Ravintola
Raatihuoneen kellari on varmasti yksi ikonisimpia ravintoloita Porissa.
Ja
kuten varmasti kaikki nimestäkin oivalsivat niin ravintola sijaitsee raatihuoneessa ja sen kellarissa.
Ravintolaan
käydään kauniin sisäpihan kautta. Kesäisin sisäpihalla on myös kesäterassi.
Pala Porin historiaa
Porin
1700-luvulla puusta rakennettu raatihuone sijaitsi hieman nykyistä etelämpänä,
silloisen kauppatorin pohjoislaidalla. Uutta raatihuonetta alettiin
suunnittelemaan vuonna 1823, koska kaupungilla oli tarve saada uusi vankila.
Rakentaminen
aloitettiin kuitenkin vasta vuonna 1839 ja se valmistui kaksi vuotta myöhemmin.
Uusi raatihuone käsitti kaupungin hallinnon sekä oikeuslaitoksen tilojen
lisäksi kellarikerrokseen sijoitetun vankilan, putkan sekä palovartijan
vartiotuvan
Uusi
raatihuone kärsi suuria vaurioita vuoden 1852 Porin palossa, mutta se
korjattiin lähes välittömästi alkuperäisen mallin mukaiseksi.
Raatihuone
toimi Porin kaupungintalona vuoteen 1961.
Nykyään
raatihuoneen tiloissa sijaitsee ravintolan lisäksi Porin kaupungin
kulttuuriasiainkeskus.
Kulkukissa Gurmee kissojen joukossa
Gurmee
kissat on ryhmä porilaisia ystävyksiä, jotka kokoontuvat säännöllisesti mouruamaan
kuulumisia hyvän ruoan ympärille.
Koska Porin ruokaravintolakattaus ei nyt
valtavan suuri ole – ovat kissat nuuskineet osan ravintoloista useampaankin
kertaan.
Kissojen vaelluksesta ja paluusta tutuille kupeille voi päätellä
ravintolan joko miellyttäneen tai sitten ei.
Lokakuisena
iltana pääsin kulkukissana ja vähän takaoven kautta livahtamaan näiden epävirallisen
virallisten kriitikoiden joukkoon.
Tällä
kertaa kissat olivat vaeltaneet Raatihuoneen kellariin.
Kulkukissan mietteitä
Raatihuoneen
kellari oli minulle entuudestaan tuttu, vaikkakin edellisestä vierailustani
onkin helposti vierähtänyt sellaiset 20 vuotta.
Pitkä käyntiväli ei tarkoita
sitä, ettenkö olisi tässä ravintolassa halunnut käydä. Yksinkertaisesti vaan
niinä hetkinä, kun Porista/Ulvilasta pois muuttoni jälkeen olen vanhoilla
hoodeilla vieraillut, ei aikaa ravintolakäynneille oikein ole ollut.
Ravintola
oli kuitenkin ihan samanlainen kuin sen muistinkin olevan. Mihinpä se suuresti
muuttuisikaan seinineen, holveineen, kaarineen ja ulkoisine puitteineen.
Jos
nämä seinät osaisivat puhua, olisi niillä varmasti monta tarinaa kerrottavana
ja kaikki ei varmasti olisi kovinkaan miellyttäviä, sillä toimihan kellari tosiaan
kaupungin vankilana ja putkana.
Historiastaan
huolimatta Raatihuoneen kellari on miljööltään lämmin ja tunnelmallinen
ravintola. Miljöö missä varmasti voi kestittää ”arvokkaammankin” vieraan.
Kulkukissan kattaus
Alkuun
tilasin Espresso Martinin.
Ei
ehkä perinteisin aperitiivi, mutta huonosti nukuttu yö, työpäivä ja ajomatka
Poriin vaati vähän kofeiinipitoista aloitusta.
Ilta
jatkui seurustelun merkeissä seuraavin eväin:
Etanoita
Kellarin tapaan
Saddle Creek Shiraz-Cabernet
Helmikananrintaa,
viikunakastiketta ja paahdettua perunaa
Santa Helena Varietal Cabernet Sauvignon
Tiramisuparfait,
mokkasiirappia
Ja lisää espressoa
Kattauksen
hinta: Noin 80€
Kulkukissa huomioi
Kuten
jo aikaisemmin totesinkin, on ravintolan miljöö erittäin tunnelmallinen ja jo
sellaisenaan kokemisen arvoinen. Pääpiirteittäin ruoka ja palvelu oli hyvää, hinta-laatu-suhde
OK.
Etanat
olivat maukkaita, mutta kylläkin kovin suolaisia. Kellarin tapaan etanat gratinoidaan
sinihomejuustolla, joka on hyvinkin toimiva combo, mutta tosiaan, vähempisuolainen
sinihomejuusto olisi mietinnän arvoinen asia.
