*Yheistyössä Orthexin/ GastroMaxin kanssa
Savariinin kaukaiset juuret juontavat ilmeisesti jo 1700
luvulle. Jean-Anthelme Brillat-Savarin
nimiseen lakimieheen, joka tunnetaan kuuluisana gastronomina ja kirjastaan
Physiologie du goût - Maun fysologia.
Brillat-Savarinin mukaan on nimetty monta ruokalajia, mutta
niiden joukosta lienee Suomessa tunnetuin jälkiruokakakku nimeltään savariini.
Savariini on ranskalainen hiivalla kohotettavan vehnäsen ja
kakun välimuoto, joka kostutetaan ja tarjoillaan hedelmien tai marjojen ja
kermavaahdon kera. Kuulostaa herkulliselta eikö totta?
Tähän reseptiin minut innoitti Orthexin uudet läkkipellistä
valmistetut kakkuvuoat. Erityisesti torvimallinen vuoka sai sydämeni
läikähtämään.
Tämä vuoka on jotenkin niin kaunis ja siro. Täydellinen
vuoka savariinille!
Postauksen lopussa kuvaa ja muutama sana Orthexin uusista
läkkipeltivuoista.
Niin ja tietenkin aivan mahtava arvonta, missä voita voittaa
nämä ihanat uutuudet itsellesi.
Itseasiassa myös vaikka itsellesi ja ystävällesi. Lue
tarkemmat ohjeet ja säännöt postauksen lopusta.
Aika kultaa muistot
Enpä tiedä miksi miellän savariinikakun talveen? Ehkä siksi,
että perinteinen savariini kostutetaan sokeriliemen ja alkoholin esim. punssin-,
kirschin- tai rommin seoksella. Näitä harvemmin tulee nautittua kesällä.
Toisaalta syynä voi olla myös lapsuuteni kevät- talviset
syntymäpäivät. En muista ihan tarkalleen minkä ikäinen olisin ollut. Ehkä 10
tai 11.
Sain luvan pitää kaverisynttärini meidän asuntovaunussa ja
kakuksi äitini teki savariinityylisen kakun ihan perus kuivakakusta.
Kakku oli kostutettu sokeriliemellä ja keskiosa täytetty
kermavaahdolla ja säilykehedelmillä.
Oi, se oli mahdottoman hyvää! Murustakaan
ei jäänyt! (saattoi vähän harmittaa muuta perhettäni)
Tuohon aikaa lähes 40 vuotta sitten ei niin kovin kummoisia
aineksia ollut verrattuna nykypäivään. Nyt kun kaikkea – raaka-aineista
resepteihin, on saatavilla yllin kyllin ja ihan ähkyksi asti, miettii välillä,
miten kekseliäs ja tavallaan aikaansa edellä Äitini oli jo
tuolloin.
Savariini jäänyt
lähtemättömästi mieleeni.
Perinteinen suomalainen kermakakku ja ranskalainen Savariini fuusioituvat
Ja kuten moni muukin perinteikäs resepti, niin siis myös
tämäkin, koki keittiössäni pienen kesäisemmän ja Suomi-tuunaus muodonmuutoksen.
Suomen kesä hyttysten lisäksi on mansikoita, mustikoita ja
vadelmia. Totta kai tietysti myös herukoita, lakkoja ja vähän syksymmällä
omenia, puolukoita ja karpaloita.
Kaikki näistä ovat vallan mainioita Savariiniin, mutta tämän
kakun täytin juurikin mansikoilla, mustikoilla ja vadelmilla. Kinuskia rakastan
erityisesti, joten kinuskia totta kai myös täytteeksi.
No miten ihmeessä tunkea nämä kaikki perinteiseen Savariiniin?
-
No yhdistämällä mukaan kaikkien suomalaisten
rakastama kerroksellinen kermakakku.
Perinteinen Savariini kostutetaan kokonaisena ja kakun
keskiosa täytetään. Tässä versiossa Savariini on täytemäärän maksimoimiseksi leikattu
kerroksiin.
-
Oikeastaan mieleen tulee nyt vain kaksi sanaa –
Voihan Nam!
