Kaikki te, jotka olettekin jo joissain postauksissa Kätevään
isäntään tutustuneet, niin tiedättekin, että välillä Kätevältä lähtee vähän
”mopo käsistä”.
Kätevä siis harrastaa ja touhuaa kaikeinlaista. Aina kun
jotain tehdään niin se tehdään sitten ihan tosissaan sata lasissa - tai ollaan
tekemättä.
Kätevän harrasteet menevät kausittain ja nyt kausi on
kalastus. Ei mitään satunnaista ongintaa vaan ihan isosti kalastus. Verkkojen
lasku ja nosto on mahdutettu päivärytmiin. Ja kas kyllä – Kalaa on tullut.
Tilanne alkaa olla sellainen, että en enää kohta tiedä mihin
pakastimeen vielä näitä eväkkäitä tunkisin. Sitä vauhtia, kun Kätevä kalastaa – emme
todellakaan ehdi kaikkea tällä taloudenkoolla syömään.
Tässä onkin sitten erilaisia kalareseptejä kokeiltu ja se
saattaa näkyä hieman syksyn/talven mittaan myös täällä blogin puolella. Tällä
kertaa vuorossa on ceviche.
Ceviche
Ceviche kuulostaa äkkiseltään kamalan hienolta ja ehkä vähän
vaikealtakin. Totuus on kuitenkin ihan toinen, sillä ceviche on lähes
pikaruokaa verrattuna esim. graavikalaan ja helppoa valmistaa.
Ceviche on raakakypsennettyä kalaa ja kypsennykseen
käytetään yleensä hapokkaiden hedelmien mehua, kuten sitruunaa ja limeä.
Osittain kypsennykseen voi myös käyttää hapollisia marjoja, kuten karpaloa,
puolukkaa tai granaattiomenaa.
Sillä sipuli -blogissa oli kypsytykseen käytetty
pelkästään raakoja karviaisia. Käy lukemassa resepti Tästä.
Perinteisesti kala on vaaleaa, mutta myös lohta, katkarapuja
tai esim. kampasimpukkaa voi raakakypsentää.
Tässä reseptissä käytin sitruunan ja limen ohella myös
verigreippiä ja granaattiomenaa.
Ceviche on yleensä alkupala, mutta myös loistava lisä
noutopöydän antimiksi tai joulun kalakattaukseen.
Greippimehulla kypsytettyä kuhaa
Alkupala 4-6.lle
Tarvitset:
- n. 250 g vaaleaa kalaa, kuten kuhaa, siikaa tai ahventa ruodottomana ja nahattomana fileenä
- 2 keskikokoista verigreippiä
- 1 lime
- ½ sitruuna
- ½ granaattiomena
- 1 pieni punainen chili
- ½ dl silputtua ruohosipulia tai noin 1dl kevätsipulisilppua
- 1 dl silputtua lehtipersiljaa
- 2 rkl oliiviöljyä
- ½ tl sokeria
- suolaa ja pippuria
Tee näin:
Fileoi kala
ruodottomaksi sekä nahattomaksi ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuvalliset
ohjeet fileoinnista voit katsoa klikkaamalla tästä.
Ripottele
kalasiivuille hieman suolaa ja pippuria. Tässä kannattaa käyttää malttia, sillä
kala on tarkoitus kypsentää hedelmähapoilla – ei suolalla. Suolaa ja pippuria
voi hyvin lisätä maun mukaan vielä valmiiseen cevicheen.
Purista 1
verigreippi, 1 lime ja ½ sitruunaa mehuksi. Mehua pitäisi olla noin 1 ½ -2 dl.
Kaada mehu
kalasiivujen päälle, sekoita ja siirrä jääkaappiin noin. 1-2 tunniksi.
Kuori ja ”fileoi”
toinen verigreippi niin, että jäljelle jää puhdas hedelmäliha ilman kalvoja.
Pilko hedelmäliha pienemmiksi palasiksi. Greipin fileoinnista löytyy hyvä video
Täältä.
Irrota granaattiomenasta
siemenet (tyyli vapaa), silppua lehtipersilja ja ruoho- tai kevätsipuli. Poista
chilistä siemenet ja pilko pieneksi hakkelukseksi.
Laita greippi, granaattiomenan siemenet,
lehtipersilja, sipuli ja chili tarjoilukulhoon. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja
sokeri.
Kaada
kuhasiivuista kaikki neste pois ja lisää kalasiivut tarjoilukulhoon. Sekoita
nostellen, mutta hyvin.
Anna cevichen
maustua kylmässä vielä noin 15 min.
Tarkista maku ja
tarjoile esim. siemennäkkärin tai paahdetun leivän kera.
Huom: Järvikuha kannattaa varmuuden vuoksi pakastaa ainakin vuorokaudeksi ennen raakakypsennystä loisvaaran välttämiseksi. Siikaa ei kuulemma tarvitse. Ahvenesta en ole ihan varma, mutta kuulemma merikalat olisivat loisista vapaita. Kukin tyylillään ja oman harkinnan mukaan.
Huom: Järvikuha kannattaa varmuuden vuoksi pakastaa ainakin vuorokaudeksi ennen raakakypsennystä loisvaaran välttämiseksi. Siikaa ei kuulemma tarvitse. Ahvenesta en ole ihan varma, mutta kuulemma merikalat olisivat loisista vapaita. Kukin tyylillään ja oman harkinnan mukaan.
8 kommenttia
Ceviche on niin ihanaa! Toimii myös ostereille.
VastaaPoistaTotta muuten tosiaan :)
PoistaVoi luoja miten hyvältä tämä sun ceviche näyttää.... tulee ihan hirveä nälkä kun katselen näitä kuvia. Olet sinä sellainen ruokavelho!
VastaaPoistaNo voi kiitokset <3 Herkkua kyllä oli.
PoistaPitäisköhän lähtee käymään sun luona, tämä greipillä maustettu ceviche kuullostaa mun korvissa erityisen herkulliselta!
VastaaPoistaHitsin pimpulat, mutta syötiin jo kaikki. Pitää laittaa lähipäivinä uusi erä tulemaan :)
PoistaOlipa kiva kuulla ohje tähän. Aina jotenkin nuo hienot nimet hämää siinä, että heti alkaa luulla, että ruoan valmistus on tosi vaikeaa.
VastaaPoistaKivaa viikkoa sinulle!
Tämä on niin totta Outi. Mukavaa viikkoa myös sinulle :)
Poista