanut ja vain paistanut pannulla ilman kuorrutusta, taisi olla porosäilyke silloin kyseessä.
marjo66@suomi24.fi
Lapsuuden muistona ykkösenä nötköttikeitto, eli peruslihakeitto jossa nötkötin paloja seassa. Tätä oli vielä suhtusein tarjolla ja aina muistojen mukaan niin hyvää silloin 80luvulla. En ole uskaltanut edes aikuisiällä itse tehdä, kun pelkään ettei se oikeasti niin hyvää enää olekkaan. Täytyy varmaan ensi metsäreissulla kokeilla kotletteja. �� myrkky1@jippii.fi
VastaaPoistaNyt on ehdottomasti tätä kokeiltava, helppo ja nopea :)
VastaaPoistaTätä pitää kokeilla kylä joskus (purkkeja löytyy kaapista kyllä)
VastaaPoistaEnnen lapsena purkkiliha oli parempaa kuin nykyinen, paremmista aineista tehty.
No eipä ole purkkilihaa tullut ostettua vuosikymmeniin. Joskus 70-luvulla retkeiltiin kesällä mieheni kanssa ja silloin "nötkötti" oli mukana.
VastaaPoistapiippa.50@gmail.com
Meilläkin syötiin nötköttiä lapsuudessani eli 80-luvulla. Muistaakseni sitä sekoitettiin perunamuussiin ja syötiin ketsupin kanssa.
VastaaPoistaNostalginen juttu tämä nötkötti-pihvit resepti. Eihän sitä parempaa retkievästä ole ollutkaan, kuin näkkärin päälle purkista sika-nautaa puukon kärjellä kaiveltuna palasina tai kiekkoina tai siivutettuna ja siivutus onnistuu helpommin, kun avaa purkin molemmista päistä purkinavaajalla. Näkkärin päälle kuuluu myös juustosiivu tai vielä perinteisemmin Koskenlaskija-juustokolmiopala ja kaiken kruunaa vahva sinappi. Tämä retkeilijän perinneherkku nautitaan tietysti nokipannukahvin kanssa kuksasta tai peltimukista. Toinen perinteeksi muodostunut herkku on retkieväänä nuotiolla valmistettu (retkikeitinkin käy) hernesoppa, johon lisätään reilusti sika-nautaa purkista palasteltuna, reilunkokoisten sipulipalojen ja sinapin kera höystettynä. Laskiaisen aikaankin teen purkkihernekeittoa, jos saan käsiin savustettua sianpotkaa, muuten nötkötistä. Valkosipulin kynsiäkin voi lisätä, jos niistä tykkää, kuten minä. Kolmas sika-nauta herkku on metsämiehen vorschmak. Purkilliseen tarvitaan reilusti sipulihakkelusta, mielellään pannulla ruskistettuna ja muutama pala silliä purkista tai hienostellen anjovisfileitä, sinapin lisäksi, tietysti tässäkin tapauksessa. Kaikki ainekset vaan haarukalla sekaisin ja sitten ääntä kohden joko näkkärin päällä tai nuotiolla savustettujen pottujen kera, joka on muuten silmät kiinni syötävää evästä. Anteeksi, mutta tässä kohden tuli jo tippa linssiin, kun karkasin noihin korpimaisemmin. Purkitettu lampaanliha on tähän muunneltuun Mannerheimin herkkuun myös ihan oiva perusta. Purkitetut riistalihat ovat jo sitten luku sinänsä. Tuohon sinun ohjeeseesi nojautuen olen pyöräyttänyt reilun paksuiset nötkötti- kiekot ensin grillimausteessa, johon on sekaan lisätty hieman sinappijauhetta, muuten homma hoituu ohjeistuksen mukaisesti. Minun mummoni sulatti vielä juustoa tuon kotletin päälle ja ai että, kun ne olivat penskojen suun mukaisia. Nytkin löytyy keittiön kaapista luomutilalta ostettua ja purkitettua naudanpihvilihaa, ihan vaan kaiken varalta :) hannu.raty@kolumbus.fi
VastaaPoistaLapsena kesällä mökkeillessä ruisleivän päälle nötköttiä, naminami :)
VastaaPoistaÄitini ystävätär teki jotain vastaavia pihvejä. Niihin tuli ketsuppia ja kurkkusalaattia. Ensimmäistä kertaa sitä syödessäni oli ihan ihmeissäni, se oli hyvää. Tästä on jo 25 vuotta ainakin aikaa. Terkuin Tiina
VastaaPoistaKun aktiivisena partiolaisena (paljon ennen Jamboree 63 ja sielläkin) tuli lähes joka v-loppu - säästä ja vuodenajasta riippumatta - oltua jos jonkinlaisella jotoksella niin aina oli muutama purkki Nötköttiä repun pohjalla !! Nyt ei oikein löydä s- ta k- kauppojen hyllyiltä,,,
VastaaPoistaTehtiin jo näitä. Olivat kyllä niin hyviä, että tehdään toistekin. Suosittelen ainakin kokeilemaan. Seuraavana onkin listalla Tinskun kotijuusto. Ja joulutorttujen etsintä; toivottavasti löytyy Tinsku. :)
VastaaPoistaEnnen oli armeijassa rautaisannoksessa nötkötti purkki, se liukeni keittäessä, ei tarvinnut pilkkoa, tuli keittoliemi ja liha oli erikseen, hyvää oli, nykyään ei osata valmistaa sellaista säilykettä, ovat porsessilihaa, joka ei liukene edes rikkihappoon ja maku on hirveä, taito on kadonnut tekijöiltä, niin hauta kuin sika säilykkeet on
VastaaPoistatodella huonoja, vaatii todellakin hirmuisen ammattitaidon, että pystyy pilaamaan hyvän lihan tolla tavalla, ennen osattiin nykyään ei.
Miksei sivustolta pysty kopioimaan ruokaohjeita?
VastaaPoistaKyllä mulla ainakin onnnistuu kopioiminen hyvin.
VastaaPoista