Kesäinen kinuski- marjasavariini
Savariinikakkupohja
- ½ dl maitoa
- 10g tuorehiivaa
- 3 munaa
- ½ dl sokeria
- 1 tl kardemummaa
- 1 sitruunankuori raastettuna (sitruunanmehun voit käyttää kostutusliemeen)
- ¼ tl suolaa
- 4 dl vehnäjauhoja tai muuntosuhteessa saman verran käyttämääsi gluteenitonta jauhoseosta.
- 100 g sulatettua voita
Kinuskikastike
- 2 dl kermaa
- 2 dl fariinisokeria
- 2 tl vaniljasokeria
Kostutusliemi
Valitse reseptin lopussa olevista vaihtoehdoista mieleisesi
tai tuunaa omasi.
Lisäksi:
Lisäksi:
- Marjoja ja/tai hedelmiä
- 2 dl kermaa vaahdotettuna
- voita, margariinia tai vuoksprayta vuoan voiteluun
- korppujauhoja, kookoshiutaleita yms. vuoan leivitykseen
Liota hiiva kädenlämpöiseen
maitoon.
Lisää, munat,
sokeri, sitruunakuori, kardemumma, suola ja sekoita hyvin.
Lisää jauhot,
sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi löysähköksi taikinaksi.
Voitele ja
leivitä torvimallinen kuivakakkuvuoka. Huom. gluteenittoman kakun leivitykseen käytä gluteenittomia korppujauhoja, gluteenitonta jauhoseosta tai esim. kookoshiutaleita.
Kaada taikina
vuokaan ja anna kohota kelmulla peitettynä noin tunnin lämpimässä ja
vedottomassa paikassa.
Paista uunin
alatasolla 175*C noin 30 min. Kakku on valmis, kun se hieman irtoaa reunoista. Voit
kokeilla myös tikulla kypsyyttä. Jos tikkuun ei jää kosteaa taikinaa niin kakku
on kypsä.
Anna kakun
jäähtyä hetken vuoassaan ennen kumoamista.
Kumoa kakku ja
pese vuoka.
Tee kostutusliemi
sillä aikaa, kun kakku jäähtyy. Kostutusliemi vaihtoehtoja alempana.
Leikkaa kakku kolmeen
osaan keroksittain.
Nosta kakkukerrokset
yksi kerrallaan takaisin vuokaan ja valele kostutuslientä reilusti joka
kerrokselle.
Pistele vielä pohjanpintaan
tikulla reikiä ja kaada loppu liemi pohjan päälle.
Laita kakku tekeytymään
kylmään ainakin tunniksi.
Tee
kinuskikastike sillä aikaa, kun kakku tekeytyy kylmässä.
Laita kerma,
fariinisokeri ja vaniljasokeri paksupohjaiseen kattilaan.
Keitä miedolla
lämmöllä pikkuhilaa kuplien noin 20-30 min. välillä sekoitellen, tai niin
kauan, että kinuski selvästi keittyy kasaan ja paksuuntuu.
Kumoa kakku varovasti
ja erottele kerrokset lastaa apuna käyttäen vaikkapa leivinpaperipalan päälle
odottamaan.
Nosta alimmainen
eli suurin kerros tarjoiluvadille.
Valuta kakkupojalle
hieman kinuskikastiketta ja laita päälle kermavaahtoa ja runsaasti marjoja. (Myös kakun tyhjään keskiosaan.)
Toista sama joka
kerroksen kohdalla.
Valuta loppu
kinuskikastike kakun päälle ja koristele vielä koko komeus marjoilla.
Voit laittaa
marjoja tarjolle myös reilusti kakun reunoille.
Tarjoile täytetty
kakku heti.
Kostuttamattoman kakun
voi myös pakastaa.
Kostutusliemi 1
1 dl vettä
3 dl omena, appelsiini- tai vaaleaa rypälemehua
1 sitruunanmehu
1 ½ dl sokeria
Kiehauta vesi ja
sokeri.
Lisää mehut.
Kostutusliemi 2.
3 dl vettä
1 tl kanelia
2 dl sokeria
1 dl rommia, punssia tai kirschiä
Kiehauta vesi ja
sokeri.
Lisää kaneli ja
alkoholi.
Kostutusliemi 3.
2 dl sokeria
1 dl vettä
3 dl siideriä / valko- tai roseeviiniä
Kiehauta vesi ja
sokeri.
