Kätevä Isäntä on tupsahtanut maailmaan (vuonna miekka ja
kirves) vuoden viimeisenä päivänä ja ihan viimeisillä minuuteilla.
Kätevän äitee oli kuulemma hampaat irvessä koittanut
tilannetta pitkittää puolen yön yli, mutta kylläkin huonolla menestyksellä.
Enpä tiedä olisiko Kätevän tähdet olleet yhtään sen paremmissa asemissa jos
ensiparkaisu olisi siirtynyt muutamaa minuuttia myöhemmäksi, mutta vinha ero
monessa muussa asiassa ihan käytännön elämässähän noilla minuuteilla on. Kaikki
ihan loppuvuodesta syntyneet sen omakohtaisesti tietävät.
Kätevä tosiaan valittelee aina huonoa tuuriaan ja näiden 12
yhdessä vietetyn ajan perusteella voin syvällä rintaäänellä todeta, että
kyllähän tuossa on perää. Jos nyt joku asia pieleen voi mennä niin kas niin
monesti se menee.
Huonon tuurinsa lisäksi Kätevä on äärettömän perso ruoalle
ja varsinkin makealle sellaiselle. Jemmailen suklaalevyni, vieraille
tarkoitetut keksipaketit ja muun makean mitä ihmeellesempiin kätköihin ja
huonosta muististani johtuen välillä itsekin yllätyn löydettyäni keksejä yms. vaikkapa sukkalaatikostani.
Toinen tapa tietenkin on merkata esim. Blogikuvauksiin
menevät herkut selkeästi lapuilla ÄLÄ KOSKE! Tähänkin olen turvautunut monesti
ja jopa merkannut yrttiruukuista pesemäni lekasoran lapulla LEKASORAA
välttääkseni sekaannuksen suklaarusinoihin.
Sekaannuksia silti meillä on sattunut monesti. Jopa vieraamme ovat
näihin tahtomattaa joutuneet osallisiksi.
Olen Tapsa edelleenkin syvästi
järkyttynyt leivänpäälisistänne jokunen vuosi sitten.
Kätevähän ei välttämättä
ole kielimiehiä, mutta sanan salami hän ymmärtää. Pakkauksen logo Best Friend
ja kuva onnellisesta koirasta ei valitettavasti avannut riittävästi pakkauksen
sisältöä.
Muistan ikuisesti Kätevän valittelun sitkeimmästä makkarasta newer
ever ja sinun kärsivän ilmeesi asian todellisen laidan selvittyä.
Vastaava tilannehan ei siis meillä ole millään laatua
ensimmäinen ei myöskään toden näköisesti viimeinen. Vaikka kommellukset ei välttämättä naurata
ihan juuri sillä hetkellä niin niistä on revitty monet naurut jälkeen päin.
No mutta takaisin asiaan eli siihen reseptiin.
Niinhän se siis taas vuosi vaihtui ja meillä oli synttärit.
Tällä kertaa ajattelin kokeilla kakkuna kaakaolla maustetulla pohjalla olevaa
vadelmamoussekakkua kinuskikuorrutuksella.
Kakku onnistui yli odotusten
mehevyydessään ja maultaan ja vierailta tuli suorastaan ylitse vuotavia kehuja.
Teen tätä varmasti uudelleenkin ja itseasiassa aika pian erään toisen henkilön
täyttäessä pyöreitä ensikuussa. (se en ole minä)
Ai niin…. harvalla silti kuitenkaan on syntymäpäivänään aina
ilotulitukset! Tai noh – raketithan ammutaan vasta vuoden vaihtuessa.
Suklainen vadelma-kinuskikakku
Tarvitset:
Yhtä paljon kakkupohja:
- 6 kananmunaa
- sokeria
- vehnäjauhoja/gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta ja perunajauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- tummaa kaakaojauhetta (noin 2 rkl 5-6 munan kakkupohjaan)
- 3 yhtä suurta juomalasia
- maitoa tai mehua kostutukseen
Vadelmamousse:
- 500 g vadelmia
- 4 dl vispikermaa
- 250 g maskarpone tuorejuustoa
- n. 1 ½ dl sokeria
- 4 liivatelehteä
Kinuskikastike:
- 3 dl kermaa
- 3 dl fariinisokeria
- 2 tl vaniljasokeria
Tee näin:
Yhtä paljon kakkupohja:
Riko kanamunat (esim.
