Tuulista
ja lokakuista tiistai-iltaa kaikille.
Viime
kerrasta onkin aikaa, kun olen blogiin mitään kirjoitellut.
Tämä
kesä ja syksy ovat ollet minulle henkisesti hyvin rankkaa aikaa ja blogi sai väistyä
odottelemaan takavasemmalle.
Elämän
pitää kuitenkin jatkua ja on tehtävä niitä asioita mitä myös rakastaa.
Ilman
äitini innovatiivista otetta ruoanlaittoon tuskin olisin koskaan ihmeemmin
kokkailusta kiinnostunut.
Äitini
antoi minulle kipinän ja sitä kipinää olen toivottavasti voinut jakaa myös
teille blogini lukijoille - edes vähäsen.
Päästän
sen kipinän vihdoin taas kytemään.
Sanotaan,
että muistot säilyvät. Se on totta. Vaikka elämämme tärkeä ihminen olisi poissa
– säilyy hän muistoissamme aina.
Galette voi olla suolainen tai makea
Galette
on helppotekoinen ranskalainen piiras, joka leivotaan suoraan pellille. Et siis
tarvitse edes piirakkavuokaa.
Galette
voi olla suolainen, makea tai molempia. Tuhdin juustoinen tai suht kevyt. Voit
käyttää täytteenä lihaa, kasviksia, sieniä, hedelmiä ja vaikkapa kalaa.
Tämä versio galettesta on juurikin se suolaisen makea. Sopivasti juustoisen tuhti, mutta ei liikaa.
Ai niin. Kalasta puheen ollen. Kurkkaa ihmeessä myös Saaran lautasella -blogin herkullinen ja rukiinen galette savulohesta ja broccoliineista klikkaamalla Tästä
Herkullinen Päärynä-vuohenjuusto-galette
Tarvitset:
Pohja:
1 dl
vehnäjauhoja
2 dl
grahamjauhoja (kuorineen jauhettua täysjyvävehnäjauhoa)
1 tl
leivinjauhetta
100
g kylmää voita pieninä kuutioina
1 dl
kylmää vettä
Gluteeniton pohja:
2 dl
gluteenittomia kaurajauhoja
1 dl
tattarijauhoja
2 tl
psylliumia
1 tl
leivinjauhetta
100
g kylmää voita pieninä kuutioina
1 dl
kylmää vettä
Täyte:
3
keskikokoista kiinteää päärynää
4
tuoretta viikunaa
n.
100 g smetanaa
n.
200 g vuohenjuustoa
n.
100 g saksanpähkinöitä
n. 5
rkl juoksevaa hunajaa tai siirappia
n.
1/3 dl tuoretta timjamia silputtuna tai n. 2 tl timjamia kuivattuna
mustapippuria
ja suolaa myllystä
Tee näin:
Sekoita
kuivat aineet keskenään.
Pilko voi noin puolikkaan
sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi.
Lisää voi kuiviin
aineisiin ja nypi murumaiseksi seokseksi.
Lisää vesi ja sekoita
nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa.
Tee taikinasta pallo ja
litistä se pyöreäksi kiekoksi.
Laita taikina tekeytymään
noin puoleksi tunniksi jääkaappiin. Huom. gluteeniton taikina kannattaa kaulia
heti. (Jääkaappikylmä taikina saattaa repeillä.)
Sirottele
leivinpaperin päälle hieman jauhoja ja kauli taikina pyöreäksi ohueksi levyksi.
Vedä leivinpaperi
taikinoineen uunipellille.
Halkaise
päärynät, poista siemenkodat ja viipaloi ohuiksi siivuiksi.
Siivuta
tuoreet viikunat ja vuohenjuusto. (voit halutessasi jättää yhden viikunan
koristeiksi kypsän piirakan päälle)
Lado päärynäsiivuja
piirakkataikinan päälle kerros niin, että taikinaa jää reunoista näkymään noin
5 cm.
Sirottele päälle
osa timjamista ja hieman suolaa ja pippuria.
Laita vuohenjuusto- ja viikunasiivuja,
pähkinöitä, noin puolet smetanasta pieninä nokareina ja valuta puolet hunajasta
päärynöiden päälle.
Lisää loput päärynät
toiseksi kerrokseksi ja mausta ne taas hieman suolalla ja pippurilla.
Laita loput juusto- ja
viikunasiivut päärynöiden päälle.
Lisää vielä loput
pähkinät, loppu hunaja ja timjami.
Käännä taikinan reunat täytteen
päälle.
Paista uunin keskitasolla
200*C noin 35 min.
Anna galetten jäähtyä
hieman ennen tarjoilua.
Juomavinkki:
Syksyiselle
ja juustoiselle galettelle suosittelen punaviiniä, missä löytyy sopivasti hapokkuutta
ja marjaisuutta.
Kokeile
esim. Castillo de Molina Pinot Noir Reserva 2016. Tämä viini voitti hopeaa 2018
sarjassa uuden maailman punaviinit. Hinta alle 12€.
Päärynä
ja glögi ovat myös kombo mitkä aina toimivat yhdessä. Tarjoa
päärynä-vuohenjuusto-galetten kaverina esim. roseeviinipohjaista ja kardemummaista
Tuike glögiä. Kuumana tai hyvin jäähdytettynä.
Raikkaita
ja kuulaita syksyisiä päiviä toivotellen.
Joulua
päin muuten mennään kovaa vauhtia.
Rakastakaa,
vaalikaa ja muistakaa heitä, jotka ovat teille läheisiä.
Koskaan
ei tiedä. Oikeasti <3
//tiina
10 kommenttia
Ihanaa että olet palannut! <3 ja galette näyttää NIIN herkulliselta. Olen itse testaillut vain makeita versioita, joten seuraavaksi pitää tarttua näihin suolaisiin. Hehkuvaa syksyä ystäväni!
VastaaPoistaHehkuvaa syksyä. Miten ihanasti sanottu. Oikeastaan mikään muu vuodenaika ei voi olla hehkuva kuin syksy. Kiitos ystäväni <3
PoistaHerkullisen näköinen ja kuuloinen galette, nam!
VastaaPoistaHerkullista syksyn jatkoa sinulle ystävä rakas ❤️
Kiitos <3 ja näin myös sinulle Sari <3
PoistaKiitos että olet täällä ja tuot iloa ja inspiraatiota meille! ❤️ Tämä galette menee niin testaukseen viimeistään pikkujouluna!
VastaaPoistaNo niin ja glögin kanssa sitten tottakai :)
PoistaWelcome back ❤️ ja tämä galette on ihan superherkullisen näköinen! Ehdottomasti menee testaukseen :)
VastaaPoistaKiitos Marjo <3 Ja ainahan voi soveltaa vähän mitä kaapissa sattuu olemaan. Galette on juurikin siitä niin ihana piirakka :)
PoistaTervetuloa takaisin <3 Joistain ruoistakin tulee rakkaat ihmiset mieleen. Itse ajattelan aina edesmennyttä isääni kun teen peltipiirakkaa tai lasagnea <3
VastaaPoistaTodella herkullisen näköistä galettea, nuo viikunat, on niin nameja <3
Kiitos. Niinpä. Ruoat, tuoksut, musiikki. Elämä on muistoja tulvillaan <3
Poista