Lisää siideri tai
viini.
Vinkki: Kun jätät
savariinin ranskalaiseen tyyliin kokonaiseksi ja täytät keskustan hedelmillä,
se sopii mainiosti juustopöydän jatkeeksi.
Joulunaikaan
käytä kostutusliemeen 4 dl laimennettua vaaleaa glögiä, sokeria ja hieman
kanelia.
Täytä kermavaahdolla notkistetulla tuorejuustolla,
hedelmillä ja tuoreilla kivettömillä taateleilla.
Paluu menneisyyteen ja aivan mahtava arvonta
Tuolla postauksen alussa muistelin, miten silloin ennen oli
kaikki tavallaan vähän kurjemmin, mutta ennakkoluulottomuudella ja kekseliäisyydellä
pienistä asioista sai juhlaa.
Kekseliästä on myös läkkipellin paluu ruoanvalmistustarvikkeisiin
ja erityisesti kakkuvuokiin. Läkkipelti eli tinapelti johtaa hyvin lämpöä ja
leipomukset kypsyvät tasaisesti.
Läkkipelti on helppo pitää puhtaana ja varaa siitä, että vanhasta
ja kuluneesta pinnoitteesta pääsisi paloja ruoan joukkoon, ei ole.
Läkkipeltiset kakkuvuoat ovat siis myös pitkäikäisiä ja näin
myös ekologisesti ajatellen hyvinkin järkeviä.
Ruotsissa on hurahdettu läkkipeltiin jo tovi sitten ja on
ihan mahtavaa, että nämä ovat nyt vihdoin rantautuneet Suomenkin markkinoille.
(Tähän kohtaan olisi taas niin luontevaa kirjoittaa taas
yksi muistelu ajalta nakki ja kettu, mummista, läkkipellistä, kuivakakuista ja
saaresta, mutta säästän teitä ja jätän sen nyt toiseen kertaan.)
Siirrytään siis suoraan arvontaan.
Tämä postaus on siis tuotettu yhteistyössä Orthexin/GastroMaxin kanssa ja sen lisäksi, että sain tuotenäytteenä nämä upeat
läkkipeltiset kakkuvuoat, niin myös teillä rakkaat lukijani on mahdollisuus
voittaa sellaiset.
Tässä arvottavat upeat läkkipeltiset Orthexin uutuus kakkuvuoat. Tämä samainen kuva tulee siis löytymään myös Instasta. |
Arvontoja on kaksi. Nyt tarkkana!
Arvonta 1.
Kommentoimalla tämän postauksen kommenttikentässä, mitä
leipoisit ensimmäisenä, jos voittaisit nämä upeat läkkipeltiset Orthexin uuden uutukaiset kakkuvuoat.
Aivan mahtavaa jos sinulla olisi vielä joku kiva muisto leipomisesta
jaettavaksi kanssamme, mutta se ei ole ollenkaan pakollista.
Muista myös jättää sähköpostiosoitteesi kommenttisi loppuun,
jotta sinuun saadaan tarvittaessa yhteyttä.
Arvonta suoritetaan kaikkien kommentin jättäneiden kesken.
Arvonta 2.
Arvonta 2. tapahtuu @tinskunkeittiossa – blogin Instagramissa.
Seuraamalla blogin tiliä @tinskunkeittiossa ja
kommentoimalla arvontakuvaa olet mukana arvonnassa.
Instaseuraajille vielä sokerina pohjalla:
Tägäämällä kommenttiin yhden ystäväsi, voit voittaa myös
hänelle samanlaisen läkkipeltisen kakkuvuokasetin. (ps. jos olet kovin nopea ja insta-arvonta ei vielä ihan heti näy
postauksen julkaisun jälkeen, niin odota hetki. Tämä naputtelee sitä juuri)
Aivan mahtavaa!!!
Voit osallistua arvontaan heti just nyt, mutta jätä
kommenttisi viimeistään 18.6.18. klo: 22:00 mennessä.
Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.
Orthexin brändiin ja tuotteisiin voit käydä tutustumassa klikkaamalla Tästä.
Tarkempia tietoja arvottavista vuoista klikkaamalla Tästä (neljä ylintä)
Orthexin Fb- sivuille klikkaamlla Tästä
Orthexin brändiin ja tuotteisiin voit käydä tutustumassa klikkaamalla Tästä.
