Ilokseni
huomasin, että näin joulunaikaan blogissani vieraillaan aikaisempien sinappireseptien
perässä tiuhaan tahtiin.
Huomioin
myös samalla, etten ollut itse tehnyt vielä sinappia tänä vuonna kertaakaan.
Tuumasta toimeen siis!
Jotain erilaista – Jotain hedelmäistä – Vegaanista!
Ajattelin
tekeväni tällä kertaa jotain ihan erilaista sinappia – jotain hedelmäistä. Jotain
joka sopisi myös joulupöydän savustetulle kalkkunalle.
Muistelin
kaapissa olevan purkin omenasosetta, mutta se osoittautuikin mangososeeksi. Aina
parempi! Mango ja sinappi ovat oiva makupari.
Selailin
samalla vanhoja sinappireseptejäni ja googlettelin myös varsin monia. Huomioin,
että lähes kaikki sinappireseptit sisältävät kermaa tai kananmunaa. Monet
molempia.
Nykypäivänä
ruoka-aineallergioita on paljon ja monen joulupöydässä ruokailee myös yksi tai
useampi kasvissyöjä tai kokonaan vegaani.
Seitankinkku
ja porkkala lujittavat jalansijaansa suomalaisissa joulupöydissä vuosi vuodelta
enemmän ja enemmän.
Jos
olet etsinyt itsetehdyn sinapin ohjetta, joka on munaton, maidoton ja/tai
täysin vegaaninen niin lopeta etsiminen. Tässä se nyt on.
Vaikka
sinappi ei sisälläkään yhtään kermaa eikä yhtään kananmunaa, niin se on silti
todella herkullista ja todellakin - ihanan hedelmäistä.
Ps.
Sopii myös sille ihan perinteiselle kinkulle. Myös kuorruttamiseen.
Hedelmäinen mangosinappi
(munaton,
maidoton, vegaaninen)
Tarvitset:
- ½ - 1 dl sinappijauhetta
- 1 dl sokeria
- 3 dl mangososetta (käytin Bonnea)
- 1 rkl kasviöljyä
- ½ tl suolaa
- hieman mustapippuria rouhittuna
- 2 rkl omenaviinietikkaa
Tee
näin:
Laita
kaikki muut ainekset paitsi viinietikka kattilaan ja sekoita seos tasaiseksi.
Nosta
kattila liedelle ja kiehuta ihan hiljalleen kuplien, kokoajan sekoittaen noin 5
min.
Nosta
kattila liedeltä ja lisää viinietikka hyvin sekoittaen.
Kaada
sinappi puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin.
Säilytä
kylmässä. Hedelmäinen mangosinappi säilyy jääkaapissa maukkaana useampia
viikkoja.
Huom.
Osa
sinappijauheista on varsin väkeviä ja sinapin teko kannattaa ensin aloittaa
reseptin ½ dl sinappijauheella.
Kun sekoitat kaikki ainekset paitsi viinietikan
sekaisin ensin kylmänä niin maistele samalla onko potkua ja makeutta sopivasti.
Lisäilet sitten tarvittaessa sinappijauhetta ja/tai makeutta.
Huomioi,
että keitettäessä sinappijauheen maku voimistuu.
Jos
mielit korvata sokerin hunajalla osittain tai kokonaan, niin muistathan, että
vegaanille hunaja ei sovellu.
Katso
myös 7 helppoa sinappireseptiäni klikkaamalla Tästä.
(huom. Nämä eivät ole vegaanisia)
Kurkkaa
myös Kulinaari – blogin kekseliäs Lemon Curd sinappi Täältä.
(ei vegaaninen)
Seuraa Tinskun keittiössä & Tyynen kaa –blogia Facebookissa:
ja Instassa
@tinskunkeittiossa
6 kommenttia
Onpa kertakaikkisen raikkaan oloinen makumaailma! Just sopiva sille savukalkkunalle ja miksei kinkullekin. Porsaan liha tykkää hedelmäisistä mauista. Hei enää viikko aattoon!
VastaaPoistaOn kyllä niin herkullinen sinappi ja eikä kaipaa kermaa tai kananmunaa. Niin- aivan totta. Viikko aattoon <3
PoistaHei, tätä taidan kokeilla! En ole koskaan tehnyt sinappia, mutta voisi olla käyttöä tällaiselle vegaaniselle.
VastaaPoistaSiis ihanko totta? Se oli nyt sitten "sinappineitsyytesi" menoa :D
PoistaTämä on siis aivan ihana sinappi vaikka itse sanonkin. Todella, siis todella herkullinen. Mango antaa mainion makumaailman <2
Voi nam! Ihanan hedelmäinen ja kauniin värinen sinappi. Itse tein isäpuolelle lahjaksi perinteistä hunajasinappia :) Mangoversio ja kalkkuna kuulostaa kyllä tosi hyvältä!
VastaaPoistaWau tosi kaunis väri tässä! Meillä on miehen kanssa vielä mietinnässä sinapin keittäminen. Tässähän olisi ihana ohje :)
VastaaPoista