Lohkoperunat ovat sellainen kolmen H:oon lisuke. Hyviä, Halpoja
ja Helppoja.
Ripeimmin ne tietysti valmistuvat pakastealtaan kautta koukaten,
mutta eipä niiden itse tekemisessäkään kovin kauaa nokka tuhise.
Pakastepussien lohkikset on houkuttelevasti esivalmisteltu
niin, että niihin tulee kiva rapsakka pinta. Rapsakan ja rouheisen pinnan saa
silti ihan itse tehdenkin, kun perunat öljyää kevyesti ja leivittää ne
mausteisella korppujauhoseoksella.
Ehdottomasti parhaimman makuiset ja kauneimman väriset
perunat saa käyttämällä punaista palmuöljyä,
mutta toki ihan mikä tahansa kasviöljy käy.
Rapeimman pinnan saa leivittämällä perunat japanilaisilla pankojauhoilla
ja tietenkin tässäkin kohtaa totean, että ne tavan korppujauhotkin ajavat
asian. Ei ehkä niin rouskuvan rapeasti, mutta lähes yhtä maukkaasti kylläkin. Perus
korppujauhoja saa myös gluteenittomina, jos ruokailijoina on keliaakikkoja.
Murskatut maissihiutaleet olisivat myös kokeilemisen
arvoinen idea. Ensi kerralla siis mennään niillä.
Rapeat lohkoperunat uunissa valmistaen
Tarvitset:
- 1 kg perunoita
- 4 rkl punaista palmuöljyä (tai muuta kasviöljyä)
- 1 ½ dl pankojauhoja (tai tavallisia- tai gluteenittomia korppujauhoja)
- 1 tl mustapippurirouhetta
- 2 tl valkosipulijauhetta
- 2 tl sipulijauhetta
- 3 tl grillausmaustetta (huom. tarkista tarvittaessa gluteenittomuus)
- 1 tl kuivattua timjamia tai rakuunaa
- 1-2 tl suolaa
Tee näin:
Laita uuni lämpenemään
200 asteeseen.
Pese perunat ja
leikkaa ne kuorineen lohkoiksi.
Kuivaa perunat
huolellisesti talouspaperilla.
Kaada öljy
perunoiden joukkoon ja sekoita niin, että jokaisessa perunalohkossa on varmasti
öljyä pinnassa.
Sekoita kuivat
aineet keskenään ja sekoita se hyvin perunoiden joukkoon.
Kaada perunat
leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista heti. Jos omistat
kiertoilmauunin niin levitä perunat mieluimmin kahdelle pellille niin, että perunat
ovat hieman erillään toisistaan. Näin lopputuloksesta tulee kaikista rapein.
Paista uunin
keskitasolla 200*C 30-40 min.
Vinkki: Jos
tarjoilet perunat riistan tai lampaan lisukkeena, korvaa timjami kuivatulla ja
murskatulla rosmariinilla.
Reseptin mausteita voi tietenkin vaihdella mieltymysten
mukaan. Tässä nyt sellainen melko varmasti jokaisen suuhun sopiva. Lisätä voi esim.
chiliä tai savupaprikaa. Näiden kanssa kuitenkin varovaisesti. Laitoin yhteen
erään 2 tl savupaprikaa ja se jo vähän tuppasi puskea hallitsevasti makuna
läpi.
Ai niin. Jos
pankojauhot ovat vielä tuntematon käsite niin ne ovat tosiaan rapsakoita
japanilaisia leivitysjauhoja, jotka on tehty kylläkin ihan vehnästä.
Pankojauhoja löytyy yleensä ainakin isompien kauppojen hyllyistä aasialaisten
maustesekoitusten ja kastikkeiden vierustoilta. Itse olen käyttänyt Yutaka-
merkkistä. Muita ei ainakaan minun kauppareissulla ole vielä silmään sattunut.
Ps. Rapeat lohkoperunat muuten maistuvat ihan sellaisenaan lämpimänä leffaeväänä vaikkapa mietoon chili-jogurttikastikeeseen dippailtuna.
11 kommenttia
Tosiaankin nopeaa ja herkullista! Nämä menee ehdottomasti kokeiluun. Mitä perunalajikketta muuten käytit näissä?
VastaaPoistaOli kuule joku ihan peruskiinteä ja pesty pussissa tällä kertaa. Jauhoisesta voisi itseassa tulla vielä parempi. Pitääpä testata.
PoistaKuulostaa herkulliselta. Pankojauhojen määrä? 1 1/2 mitä?
VastaaPoistaJa kiitokset huomiosta. Vaikka kuinka yrittää oikolukea niin sitä vaan tulee sokeaksi omalle teksilleen. 1 1/2 dl. Korjattu reseptiin.
PoistaTodellakin, kieroilmauuni ja keksitaso :) Kiitokset hauskasta ja herkulliselta vaikuttavasta reseptistä, joka menee kokeiluun!
PoistaNäyttääpääs hyvältä, pitää ehdottomasti ottaa kokeiluun. Kuinka monelle syöjälle tästä suunnilleen tulee jos tekee lisukkeeksi? Liotitko perunoita kylmässä vedessä ennen uuniin laittamista tärkkelyksen poistamiseksi?
VastaaPoistaReseptissä on 1 kilo perunaa niin kyllä tästä nyt 4:lle aikuiselle pitäisi ainakin lisukeperunat riittää. En liotellut perunoita. Ihan vaan talouspaperilla hyvin kuivasin.
PoistaKiitos vinkistä, nämä menee testiin. En muuten tiennyt, että palmuöljystä tulee tuollainen punertava pinta, kannatti siis tulla sun reseptiä lukemaan :)
VastaaPoistaPunaisesta nimenomaan. Kannattaa muutenkin käydä esim BonRedin sivuilta käydä ammentamassa lisää tietoa punaisesta palmuöljystä. Siinä valtaisa määrä terveyshyötyjä.... varsinkin näin oman ikäisilleni :) Ja tuotahan ei pidä sekoittaa milläänlailla pahamaiseen teollisuuden käyttämään öljyyn. Tuotteiden erot ja valmistustapa ovat kuin yöllä ja päivällä.
PoistaLohkoperunoiden puitteissa törmäsin tänne, huomion kiinnitti tuo palmuöljy joka sai niskavillani kohoamaan monelta eri kannalta. Mutta sehän taitaakin olla ihan ok https://www.ruohonjuuri.fi/punainen-palmuoljy-amanpr-5425013640923
VastaaPoistaMeillä on keliaakikko perheessä ja meillä käytetään pankon korvikkeena nimenomaan Kelloggsin gluteenittomia maissihiutaleita huhmareessa murskattuina. Toimii myös mainiosti muuhun gluteenittomaan leivitykseen. On mielestäni parempaa kuin gluteenittomat korppujauhot.
VastaaPoista