Tarkempia tietoja arvottavista vuoista klikkaamalla Tästä (neljä ylintä)
Orthexin Fb- sivuille klikkaamlla Tästä
Ja nyt kaikki kipin kapin osallistumaan arvontoihin ja
mietitään vähän kukin kohdallamme, miten voitaisiin tehdä edes vähän kestävämpiä ja
ekologisempia vaihtoehtoja. Eikös joo?
Jos onni ei tällä kertaa ole myötäinen, niin pienenä muistutuksena, että Orthexin CastroMax tuotteita on myynnissa lähes joka marketissa. Tuotteet ovat laadukkaita ja varsin edullisia.
Ihanaa kesää ja onnea kaikille koulunsa päättäneille,
valmistuneille ja yleisesti ottaen ihan kaikille.
Siis just Sulle <3
//tiina
58 kommenttia
Oi miten kaunis kakku taas! Ostin itselleni juuri tuon torvivuoan ja tarkoitus on tehdä ensimmäiseksi jokin suolainen hyydykekakku. Itse olen kaivannut noita klassisia kakkuvuokia takaisin, koska niistä tulevat mieleen lapsuuden ekat leipomukset. Aurinkoa kesään!
VastaaPoistaMiun tekisi mieli kokeilla jotain muuta täytekakkua tuossa samassa kuivakakku vuuassa, koska tämä ohje menee kokeiluun heti kun reissultani kotio pääsen ��. Ja ihanana leivonta muistonani on kun esikoispoikani toimii apu käsinä. Viimeisin kun leivoin sämpylöitä ja halusi maistella juuri kohonnutta Tai kanaa, tumppasi hän molemmat kädet ranteita myöten taikinaan, nappasi taikinaa ja juoksu ulos syömään, hehhe.
VastaaPoistaLumikukka_7@msn.com
Vuoat alkoivat automaattisesti huutamaan nimiä "banaanileipä", "raparperipiiras" ja "täytekakku"!
VastaaPoistaKahta ensimmäistä en ole tehnyt, vaikka aina haaveillutkin. Täytekakkuvuokaa en taasen omista ja se tulisi todellakin tarpeeseen!
Erityisempiä leipomismuistoja ei mulla tule mieleen, mutta tuo sun savariinikakku on aivan mielettömän raikkaan ja herkullisen näköinen!
Leipoisin ranskalaista suklaakakkua, joka on kyllä oikeastaan bravuurini.
VastaaPoistaTerveisin Marja
marihahaa@hotmail.com
Raparperipiirasta ja juustokakkua tekisin molempia heti. Lisäksi olemme tiikerikakkujen suurkuluttajia koko suku.
VastaaPoistaaiholapp(at)lailanet.fi
Mieheni 50-vuotis päiville leipoisin hillakakun valkosuklaamoussella. Syksyllä lähden ekstempporee opiskelemaan leipuri kondiittoriksi joten näille ois kovasti käyttöä. Lapsuudestani muistan äitini pähkäileen monesti gluteenittoman leivonnan parissa, kun isälläni on ollut keliakia jo 1950-luvun lopuilta asti. Ensimmäiset jauhot haettiin 1980-luvun alussa ruotsista ja niistä äiti sitkeästi leipo ja kokeili, jotta isä pääsi lääkkeistä ja kortisoni rasvasta eroon. T:Marjo.
VastaaPoistamarjo.hanhisuanto@gmail.com
Onnea Marjo. Arpaonni osui kohdallesi. Laittelen sähköpostia :)
PoistaOi, kun kuulostaa ja näyttää taas kerran niin hyvältä. Itse varmaan leipoisin raparpereistä jotain, koska nyt niitä on meillä enemmän kuin koskaan ennen.
