Suolainen juustopiirakka on yksi asia mistä minulle tulee
makumuistoja lapsuudesta. Äitini monesti viikonloppuisin teki perus
piirakkavuokaan murotaikinapohjalle suolaisen piirakan mihin pääasiassa varmaan
laitettiin emmentaljuustoa, kananmunaa ja kermaa. (jep, mutsi mä muistan ;)
70 – 80 luvun vaihteessa ei tietenkään muutenkaan kaupassa
suuremmin päässyt juustovalikoimalla hihkumaan ja kukaan ei ollut vielä kuullutkaan
galetesta. Yksinkertaisista aineksista huolimatta juustopiirakka oli aina niin
herkullista.
Ajattelin ensi tehdä juurikin ihan tämän perinteisen ja
yksinkertaisen version juustopiirakasta, mutta vihanneslaatikossa pyörineet jo
hieman parhaat päivät nähneet punasipulit saivatkin sitten minut toisiin
ajatuksiin. Niille piti saada pikaisesti käyttöä ja päätin pikkelöidä ne täytteeksi juustopiirakan
pohjalle.
Ei muuten pöllömpi idea. Piirakasta tuli mahtavan mehevä suolaisen
ja makean toimiva liitto.
Punasipuli- juustopiirakka
Tarvitset:
Pohja:
- 125 g huoneenlämpöistä ja pehmeää voita
- 3 dl vehnäjauhoja tai vastaava määrä vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta käyttämäsi seoksen mukaan.
- 3 rkl kylmää vettä
punasipulitäytteeseen:
- 3 keskikokoista punasipulia
- ½ dl punaista balsamicoetikkaa
- 2 rkl fariinisokeria
- ½ tl mustapippurirouhetta
- (¼ tl jauhettua neilikkaa)
- (½ tl jauhettua kanelia)
- ¼ tl suolaa
juustotäytteeseen:
- 3 kananmunaa
- 200 g emmental juustoraastetta
- 100 g aurajuustoa muruina
- 200 g ranskankermaa
- 1 dl kermaa
- ½ tl mustapippurirouhetta
- (¼ tl suolaa)
Tee näin:
Lisää voihin jauhot ja vesi ja sekoita vaivaamatta
tasaiseksi taikinaksi.
Laita Ø 24 cm
irtopohjavuan pohjalle leivinpaperi ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja
reunoista ylös ainakin noin 6 cm.
Esipaista pohjaa
uunin alatasolla 200*C 10 min.
Kuori, siivuta
punasipulit ja irrota renkaat toisistaan.
Laita kattilaan
kaikki punasipulitäytteen ainekset ja kiehua hiljalleen noin 7 min kokoajan
sekoitellen.
Jäähdytä
huoneenlämpöiseksi.
Sekoita kaikki
juustotäytteen ainekset hyvin keskenään.
Kaada
esipaistetun pohjan päälle punasipulitäyte ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi.
Kaada
punasipulikerroksen päälle juustotäyte.
Siisti
tarvittaessa ylimääräinen reuna veitsellä täytteen tasalle.
Kypsennä uunin
alatasolla 180*C noin 40 min. Kokeile tikulla kypsyys.
Jäähdytä huoneenlämpöiseksi
ennen tarjoilua.
Koristele valmis
punasipuli- juustopiirakka esim. punasipulikukalla
ja tuoreilla viikunanlohkoilla.
Saako olla lisää?
Kurkkaa värikäs täysin viljaton feta- pinaattipiirakka
bataattipohjalla blogistani klikkaamalla Tästä
Parsakaalin ystävälle suosittelen herkullista parsakaali-gruyère-piirasta
ja sen reseptin löydät Kulinaari
-blogin sivuilta klikkaamalla Tästä.
Vinkki: Jos kaapissa ei ole punasipuleita, mutta
viikunahilloa löytyy niin tästä kombinaatioista tulee myös aivan ihana.
Herkullista marraskuun alkua kaikille <3
//tiina
4 kommenttia
Kuola valuu.... tämä menee ilman muuta testiin. Rakastan punasipulia ja aurajuustoa, eikä nuo viikunatkaan ole huonoja :D
VastaaPoistaTää näyttää kyllä ihan tolkuttoman ihanalta! Tätä lämpöisenä ja kuppi teetä, niin kelpaa käpertyä sohvalle.
VastaaPoistaOmnomnom...tästä makunautinnosta tulee mieleen lapsuus❤ Nostalginen piirakka kaipaisi vain sen kupillisen teetä niin on ihan täydellinen. Viikunat varmasti hyvä yhdistelmä joten kokeiluun menee!
VastaaPoistaIhanan näköistä ruokaisaa piirakkaa!
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua sinulle Tiina ❤️