Helmikana
oli kerrassaan herkullista ja kaiken kaikkiaan todella hyvin onnistunut
mausteineen kaikkineen.
Annoksen perunat taas jokseenkin liian pippurisia (ainakin
tällä kertaa) ja näin ollen melkein jyräsivät alleen illan päätähden -
helmikanan. Viikunakastikkeen maku taas hipoi täydellisyyttä.
Tiramisuparfaitista
täysi kymppi. Annos oli muuten valtaisa. Puoletkin olisi ollut riittävä, mutta
koska jälkiruoka oli niin hyvää, sitä ei voinut lautaselle jättää murustakaan.
Muiden
kissojen annoksia nuuskiessani kiinnitin huomioni erityisesti siikakeittoon ja
vihreään salaattiin.
Siikakeiton
liemi tuodaan erikseen pöytään ja kaadetaan lautaselle pienestä kannusta
asiakkaan edessä.
Tämä
on juurikin niitä pieniä, mutta näyttäviä yksityiskohtia. Hieman lisää vaivaa
keittiöön ja saliin, mutta suuri elämys asiakkaalle!
Vihersalaatti
oli kaikkea muuta kuin perus vihreä.
Alkuruokalistaa
lukiessani silmäni ohittivat vaistomaisesti juurikin tämän kohdan viher.
Vihersalaatti
= perus tylsä + pizzeriaefekti = kuulostaa köyhäilyltä ja saa naapuripöydässä
aikaan kulmien nostelua.
Leukani
loksahti kuitenkin auki nähdessäni tämän 6€ annoksen.
Muhkeat
palat briejuustoa ja lisänä punajuurimarmeladia. Oi, oi! Koin suorastaan
aavistuksen annoskateutta.
Annos
ansaitsisi kyllä vähän kuvaavamman nimen.
Briejuustoa,
punajuurimarmeladia salaattipedillä?
Kirkas siikakeitto |
Grillattuja kampasimpukoita |
Etanoita Kellarin tapaan |
Vihersalaatti, briejuustoa ja punajuurimarmeladia |
Helmikananrintaa, viikunakastiketta ja paahdettua perunaa |
Venäläinen sipulipihvi härän sisäfileestä, paistettua pekonia ja sipulia, kermaiset valkosipuliperunat, smetanaa |
Loimutettua siikaa, sitruunarisottoa |
Kuhaa Mannerheimin tapaan, piparjuurivoita, sienikastiketta ja tillivoiperunoita |
Tiramisuparfait, mokkasiirappia |
Suklaafondant, vanhanajan vaniljajäätelöä |
Kirsikkasorbet, mantelikrokanttia ja Annan marenkia |
Lopuksi vielä hieman mourun aihetta
Voihan leipä, tai siis patonki.
Illastaessani näinkin vaikuttavassa miljöössä, niin odottaisinko aterian kylkeen nahkean sitkeää esipaistettua patonkia. Ei en. En missään nimessä. Odottaisin muhevaa maalaisleipää tai rouhean rustiikkista ja rapeakuorista patonkia.
Odottaisin myös hieman monipuolisempaa viinilistaa ja henkilökunnalta parempaa tietämystä viinisuosituksiin.
Kiitosta kuitenkin hinnoista. Erityisesti pullohinnoittelu oli varsiin kohtuullinen.
Tähdennettäköön
vielä:
*Kulkukissan
mielipiteet eivät välttämättä noudata Gurmee kissasisarien yleistä mielipidettä.
*Historiaosuus
opiskeltu Wikipediasta.
*Illallinen
oli omakustanteinen.
6 kommenttia
Raatihuoneen Kellari on todella sekä ihanan tunnelmallinen paikka että myös gourmetelämys.
VastaaPoistaOmasta viimeisestä vierailustani on myös aikaa joten tämä täytyy korjata ensi kerralla kun olen Porissa. Näistä kuvista tuli nälkä!
Kokemisen arvoinen ravintola ehdottomasti :)
PoistaOi miten hurmaavan ja viihtyisän näköinen paikka. Ravintola täynnä tunnelmaa ja kuvien perusteella ainakin ruokaan on yritetty panostaa, pitääpä pitää mielessä 😊
VastaaPoistaVarsinkin jälkiruoat olivat kyllä tosi kauniita ja kas kyllä...todella herkullisia. Ps. saatoin lipaista vähän muidenkin lautasilta :D
PoistaOlipa hauska yhdistelmä Porin historiaa ja gurmeeta. Annokset vaikuttavat todella hyviltä. Tuo leipäkommentti on kyllä ihan aiheellinen. Aika pieni vaiva, jolla on iso merkitys. Täytyy muistaa, jos joskus Poriin taas päädyn.
VastaaPoistaKiva että pidit <3 Leipäasia on kyllä totta. Tuntuu äkkiseltään pieneltä ja vähän sivuseikalta, mutta on kuitenkin tärkeä osa kokonaisuutta.
Poista