VastaaPoistaTämähän tuli kuin tilauksesta. Juuri mietin, että pitää hankkia suorakaiteenmuotoinen vuoka, jossa voin tehdä gluteenittoman vuokaleivän, josta saa tehtyä paahtoleipää ��
VastaaPoistaPaivi.ruotsalainen@pp.inet.fi
Leipoisin varmaan tuollaisen kerroskakun. Muistoni leipomuksista: Kun vanhin tyttäreni oli 6 vuotias sanin sellaisen muropohjaisen rahkapiirakan ohjeen, missä tulee päälle murua. Olen tehnyt tällä ohjeella yleensä pellillisen ja vähän ohjetta vaihdellen. Pohja on aina sama, mutta välillä on omenahilloa ja rahkaa. Joskus ollut mustikoita ja rahkaa tai mitä milloinkin. Olen varmaan tehnyt tällä ohjeella keskimäärin 10 kertaa vuodessa. Tuo tytär on pian 48 vuotias....joten 42 x 10 = 420 kertaa. Nimeksi olen antanut sille "Takuuvarma", koska se ei ole kertaakaan epäonnistunut, paitsi muutaman kerran ollut uunissa vähän liian kauan. Nytkin tätä on pakkasessa.
VastaaPoistaBanaanileipää vois kokeilla.
VastaaPoistasannamaria77 at gmail.com
Joku freesi mansikkakermakakku.
VastaaPoistaNaurajatar@suomi24.fi
Sitruunakakkua ja mansikkatorttua!
VastaaPoistasaara.lahtivirta@gmail.com
Ihan perinteisen mustikkapiirakan kermaviilillä tekisin tuohon piirakkavuokaan! Mukana ihanassa arvonnassa:)
VastaaPoista-saya
sayav (at) hotmail.fi
Sitruunakakkua/appelsiinikakkua tekisi mieli, koristelisin curdilla, vaniljavaahdolla ja tuoreilla marjoilla. :) Herkullisen näköinen ja kuuloinen tuo sinun ohje. Mukaan arvontaan. lamerinquecit@gmail.com
VastaaPoistaTekisin juustokakun. Ja tytön kanssa leipomiset jääneet muistoihin. Salli.moilanen35@gmail.com
VastaaPoistaOnpa herkullisen näköinen kakku, ihan vesi valui suupielestä kuvia katsellessa. Leipoisin ensimmäiseksi raparperipiirakan, raparperia tulee nyt valtavasti. Toiseksi saaristolaisleipää ja varmasti mansikkakakkua, kun kotimaiset mansikat tulevat. Ihana arvonta.
VastaaPoistaklaara49@luukku.com
Ah, mikä kaakku, nam ja mums��Olisin mieluusti lisää kuullut muistelmiasi ! Mukaan arvontaan. Amarettokakkua leipoisin ekana, siinä maistuu manteli.
VastaaPoistanelliina(@)yahoo.com
Suklaakakkua, kesäisen mansikkakakun, vuokaleipää ja ihanaa raparperitorttua :)
VastaaPoistapirjo.a.gustafsson@gmail.com
Mahtava kakku!
VastaaPoistaLeipoisin varmaan jotain omista raparpereista jotain uutta reseptiä kokeilisin uusilla vuuilla =)
jonna.tiittanen@elisanet.fi
Hedelmäkakku lähtis tarjolle ekana
VastaaPoistaunelmiaonnesta(at)gmail.com
Jotain hyvää leipää, esimerkiksi siemenleipää. ninavuolio@windowslive.com
VastaaPoistaMustikkapiirakka :)
VastaaPoistalaura.elorinne@gmail.com
Mansikoita odotellessa voi haaveilla mansikkakusta hippu(at)outlook.com
VastaaPoistaLeipoisin ehkä tiikerikakun. Poikani on alkanut innostumaan leipomisesta kanssani ja se onkin mukavaa yhteistä ajanvietettä.
VastaaPoistas.kansakoski(at)luuku.com
Kinuskikakkua ihan ensimmäisenä! :) Se on lempikakkuani!
VastaaPoistaminuhno@gmail.com
Juustokakun tekisin tämän kesän tuoreista marjoista :)
VastaaPoistaanna_88@luukku.com
Raparperipiirakkaa ainakin. markettavesala@gmail.com
VastaaPoistaSuolaista katkarapu voileipäkakkua.
VastaaPoistahenna.holappa1@luukku.com
Kauraleipä ja mansikkapiirakka heti ensimmäisenä. merjap77@luukku.com
VastaaPoistaMustikkapiirakan :)
VastaaPoistaellijapii@gmail.com
Kaunis kakku! Raparperipiirakkaa tekisin, sellaista kookohiutaleilla höystettyä. Jos leipomisia muistellaan, niin äidin ruisleipä ja voileipäkakut - voi miten onkaan niitä ikävä.
