Varoitus!
Nämä silakat aiheuttavat addiktion!
Pohjana
näissä silakoissa Himosilakka nimellä kulkeva herkku, jota on tuunattu
pippureilla ja reilulla otteella sipulia.
Sipulia
pitää olla paljon, sillä se on etikkaliemessä lilluttuaan vähintään yhtä hyvää
kuin itse silakat.
Oikeastaan
kaikki hieman makeaan etikkaliemeen säilötyt kasvikset on herkullisia.
Muistan
tenavana syöneeni mutsin tekemästä lasimestarin sillistä ensimmäisenä porkkanat
ja sipulit.
Muutama sana valmistuksesta
Tässä
silakkareseptissä silakkafileet nyljetään nahattomiksi. Kuulostaa työläältä,
mutta kun fileet ovat lionneet ensimmäisessä liemessä, ne raakakypsyvät sen
verrat, että nahka irtoaa ihan näppärästi.
Jokainen varmasti löytää oman
tyylinsä nahan irrottamiseen. Oman tyylini esittelen tuolla alempana Tee näin: kohdassa.
Jos
ihmettelet 2. liemen sokerin määrää, niin kyllä – se kuulostaa hurjalta, mutta
myös lientä on melko paljon.
Tärkeää on, että lientä riittää purkkien pintaan
asti.
Sokerin
ansioista myös silakoiden mausta tulee ihanan suolaisen makea ja samalla sopivan
etikkainen.
Himottavan hyvät sipulisilakat
Tarvitset:
- n. 500 g silakkafileitä
1.liemi
- 2 dl kylmää vettä
- ½ dl etikkaa
- 1 ½ rkl suolaa
2. liemi
- 1 dl etikkaa
- 2 dl kylmää vettä
- 2 dl sokeria (kyllä, luit oikein)
- 1 tl suolaa
Lisäksi:
- 2 noin ½ l kannellista lasipurkkia tai 1 iso
- 1 iso sipuli suikaleiksi pilkottuna (punasipuli käy myös)
- 4 valkosipulinkynttä siivutettuna
- ½ tl mustapippurirouhetta tai muutama kokonainen pippuri
- muutama kokonainen roseepippuri
- 2 tl kuivattua tilliä tai noin 2 rkl tuoretta tillisilppua
Tee näin:
Sekoita 1.
liemen aineksia keskenään niin kauan, että kaikki suola on sulanut liemeen.
Laita silakat 1. liemeen
likoamaan ja nosta jääkaappiin. Liotusaika on noin 5 tuntia tai yön yli, mutta
ei pidempään.
Tee
jo 2. liemi valmiiksi jääkaappiin sekoittamalla taas kaikki liemen ainekset hyvin
sekaisin. (huom. lientä ei siis keitetä)
Valuta silakat hyvin ja
poista nahat. Helpoiten nahka irtoaa ihan sormin. Ota silakkafilee nahkapuoli
alaspäin käsiisi ja liu’uta peukalon kynnellä keskeltä fileetä, ensin toinen ja
sitten toinen filee irti. (älä huuhtele)
Laita silakkafileitä,
sipuleita, mausteita kerroksittain vuorotellen molempiin lasipurkkeihin ja 2.
liemi päälle. (tarkistathan, että kaikki sokeri on varmasti sulanut liemeen)
Sulje kannet tiiviisti ja
laita jääkaappiin maustumaan ainakin vuorokaudeksi.
Huom: Silakat ovat
valmiita nautittavaksi jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan vasta parin
päivän päästä.
Silakat
säilyvät kylmässä maukkaina noin 2 viikkoa.
Katso
myös perinteisen Lasimestarin sillin ohje klikkaamalla Tästä.
Tajuttoman
hyvät sinappiset lohiruusut löydät Täältä.
Saaristolaisleipä maistuu kalaherkkujen kanssa aina. Saaristolaisleivän ohjeen löydät Täältä.
Seuraa Tinskun keittiössä & Tyynen kaa –blogia
Facebookissa:
ja Instassa @tinskunkeittiossa
8 kommenttia
Jouluna kalapöytä ja sen antimet ovat minun heikkouteni. Myös saaristolaisleivästä pidän ja sopii erittäin hyvin joulupöytään. Kiitos reseptistä ja joulun odotusta!
VastaaPoistaKalapöytään satsataan meilläkin. Oikeastaan en paljon muita jouluisia ruokia niin kaipaakkaan... noh juustot tietenkin. Minulle siis riittäisi pelkät kalat ja juustotarjottimen antimet. :)
PoistaToinen etikka-addikti ilmoittautuu!
VastaaPoistaTodella himottavan hyvä resepti!
Oikeastaan lähes kaikki missä on etikkaa on hyvää! :D
PoistaTässä olisikin loisto lahjaidea isäpuolelleni. Suostuisikohan lapset minua auttamaan, kun muuten tuo kalan käsittely vähän on haastavaa tämän himpuran allergian takia.
VastaaPoistaIhanaa sunnuntaita sinulle Tinsku <3
No eiköhän auta. Kumihanskat on vaihtoehto, mutta huono. Kiitos samoin sinne teille koko poppoolle :)
PoistaMinulla on jo neljäs sitruunasilakat Stromsjön tapaan menossa (iso purkki puolillaan) vaikka makumaailmaa olenkin muunnellut ja vaihdellut hieman matkan varrella tai siinä syömisen lomassa majoneesilla, piparjuurella ja sinapilla. Silakkafileet ovat olleet aika tyyriitä nyt joulun alla. Aikaisemmin olen ostanut silakat kokonaisina, mutta niitähän ei taida kaupoista löytyä enää lainkaan. Eniten harmittaa se, että kalastaja saa itselleen vain n. 40 senttiä kilolta. Silakoiden nylkeminen ei ole lainkaan ongelma, oikeastaan tykkään pikku näpräämisesta kalojen suhteen, hyvän lopputuloksen aikaan saamiseksi. Heräsin kunnolla vasta, kun luin reseptisi kohdan Himosilakat, sillähän oli ihan oikea yhteys vanhempieni keittiöön ja makumuistoihini. Kiitos isosti ohjeestasi!
VastaaPoista40 senttiä kilolta on kyllä hävytöntä! Nämä silakat ostin mielestäni halvalla 6.90 kilo. Luulisi tuostakin hinnasta menevän kalastajalle enemmän kuin 40 senttiä :/
PoistaIhmekkös kalastaja on kuoleva ammattiryhmä. Kukaan ei halua noilla hinnoilla niinkin raskasta ja vaarallista työtä tehdä.
No, silakoita ja muutama rasvasilli odottelee taas jääkaapissa. Katsotaan mitä niistä sitten tuleekaan :)