6 kpl) juomalasiin.
Mittaa toiseen
lasiin saman verran sokeria.
Mittaa kolmanteen
lasiin saman verran vehnäjauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
(kakkupohjiin olen monesti käyttänyt gluteenittomia Sunnuntai -merkkisiä
jauhoja).
Voit korvata noin
30% jauhoista perunajauhoilla. Kakusta tulee näin kuohkeampi. Kaada silloin
lasiin ensin vehnäjauhoja reilu puolet ja loput perunajauhoja. (Olen myös
tehnyt gluteenittomia kakkupohjia kokonaan perunajauhoistakin. Lopputulos on
tosi kuohkea, mutta onnistuva.
Vatkaa munat ja
sokeri kovaksi vaahdoksi.
Sekoita
leivinjauhe ja kaakao jauhojen joukkoon ja lisää jauhoseos mielellään siivilän
läpi sirotellen kanamunaseoksen joukkoon varovasti sekoittaen.
Voitele pyöreä
irtoreunainen kakkupohja ja leivitä korppujauhoilla. Gluteenittomassa versiossa
käytä leivitykseen gluteenittomia korppujauhoja, karkeita riisijauhoja tai
esim. kookoshiutaleita.
Paista uunin
alatasolla 175*C noin 35 min. Kokeile tikulla kypsyys ja paista tarvittaessa
vielä muutaman minuutin lisää. (Kun tikkuun ei tartu taikinaa niin kakku on
kypsä.)
Anna kakun olla
vielä hetki vuoassaan ja kumoa se esim. ritilän päälle jäähtymään.
Vadelmamousse:
Laita
liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Soseuta vadelmat
ja sekoita sokeri joukkoon.
(HUOM! Jos käytät
ulkolaisia pakastevadelmia niin ne kannattaa kiehauttaa kattilassa. (Evira neuvoo ulkomaisia pakastemarjoja kiehutettavan 2 min ajan) Lisää
tällöin kattilan pohjalle pieni tilkka vettä ja kiehauta nopeasti koko ajan sekoittaen.
Jäähdytä vadelmat.)
Sekoita maskarponejuusto
ja vadelmat hyvin keskenään.
Vatkaa kerma
vaahdoksi ja lisää juusto- vadelmaseoksen joukkoon.
Tarkista sokerin
määrä maistamalla ja lisää tarvittaessa.
Puristele
liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne pieneen kiehuvaan vesitilkkaan.
Kaada liivate
ohuena nauhana moussen joukkoon hyvin sekoittaen.
Kakun kostuttaminen ja täyttäminen:
Leikkaa täysin
jäähtynyt kakku 3 tai 4 osaan.
Jaa vadelmamousse
yhtä moneen osaan kuin sinulla on kakussa täytettäviä välejä.
Nosta ensimmäinen
kakkupohja irtopohjavuoan reunan sisään tarjoiluastialle ja kiristä reuna
kiinni.
(huom. puhaan irtopohjavuoan reunoja kannattaa pyyhkäistä
öljyllä kostutetulla talouspaperilla niin kakku irtoaa kauniimmin reunoistaan.
Kuten kuvasta näkyy niin minä unohdin tämän vaiheen)
Kostuta pohjaa
maidolla tai mehulla esim. silikonisella sutilla töpötellen.
Kaada yksi osa
vadelmamoussea kakkupohjan päälle ja tasoittele lähes reunoille asti.
Nosta seuraava
kakkupohjakerros moussen päälle ja painele kevyesti, jotta mousse levittyy
kerrosten väliin tasaiseksi.
Kostuta taas
pohja ja kaada seuraava kerros ja samoin taas seuraava kerros.
Laita viimeinen
kakkupohja kakulle kanneksi, mutta älä enää kostuta.
Peitä kakku esim.
tuorekelmulla ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Mielellään
seuraavaan päivään.
Kinuskikastikkeen valmistaminen ja kakun kuorrutus:
Mittaa kerma,
fariinisokeri ja vaniljasokeri paksupohjaiseen pienehköön kattilaan.
Kiehuta hiljaa
kuplien ja välillä sekoitellen noin 20 min. tai niin kauan, että seos on
selkeästi paksuuntunut kinuskimaiseksi.
Jäähdytä
huoneenlämpöiseksi.