VastaaPoistapostin.tuomaa@gmail.com
Raparperipiirakka!! :) Mukana arvonnassa. tiia96@luukku.com
VastaaPoistaRaparperipiirakan leipoisin, koska pihaltamme löytyy juuri nyt runsaati raparperia.
VastaaPoistatanja.dahlstrom@kolumbus.fi
Raparperipiirakkaa ehdottomasti, sitä on nyt kovasti tehnyt mieli :)
VastaaPoistanetteri@gmail.com
Raparperipiirakkaa tekisi täälläkin mieli!
VastaaPoistamarja-anneli@luukku.com
Ompa kaunis kakku! Mukana arvonnassa! :):) emilia_ho@hotmail.com
VastaaPoistaJuustokakku, kun perheessä on usea nimpparisankari kesällä.
VastaaPoista-minttu47-
minttu47@gmail.com
Täytekakkua ja marjapiirakkaa varmaankin ekana!
VastaaPoistaHiisukas (hiisukas(at)gmail.com)
Raparperipiirakkaa ja täytekakun tekisin ensin. Lasten kanssa tulee usein leivottua yhdessä, se on vähän niin kuin perille omasta lapsuudesta ja leipomishetkistä äitini kanssa.
VastaaPoistariiti81(at)gmail.com
Mukana arvonnassa! Leipoisin suklaakakkua aivan ensimmäiseksi. :)
VastaaPoistahippohiiri at gmail.com
Leipoisin gluteenitonta leipää sekä tuoreista marjoista herkullista piirakkaa sitten kun marjoja on saatavilla luonnosta :)
VastaaPoistatheriddlerr@outlook.com
Raparperipiirakka olisi ehdottomasti ensimmäisenä leipomislistallani! :)
VastaaPoistaEve_95@windowslive.com
Jonkun suklaakakun tekisin ensimmäiseksi.
VastaaPoistatuulaylinen.2@gmail.com
suklaakakkua testaisin
VastaaPoistajessicalonnberg@hotmail.com
jonkun kuivakakun :-) ansode@gmail.com
VastaaPoistaTekisin varmaankin suklaakakun ja omenapiiraan. Tuollaiset vuoat vielä kaapista puuttuvatkin.
VastaaPoistajohanna.tuulia@hotmail.fi
Kuivakakkua,juustokakkua,vuokaleipää.voke1@luukku.com
VastaaPoistaOi kuinka ihanaa koskaan voittaa tää kakkuvuoka . Muistan lapsuudesta sen kun en saannut syödä oikeen mitään kakkuja kun niissä oli kananmunaa ja olin sille allerginen mutta nyt sekään ei ole esteenä .kutina.siirtola@hotmail.com
VastaaPoistaSiis tekisin ekaksi Marja kakun se jäi äsken mainitsematta
Poistatiikerikakkua mervik75@luukku.com
VastaaPoistaNew York cheesecake ohjeesi mukaan varmasti ensin näillä valmistuisi❤👍
VastaaPoistaJonkinlaisen gluteenittoman kerroskakun ehkä tekisin. :) hiltuha(at)gmail.com
VastaaPoistaMie koittasin tuota sinun savariinkakku reseptiä ja toisena tekisin mansikkakermakakun.Tosi herkullisen näköinen kakku.Tuo tornivuoka on kyllä tosi kiehtovan ja mielenkiintosen olonen.Se olisi kiva omistaa.
VastaaPoistaLeipoisin raparperipiirakkaa ensin ja myöhemmin kokeilisin tämän kakun.
VastaaPoistaLeipoisin suklaakakun tai raparperipiirakan
VastaaPoistasallamakela@hotmail.fi
Marjapiirakan tekisin
VastaaPoistacarola.malmivaara@hotmail.com
Itse muistan kuinka lapsena osallistuin leipomaan isosiskon kanssa, rikoin munia ja yksi muna tipahti pöydälle jota käsin otin kiinni ja huusin: Karkoaa, karkoaa, saan vieläkin kuulla siitä. Leipoisin marjasavariinin.
VastaaPoistapeholapp at lailanet.fi