Punasipuli- juustopiirakka – Mehevä makean ja suolaisen liitto

torstai 2. marraskuuta 2017

Suolainen juustopiirakka on yksi asia mistä minulle tulee makumuistoja lapsuudesta. Äitini monesti viikonloppuisin teki perus piirakkavuokaan murotaikinapohjalle suolaisen piirakan mihin pääasiassa varmaan laitettiin emmentaljuustoa, kananmunaa ja kermaa. (jep, mutsi mä muistan ;)

70 – 80 luvun vaihteessa ei tietenkään muutenkaan kaupassa suuremmin päässyt juustovalikoimalla hihkumaan ja kukaan ei ollut vielä kuullutkaan galetesta. Yksinkertaisista aineksista huolimatta juustopiirakka oli aina niin herkullista.

Ajattelin ensi tehdä juurikin ihan tämän perinteisen ja yksinkertaisen version juustopiirakasta, mutta vihanneslaatikossa pyörineet jo hieman parhaat päivät nähneet punasipulit saivatkin sitten minut toisiin ajatuksiin. Niille piti saada pikaisesti käyttöä ja päätin pikkelöidä  ne täytteeksi juustopiirakan pohjalle.

Ei muuten pöllömpi idea. Piirakasta tuli mahtavan mehevä suolaisen ja makean toimiva liitto.


Punasipuli- juustopiirakka


Tarvitset:
Pohja:
  • 125 g huoneenlämpöistä ja pehmeää voita
  • 3 dl vehnäjauhoja tai vastaava määrä vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta käyttämäsi seoksen mukaan.
  • 3 rkl kylmää vettä


punasipulitäytteeseen:
  • 3 keskikokoista punasipulia
  • ½ dl punaista balsamicoetikkaa
  • 2 rkl fariinisokeria
  • ½ tl mustapippurirouhetta
  • (¼ tl jauhettua neilikkaa)
  • (½ tl jauhettua kanelia)
  • ¼ tl suolaa


juustotäytteeseen:
  • 3 kananmunaa
  • 200 g emmental juustoraastetta
  • 100 g aurajuustoa muruina
  • 200 g ranskankermaa
  • 1 dl kermaa
  • ½ tl mustapippurirouhetta
  • (¼ tl suolaa)


Tee näin:
Lisää voihin jauhot ja vesi ja sekoita vaivaamatta tasaiseksi taikinaksi.
Laita Ø 24 cm irtopohjavuan pohjalle leivinpaperi ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoista ylös ainakin noin 6 cm.
Esipaista pohjaa uunin alatasolla 200*C 10 min.

Kuori, siivuta punasipulit ja irrota renkaat toisistaan.
Laita kattilaan kaikki punasipulitäytteen ainekset ja kiehua hiljalleen noin 7 min kokoajan sekoitellen.
Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

Sekoita kaikki juustotäytteen ainekset hyvin keskenään.

Kaada esipaistetun pohjan päälle punasipulitäyte ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi.
Kaada punasipulikerroksen päälle juustotäyte.
Siisti tarvittaessa ylimääräinen reuna veitsellä täytteen tasalle.
Kypsennä uunin alatasolla 180*C noin 40 min. Kokeile tikulla kypsyys.
Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua.
Koristele valmis punasipuli- juustopiirakka esim. punasipulikukalla ja tuoreilla viikunanlohkoilla.

Saako olla lisää?
Kurkkaa värikäs täysin viljaton feta- pinaattipiirakka bataattipohjalla blogistani klikkaamalla Tästä

Parsakaalin ystävälle suosittelen herkullista parsakaali-gruyère-piirasta ja sen reseptin löydät Kulinaari -blogin sivuilta klikkaamalla Tästä.

Vinkki: Jos kaapissa ei ole punasipuleita, mutta viikunahilloa löytyy niin tästä kombinaatioista tulee myös aivan ihana.



Herkullista marraskuun alkua kaikille <3

//tiina


4 kommenttia

  1. Kuola valuu.... tämä menee ilman muuta testiin. Rakastan punasipulia ja aurajuustoa, eikä nuo viikunatkaan ole huonoja :D

    VastaaPoista
  2. Tää näyttää kyllä ihan tolkuttoman ihanalta! Tätä lämpöisenä ja kuppi teetä, niin kelpaa käpertyä sohvalle.

    VastaaPoista
  3. Omnomnom...tästä makunautinnosta tulee mieleen lapsuus❤ Nostalginen piirakka kaipaisi vain sen kupillisen teetä niin on ihan täydellinen. Viikunat varmasti hyvä yhdistelmä joten kokeiluun menee!

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköistä ruokaisaa piirakkaa!
    Mukavaa viikonloppua sinulle Tiina ❤️

    VastaaPoista