Suoliston,
aivojen ja ihmisen hyvinvoinnin on kauan tiedetty liittyvän toisiinsa, mutta
vasta viime vuosina on normaaliflooraa ja sen vaikutusta psyykkiseen ja
fyysiseen hyvinvointiin alettu tutkia enemmän.
Jopa
80 % ihmisen vastustuskyvystä on vatsassa. Epätasapaino suolistossa on tutkitusti
syy moniin kansantauteihin, kuten esimerkiksi lihavuuteen, alzheimerin tautiin,
masennukseen ja 2 tyypin diabetekseen.
Syö
Hyvä Olo on keittokirja siitä, miten raaka-aineita lisäämällä päivittäiseen
ruokavalioon voidaan vaikuttaa normaaliflooran toimintaan, johtaen parempaan
henkiseen sekä fyysiseen hyvinvointiin.
Toinen
kirjailija Tara Junker valmistui ruoka- ja ravintotiedekandidaatiksi Uppsalan yliopistosta
ja Anna Sarmanto opiskelee hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohtoa Haaga
Heliassa.
Syö Hyvä Olo
Syö
Hyvä Olo opastaa vaalimaan kehoamme sisältäpäin, suoliston hyvinvointia
edistäen.
Yksi
epäterveellinen ateria ei suista sinua rappiolle, eikä yksi terveellinen ateria
paranna kaikkia vaivojasi. Terveellisissä elämäntavoissa on kyse
kokonaisuudesta.
Kirja on herkullisten reseptien lisäksi täynnä mielenkiintoista ja
opettavaista luettavaa. Kirjassa kerrotaan kansantajuisella tavalla esim.
immuunijärjestelmästä, antibioottien vaikutuksesta suolistoon ja paljon
puhutusta hiljaisesta tulehduksesta.
Kirjan
luettuani aloinkin pohtimaan miten nykypäivänä onkaan niin paljon autoimmuuni- ja suolistosairauksia, sekä pahaa oloa. Totta kai nykyinen maailmanmeno ja työtahti
on stressaavaa, mutta voisiko esim. lukuisilla antibioottikuureilla olla osavaikutusta
asiaan.
Niitämmekö nyt kansanterveydellisesti sitä satoa kun joka vaivaan on
niin helposti määrätty ja haluttu aina antibiootteja, vaikka tosiasiassa osa vaivoista olisi taintunut ihan levolla.
Nykyihminen on niin vieraantunut luonnosta ja
normaalista bakteerikannasta, että vastustuskykymme on ihan kuralla.
Herkullisuus ja kauneus edellä
Syö
Hyvä Olo kirjassa jo pelkästään kuvat puhuvat puolestaan. Terveellisen ja
suolistoa vaaliva ruuan ei tarvitse olla tylsää, eikä pahan makuista.
Kirjassaan Tara Junker ja Anna Sarmanto johdattelevat lukijan parempiin
valintoihin herkullisuus edellä.
Kustantaja
Cozy Publishing on taas tehnyt tuttua täydellistä työtään.
Kirja on kerrassaan
kaunis ja tyylikäs.
Pienet yksityiskohdat kuten paperin laatu, värimaailma, ja
sidontaan solmittu silkkinauha kirjanmerkiksi täydentävät lukunautinnon. Kirjaa
ei tarvitse piilottaa hyllyyn vaan sen jättää mielellään näkyville – ihan vaikka sisustuselementiksi.
Mitä jäi käteen?
Paljon
tietoa ja hyvää mieltä. Kirjasta tulee kesäinen fiilis ja into kokeilla
kasvisruokaa uusin tavoin.
Tämänkään
kirjan jälkeen minusta ei silti pelkästään kasvissyöjää saa, mutta ymmärrän, että jo
pienillä valinnoilla voi saada paljon hyvää aikaiseksi.
Mistään totutusta
ruoka-aineesta ei tarvitse välttämättä luopua kokonaan.
Ottamalla rinnalle
hyviä valintoja ja pikku hiljaa, voi vaikuttaa omaan ja perheensä hyvinvointiin –
pala palata ja askel kerrallaan.
Erityisesti
ihastuin heti kirjan alussa olleeseen fermentoidun ruoan osuuteen.
Kaapissa
odottaakin jo valkosipulia ja inkivääriä hapattamiseen. Näitä varmasti tulen
antamaan ystävilleni tänä vuonna joulukukkasina.
Rakastan ruokalahjoja ja tästä
kirjasta sain ideoita taas läjäpäin.
Fermentoitu eli hapatettu valkosipuli
Tarvitset:
- 3 kokonaista valkosipulia tai niin monta kynttä kuin tarvitset täyttääksesi pienen purkin.
- 2 dl vettä
- ½ tl suolaa ilman jodia (esim. himalajansuolaa)
Tee näin:
Kuori valkosipulit.
Sekoita
vettä ja suolaa niin kauan kunnes suola on sulanut veteen.
Kaada suolavesi
valkosipulien päälle.
Täytä purkki niin, että
sipulit ovat veden alla eivätkä jää kosketuksiin hapen kanssa. Jätä kuitenkin
pari senttimetriä tilaa käymiselle.
Anna tölkin seistä
huoneenlämmössä noin 10 päivää.
Raota purkkia hieman
kerran päivässä kolmena ensimmäisenä päivänä, päästäksesi tölkistä painetta.
Säilytä
jääkaapissa.
Huom: Muista käyttää puhdasta desinfioitua purkkia. Lasi on paras. Desinfioi esim. kuumentamalla lasipurkkia uunissa reilussa sadassa asteessa 10 min. Muista myös käyttää aina puhdasta haarukkaa yms. kun otat valkosipuleja purkista.
*Resepti
kirjasta Syö Hyvä Olo
*Kirja
saatu arvostelukappaleena
Seuraa Tinskun keittiössä & Tyynen kaa –blogia Facebookissa:
ja Instassa @tinskunkeittiossa
4 kommenttia
Tuo valkosipuliresepti on tosi kiinnostava ja sen verran helppokin, että täytyy heti kokeilla.
VastaaPoistaMinulla tosiaan valkosipulit odottaa kuorintaa. Inkivääriä ajattelin kokeilla samoin ja oikeastaan mitä tahansa kasviksia voi fermentoida. Tunnetuin tietysti on hapankaali ja kimchi.
PoistaOlen tekemässä syötäviä lahjoja äidilleni ja isäpuolelleni, tämä voisi olla yksi niistä :)
VastaaPoistaMukavaa tiistaita sinulle Tinsku <3
Laitoin 1kg muovisiin pestyihin jogurttipurkkeihin kuorimattomat kynnet, kaadoin liemen päälle, laitoin tuorekelmun päälle, jonka päälle muoviin käärityn pestyn laakean kiven ja kannen päälle. 6 purkkia huoneenlämpöisessä "pumppuhuoneessa" pulputtaa nyt 10 päivää. (jossain ohjeessa oli 4 viikkoa?) Kovasti jo suhahtelee, kun kantta avaa :)
VastaaPoista