Makaronilaatikko joulupöydässä on aina ollut minulle vähän
samanlainen kummastus kuin maksalaatikkokin. En tiedä kuinka maantieteellisesti
nämä perinneruoat ovat Suomen ruokapöytiin juurtuneet, mutta ainakaan meillä ei
kotiseudullani Länsirannikolla koskaan muistaakseni kumpaakaan ole
joulupöydässä tarjottu.
Toisin sitten taas täällä Etelä-Suomessa ainakin
makaronilaatikko ja nimenomaan makea sellainen on ehdottomasti perinteisiin
kuulunut.
Lihatonta ja aavistuksen makeaa laatikkoa on tarjottu ja
tarjoillaan erityisesti lihaisten pataruokien kuten karjalanpaistin lisukkeena.
Putkispagetin perässä Viroon
Se mistä kiinnostukseni vanhan ajan makaronilaatikkoon
heräsi, on arvatenkin Martat.
Vietimme Klaukkalan Metsäkylän Marttojen kanssa tässä
taannoin pikkujouluja ja samalla tuli puhetta myös perinteisistä jouluruoista,
joista juurikin makaronilaatikko on ihan ohittamaton juttu.
Perinteisin ja paras tulee putkispagetista valmistettuna
(etäinen muistikuva, että olen joskus kaupan hyllyllä nähnyt).
Marttojen kauhistukseksi joitain vuosia sitten putkispagetin
saatavuus oli todella huonoa. Joko sitä ei valmistettu tai sitä ei tuotu enää
Suomeen. Meren toiselta puolen kuulemma putkispagettia vielä sai.
No mitä siis tekee neuvokas Martta? Ottaa tietenkin meno-paluun
Viroon ja muiden raahatessa verenmaku suussa halpaa olutta – pullisteli Marttojen
matkalaukut putkispagetista.
Onneksi putkipastaa nykyään taas saa Suomestakin. Ainakin isompien markettien hyllyillä löytyy yhtä jos ei kahtakin versiota.
Onneksi putkipastaa nykyään taas saa Suomestakin. Ainakin isompien markettien hyllyillä löytyy yhtä jos ei kahtakin versiota.
Vanhan ajan makaronilaatikko
lisukkeeksi noin 4-5.lle
Tarvitset:
n. 1 l vettä
200 g putkispagettia tai tavallista makaronia. Gluteenittomaan versioon esim. gluteeniton pennepasta.
2 tl suolaa
Munamaito:
2 kananmunaa
6 dl täysmaitoa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
¼ tl valko- tai jauhettua mustapippuria
Keitä makaronit
lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Jos käytät putkispakettia, katko
ne ensin 3-4 osaan.
Kaada makaronit
siivilään.
Laita makaronit
voideltuun uunivuokaan.
Valmista
munamaito vatkaamalla kevyesti kaikki ainekset keskenään ja kaada se makaronien
päälle. Makaronien tulee peittyä
munamaidosta.
Paista uunissa
150 - 170 *C reilun tunnin.
Tarjoile esim.
lihaisten pataruokien tai lihapullakastikkeen lisukkeena.
Onko makea ja lihaton vanhan ajan makaronilaatikko tuttu
juttu?
Onko se teillä kuulunut perinteisiin jouluruokiin tai muuten
vaan liharuokien lisukkseisiin?
Mukavaa sunnuntai-iltaa vesisateesta huolimatta.
Olihan se
päivän maa valkoinen täällä etelässäkin.
//tiina
27 kommenttia
Juu, heti muistu mieleen, että äiti teki sitä meillä, kun oltiin lapsia.
VastaaPoistaOlen itse tästä kyllä kuullut aikaisemminkin, mutta meillä ei muistaakseni tehty.
PoistaTämä jouluruoka on minullekin täysin uusi tuttavuus. Maksalaatikkoa on meillä Varsinais-Suomessa syöty aina jouluna niin kauan kuin jaksan muistaa. Tosin se taitaa olla enemmän pohjanmaalais-sukuisen äitini perintöä. En muista sitä savolaisen mummini ruoista.
VastaaPoistaPutkipastaa kyllä saa Suomestakin ainakin Tampereelta Culinariasta. Helsingistä uskoisin löytyvän myös Bucatini-pastaa helposti. Muistaakseni ostettiin sitä viimeksi Viini ja Ruoka -tapahtumasta. Täytyypä pitää silmät auki.
Nyt löytyi yhtä sorttia myös ihan lähi K-Cittarista Klaukkalasta. Nykyään näköjään taas saa...hyvä niin. Ei tarvitse Marttojen lähteä putkipastan takia Viroon lähteä :D
PoistaPomarkussa makaronilaatikko on kuulunut joulupöytään, kuuluuhan se satakuntalaiseen pitopöytäänkin. Meillä se on myös tehty putkimakaronista mutta suolaa ja varsinkin sokeria siihen on laitettu reilummin ja vielä ripaus kanelia päälle. Itse syön sitä graavikalan kanssa sinappikastikkeella.
VastaaPoistaSatakunnassa itsekkin syntynyt, mutta en kyllä muista yhtään. :)
PoistaMerikarviallakin kuului joulupöytään. Eli kyllä sitä jouluna on Satakunnassakin syöty.
