Tässä piirakassa ei ole käytetty olenkaan jauhoja vaan piirakan
pohja on valmistettu kukkakaalista.
Piirakka sopii siis keliaakikkojen lisäksi myös vilja-allergikoille
ja uppoaa hienosti vaikka hiilihydraattitietoisen ruokavalioon.
Kannattaa siis laittaa resepti talteen varsinkin jos tulevissa juhlissa on erityisruokavalioisia. Viljattomuudesta huolimatta ja työpaikan innokkaan testiryhmän kommenteista päätellen, - tämä piirakka maistuu varmasti kaikille!
Idea ei ole mikään uusi ja itsekin nappasin vinkin
Facebookissa pyörivästä Tasty-videosta. Videossa valmistettiin jonkin sorttista
aamiaispaistosta mihin kukkakaalipohjan täytteeksi laitettiin paistettua
kevätsipulia, olikohan nyt parsaa ja reilusti kananmunia ja maitoa.
Ideana tämä piirakkapohja oli niin kiehtova, että sitähän
piti testata ja kun jääkaapin syövereistä löytyi fetajuusto, pinaattia ja
lehtikaalia niin täytteen aineetkin olivat varsin selvät.
Kukkakaali on tosiaankin monipuolinen ja ajoittain myös
varsin huokea raaka-aine ja siitä valmistuukin monen moisia herkkuja.
Kukkakaalista
tehtyä pizzapohjaakin hypetettiin paljonkin somessa noin vuosi sitten, mutta
pitää tunnustaa, että se on tältä vielä kokeilematta. Todoo listalle sekin
siis.
Niin ja tietenkin. Viime syksynähän Suomen
kukkakaaliviljelijät meinasivat joutua pulaan satonsa kanssa, kunnes upeasta Liemessä -blogista tutun Jenni Häyrisen loistava
idea kukkakaalitalkoista sai bloggarit ja media-väen loihtimaan toinen toistaan
herkullisempia kukkakaalireseptejä ja innostamaan talkoihin koko suomen kansan.
Taisipa osasta kaupoista kukkakaali loppua ajoittain kokonaan.
#kukkakaalitalkoot
Feta-pinaattipiirakka kukkakaalipohjalla
Tarvitset:
Pohjaan:
- noin: 500 g kukkakaalin nuppuja (käytin pakastettuja)
- 3 dl juustoraastetta
- 2 kananmunaa
- ½ tl mustapippurirouhetta
- (½ tl suolaa)
Täytteeseen:
- 250 g fetajuustoa
- n. 1 l tuoretta babypinaattia tai n. 150 g pakastepinaattikuutioita
- 3-4 isoa lehtikaalin lehteä
- 1 isohko sipuli silputtuna
- 3 valkosipulinkynttä murskattuna
- 2 dl kermaa
- 3 kananmunaa
- ½ - 1 tl mustapippuria rouhittuna
- 1 kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
- 1 tl kuivattua timjamia tai rakuunaa
- (ripaus suolaa)
- tilkka öljyä tai voita paistamiseen
- (päälle juustoraastetta)
Tee näin:
Kukkakaalipohja
Pilko sulaneet
kukkakaalin nuput hienoksi esim. tehosekoittimessa. Tuoreen kukkakaalin voi
myös raastaa. Jos käytät tuoretta kukkakaalia niin kypsennä mikrossa täydellä
teholla pienessä vesitilkassa noin 4 min. tai niin kauan, että kukkakaalisilppu
on selkeästi pehmennyt.
Kaada kukkakaalisilppu
keoksi puhtaalle käsipyyhkeelle. Nosta reunat ylös ja kierrä voimakkaasti,
jotta kukkakaalista irtoaa ylimääräinen vesi pois. (tätä tulee yllättävän
paljon)
Laita kukkakaali
kulhoon, lisää juustoraaste, kananmunat ja mustapippuri.
Sekoita ”taikinaksi”.
Voitele irtopohja
(n. Ø 24 cm) kauttaaltaan. (voit vuorata pohjan myös leivinpaperilla. Laita
leivinpaperi pohjan päälle ja kiristä reunat kiinni. Leikkaa ylimääräinen
paperi pois. Voitele silti myös reunat)
Painele
kukkakaaliseos vuoan pohjalle ja noin 3-4 cm reunoja ylöspäin.
Esipaista pohjaa
uunin alatasolla 200*C noin 15-20 min.
Täytteen tekeminen:
Poista lehtikaaleista
paksu keskiruoti. Rullaa lehtiosat tiukaksi mytyksi ja silppua veitsellä hienoksi.
Kuullota sipulit
tilkassa öljyä kuumalla pannulla.
Lisää joukkoon lehtikaalisilppu,
pinaatti, mustapippuri ja kuivatut yrtit ja sekoittele kuumalla pannulla noin 3
minuuttia.
Kaada
pinaattiseos kulhoon jäähtymään.
Kun pinaattiseos on selvästi jäähtynyt, lisää tuoreet
basilikanlehdet silputtuna, kananmunat ja kerma hyvin sekoittaen.
Pilko fetajuusto
noin sormenpään kokoisiksi kuutioiksi ja levitä esipaistetun pohjan päälle.
Kaada pinaattiseostäyte
fetakuutioiden päälle.
Ripottele halutessasi juustoraastetta pinnalle (en
laittanut) ja paista uunin alaosassa 180*C noin 30 – 40 min.
Laita
tarvittaessa paiston loppuvaiheessa piirakan päälle pala foliota jos näyttää
siltä, että pinta saa liikaa väriä.
Kokeile tikulla
täytteen kypsyys ja paista tarvittaessa vielä hetki tai jätä peitettynä uuniin
jälkilämmölle.
Laita piirakka
jäähtymään, mutta Irrota vuoan reuna piirakan ollessa vielä vähän lämmin. Irrottele
tarvittaessa reunaa varovasti veitsellä auttaen. (itsellä hieman parista kohtaa
tuppasi jäämään kiinni vuoan reunaan. Olin ehkä voidellut vuoan turhan
huolettomasti)
Tarjoile kylmänä
tai lämmitettynä sellaisenaan tai raikkaan vihersalaatin kanssa.
Vinkki: Kokeile myös värikästä feta-pinaattipiirakkaa jonka
pohja on tehty simppelisti bataatin siivuista.
Reseptin löydät blogistani klikkaamalla Tästä
Katso myös nämä kukkakaalireseptit blogistani klikkaamalla
linkkiä:
Myös takuuvarmoja reseptejä Kulinaari -blogista:
5 kommenttia
Mielettömän hyvä idea jota pitää kyllä kokeilla! Ja taas kerran todella kaunis koristelu. Feta-pinaattikombo herauttaa veden kielelle.
VastaaPoistaOi, mikä idea! Pitää kokeilla tätä piiraspohjaa. Näyttää mehevältä.
VastaaPoistaNami piirakka. Eipä ole tullut mieleen yhdistää kukkakaalia ja pinaattia.
VastaaPoistaMukavaa tiistaita Tiina ❤️
Upea idea ja nämä kuvat! Miksi ihmeessä mun näppis on ihan kuolassa.
VastaaPoistaHyvää keskiviikkoa Tinsku ❤️
Wow mikä piirakka!!! Niin herkullisen näköinen ja tuo pohja aivan mahtavalla tavalla toteutettu. Tätähän on ihan pakko itsekin kokeilla. Upeeta jälkeä taas kerran <3.
VastaaPoista