Irrota
irtopohjavuoan reuna varovasti kakun ympäriltä.
Levitä
kinuskikastiketta kakun päälle keskeltä reunoille päin lusikalla pyöritellen ja
anna osan valua hieman reunojen yli.
Koristele kakku
esim. Dr. Oetker'in pakkaskuivatulla
vadelmarouheella, tuoreilla vadelmilla, mustikoilla ja mintun lehdillä.
Dr. Oetkerin tuotteita olen saanut testattavaksi. Ehdottomaksi suosikiksi nousi tuotteista nousi pakkaskuivattu vadelmarouhe jota olen käyttänyt kuvan kakun koristeluun ja Bourbon Vanilla.
Ps. Uusi "paheeni" on sekoittaa 1 tl Bourbon Vanillaa kahvikupilliseen ja kaataa liraus kermaa päälle. Taivaallista <3
Dr. Oetkerin leivonta- ja muihin tuotteihin voit käydä tutustumassa http://www.oetker.fi/fi-fi/index.html
Ps. Uusi "paheeni" on sekoittaa 1 tl Bourbon Vanillaa kahvikupilliseen ja kaataa liraus kermaa päälle. Taivaallista <3
Dr. Oetkerin leivonta- ja muihin tuotteihin voit käydä tutustumassa http://www.oetker.fi/fi-fi/index.html
Mukavaa, onnellista ja onnekasta vuotta 2018!
//tiina
11 kommenttia
Upean kakun leivoit Kätevälle ja onnittelut vielä tätä kautta!
VastaaPoistaHienosti myös kakun kuvauskin onnistui vaikka siinä taisi olla ihan pieniä vaaramomentteja matkassa mukana. Kakku säilyi ehjä ja kaikki saivat sitä lopulta maistaakseen joten loppu oli onnellinen! Ja mitä sitä ei tekisi täydellisen kuvan eteen.
Yksi ystäväni on myös syntynyt vuoden viimeisenä päivänä ja hän on aina ollut ylpeä kun ympäri maailmaa hänen synttäreitään juhlistetaan räiskimällä ilotulitteita. Ja näinhän se pitääkin juuri tulkita.
Hyvää alkanutta vuotta ja toivottavasti törmäillään pian jossain...
Jep, kyllä niitä momentteja oli, mutta onneksi kauhuskenaariot eivät käyneet toteen :) Nykyään vähän vakaammat kuvausalusta myös terdellä :D Tuosta ilotulitusasiasta voidaan kyllä olla edelleen kahta mieltä. Eikös niissä juhlisteta uutta eikä vanhaa. Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä nyt vaan :D
PoistaNo voi mahoton että on upea kakku koristeluita myöten! Varmasti herkullinen. Ei noilla aineksilla voi muuta tulla. :-)
VastaaPoistaTämä oli kyllä yksi parhaimmista kakuista newer ever <3
PoistaHieno kakku! Vaan noita vadelmia pitää keittää ainakin kaksi minuuttia. Tässä lainaus Eviran sivuilta: Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.
VastaaPoistaKiitos tarkennuksesta. Kahden minuutin kiehutus tarkennetu myös reseptiin.
PoistaMä joudun piilottamaan kaikki herkut itseltäni :D Antti on taas suolaisen perään, onneksi., hihi
VastaaPoistaTätä voisikin tehdä Cian synttäreille ensi kuussa, toiveena oli vadelma-kinuskikakku. ;)
Ai... toi on paha. Jos piilottaa herkkuja toiselta niin hätäpäissään voi unohtaa jemmat. Itseltä piilottelut nyt vaan ei oo mahdollista <3 Sori muru ja pusi pusi mut toi nyt vaan on mission possible !!! :D
PoistaWau! Upea kakku, ja yhdistelmä varmasti herkullinen.
VastaaPoistaHerran jestas miten kaunis kakku ❤️
VastaaPoistaVoi SISSO! Kyllä on kätevällä käynyt tuuri kun on sinut joskus bongannut, en ihmettele yhtään vieraiden kiitoksia tuon juhlavan kakun suhteen. Just pitäisi saada pala tuota kakkua allekirjoittaneenkin. Ai tuollaisiakin pakastekuivattuja vadelmia löytyy kaupasta, kiitti vinkistä! Nyt pitää jostain löytää jotkut bileet, että pääsen kaakulle :D
VastaaPoista