PoistaMeillä isomummun joulupöytään kuului makaroonilaatikko kanelilla ja tänä jouluna teen sitä myös itse.
PoistaMeidän perheen jouluihin ei ole kuulunut, eikä myöskään maksalaatikko. Herkullisen näköinen tuosta makaronilaatikosta kyllä tuli.
VastaaPoistaMukavaa alkanutta viikkoa Tiina ❤️
Oikein hyvää se tavallaan olikin. Olisi pitänyt vaan olla sitä karjalanpaistia. Kuin myös mukavaa viikkoa Outi <3
PoistaMeillä äiti ja isoäiti teki tätä liharuokien lisukkeeksi, mutta joulupöydästä en tätä muista. Maksalaatikko kyllä löytyi joulupöydästä. Varsinais-Suomesta olen kotoisin.
VastaaPoistaTuttu juttu siis kuitenkin :)
PoistaMaksalaatikkoa aina oli varsinaissuomalaisessa joulupöydässä, mutta ei kyllä makaronilaatikkoa siellä näkynyt. Pitäiskö innostua kokeilemaan, mitä suku pitäisi ideasta...
VastaaPoistaTjaa-a. sehän selviää kokeilemalla :)
PoistaMakea makaronilaatikko ja kunnon lihapullat olivat Hämeessä lauantairuokaa ja myös yhtenä osana joulupöydässä. Toivottiin muuten nytkin jouluksi!
VastaaPoistaHuomasin muuten, että olit myös kirjoittanut aiheesta kun tietoa aiheesta etsin. Pitäisiköhän itsekkin nyt sitten tänä jouluna tehdä. Hyväähän se oli :)
PoistaJännää ettei tuohon ole sitten lisätty muita aineksia vielä, Mulla tuli täällä etenkin hihhuleiden piireistä löytyvä perinneruoka kugel, joka on hieman samantapainen,mutta siinä myös rusinoita.http://www.foodnetwork.com/recipes/dave-lieberman/noodle-kugel-recipe-1946564
VastaaPoistaItseasiassa joku kertoi, että mummu oli laittanut rusinoitakin ja kuulemma satakunnassa laitetaan vielä kaneliakin päälle. :)
PoistaMeillä äiti tekee tätä joka joulu. :)
VastaaPoistaNiin ja satakunnasta on. Tämä kun kuvitteli, ettei siellä ainakaan ole perinteenä. Oppia ikä kaikki :)
PoistaMeillä isoäiti teki tätä aina joulupöytään. Harmi etten ole saanut koskaan talteen hänen käyttämäänsä reseptiä. Kiitos tämän Marttojen resepstin jakamisesta. Meillä ei koskaan syöty joulupöydässä maksalaatikkoa mutta kinkun lisäksi oli isoisän toiveesta myös "raavaan lihaa" aina. Ja totta kai jälkiruoaksi "sekametelisoppaa" kermavaahdon ja riisipuuron kera.
VastaaPoistaHyvää itsenäisyyspäivää ❤️
Meillä on aina ollut makaronilaatikkoa joulupöydässä. Kymenlaaksosta olen kotoisin. Kavereideni joulupöytään se ei kuulunut. Äitini puoleta se on meille tullut, mahtaako olla karjalalaista taustaa? Meillä siihen tulee vielä enemmän sokeria. Itse teen allergian vuoksi nykyään kauramaitoon ja onnistuu hyvin siitäkin, uunissa täytyy pitää tavallista maitoa kauemmin.
VastaaPoistaMeillä putkimakaronit keitetään maidossa ilman suolaa. Pukkilan perinneruoka joulupöydässä!
VastaaPoistaTänä jouluna vihdoin tätä tarjolle. Köyliössä tämä kuului aina isoisoäidin pito- ja joulupöytään.
VastaaPoistaasuin lapsuuteni Uudellamaalla hämeessä.äitini teki tätä usein muulloinkin kun jouluna
VastaaPoistaei keittänyt ensin vedessä,van maidossa jota kyllä sekoitteli koko ajan pohjaanpalamisen estämiseksi.sokeria suolaa ja uuniin en muista laittoko kananmunaa,hyvää oli makeaa omat lapsenikin muistelevat mummon tekemänä vieläkin ja olen tehnytkin
Hämeessä myös kuulunut jouluun, niin kun muuhunkin juhla- ja pitopöytään. Anopilla oli aina jouluna ja omat poikani, jotka eivät pitäneet normi joululaatikoista, söivät vaan makaronilaatikkoa kinkun kanssa, Nyt kun se on kuulunut omaan joulupöytään jo useamman vuosikymmenen, myös poikien pojat tykkäävät. Kesälläkin kun yksi pojista tuli kanssamme mökille ja kysyin mitä haluaisi ruuaksi, pyysi tätä herkkua. En ole löytänyt putkispakettia nykyään, täytyykin laajentaa etsintää.
VastaaPoistaHämeestä kotoisin oleva äitini teki tätä myös ja laittoi mukaan kardemummaa. En ole muualta tätä kuullut, mutta kardemumma sopii laatikkoon erinomaisesti!
VastaaPoista