Kiitos
metsästävien ystävien, on meillä melko lailla pysytty riistaruoissa.
Pikku
Tyynen tultua taloon alkoikin ihan uusi aikakausi. Tuo pieni, nuori, mutta
jaloistaan vikkelä koipeliini on osoittanut yllättäviä kykyjä.
Kätevän
Isännän oli tarkoitus opettaa Tyyneä verijäljelle ja itse ajattelin piipahtaa
myös muutamassa näyttelyssä.
Kumpaakaan
ajatusta ei oltu vielä toteuttaa, mutta selkeää riistavaistoa tuo pieni ja
huomionkipeä pirulainen alkoi näyttää jo pennusta pitäen.
Jänistä
ja supikoiraa jahdattiin onnesta soikeana pitkin peltoja.
9 kk
ikäisenä Tyyne jäljesti jo haavoittuneen peuran metsästä.
Ensimakua
Tyyne on saanut jo myös hirvenajosta ja jänisjahtikin on jo tuottanut tulosta
ihan jääkaappiin asti.
Kutkuttavan
huikea fiilis, sanoisin.
Aika
näyttää mihin kaikkeen meidän pieni Tyyne vielä kykeneekään.
Tarinaa padan takaa
Tämä
pataan päätynyt jänö ei vielä ole Tyynen jahtilastalta vaan saimme sen
metsästävältä ystävältämme Henryltä.
Mainittakoon
kuitenkin, että Tyynen ajama jänis on parhaillaan riippumassa ja odottelemassa
paloittelua.
Myönnettäköön
myös, että tämä oli ensimmäinen, mutta ei todellakaan viimeinen kokkaamani
jänis.
Monen
monituista kertaa olen kaupan pakattua kaniinia käsissäni pyöritellyt ja
miettinyt hartaasti, mutta ostoskärryyn saakka nuo kuitenkaan ole päätynyt.
Palataanpa
kuitenkin takaisin tähän kyseiseen jänispataan.
Reseptiä
suunnitellessani oli heti jo selvää, että perus porkkanat ja lantut jätettään tästä
nyt pois. Ei haeta mitään karjalanpaistimakuja vaan vähän jotain eurooppalaisempaa.
Padan
kasvikset valikoituivatkin sitten ihan sattumalta ylijäämäkaupan hyllyltä
bongaamani valmiiksi rouheiksi paloiksi pilkotun kasvissekoituspakkauksen
mukaan. Paketti sisälsi sipulia, paprikaa ja kesäkurpitsaa.
Mausteina
tietysti toimii aina valkosipuli ja riistalle sopivat muut maut sain helposti
lähes yhden pakkauksen taktiikalla riistamausteesta.
En
tiedä markkinoiko kukaan muu maustevalmistaja riistamaustetta kuin Sallinen, mutta tämä on ollut yksi
luottomaustesekoituksistani paljon muuhunkin kuin pelkästään riistaruokiin.
Sain
tätä taannoin ison purkillisen testattavakseni ja olen siihen kovin tykästynyt.
Mausteseos sisältää paprikaa, sinapinsiemeniä, katajanmarjaa, rosmariinia,
mustapippuria, valkosipulia, sipulia, persiljaa ja timjamia.
Padan
liemeen käytin punaviiniä, vettä, balsamiviinietikkaa ja paria fondia.
Pataa
suurustaessani joukkoon pääsi vielä jääkaapin perälle unohtamani avattu
puolikas kermapurkillinen ja reiluhko nokare voita.
Tässäpä
pääpiiretittäin. Kukin soveltaa kaapista löytyvien ainesten ja mieltymysten
mukaan.
Jäniksen "takapyörät" On pilkottu kahteen osaan. |
Kuvan pata Maku Kitchen Life. Liedelle ja uuniin soveltuva. |
I han paras jänispata
Tarvitset:
- 1 patavalmis (nyljetty ja putsattu) jänis tai kani metsästä tai kaupasta
- 4 dl punaviiniä
- 4 dl vettä
- noin 400g kesäkurpitsaa
- 2 -3 isoa punaista paprikaa
- 2-3 isohkoa keltasipulia
- (1 lehtisellerin varsi)
- 6 valkosipulinkynttä tai maun mukaan enemmän
- loraus lihafondia ja kantarellifondia
- 3 rkl punaista balsamiviinietikkaa (huom. ei väkiviinaetikka!)
- 4 kuivattua luumua tai viikunaa
- n. 1 rkl riistamaustetta (Mauste Sallinen)
- 4 laakerinlehteä
- 1 tl kokonaisia roseepippureita
- ½ tl mustapippurirouhetta
- ½ tl suolaa
Lisäksi:
- Kannellinen uuninkestävä pata tai vastaava
- n 1 dl kermaa
- reilu nokare voita paistamiseen ja pataan
- noin 2 rkl kuumaan nesteeseen lisättävää suurustetta tai tavallista maissijauhoa. (hätätapauksessa myös noin 1 rkl vehnäjauhoa käy)
- (Reiluhko loraus madeiraviiniä)
Tee näin:
Pilko jänis muutamaan
osaan. Takajalat kannattaa katkaista nivelen kohdalta kahdeksi palaksi.
Pilko kesäkurpitsa, sipuli, selleri, ja paprikat selkeiksi isohkoiksi lohkoiksi. (voi halutessasi paahtaa kasviksia
hetken pannulla voissa tai öljyssä)
Kuori ja pilko
valkosipulinkynnet pienehköksi kuutioiksi.
Ruskista
luulliset jänispalat kuumalla pannulla voissa tai öljyssä. (Älä huuhtele
pannua)
Lado uuninkestävään
pataan kerroksittain kasvikset, luumut, sipulit ja ruskistetut jänispalat.
Lisää pannulle vesi,
punaviini, viinietikka, mausteet, suola, fondit, roseepippurit, laakerinlehdet
ja anna liemen kiehua hiljalleen noin 5 min.
Kaada liemi pataan lihojen
ja kasvisten päälle.
Anna hautua uunissa 160’C
kannen alla noin 2 ½ - 3 h. Tarkista ajoittain, että nestettä on padassa
riittävästi. Lisää tarvittaessa vettä tai veden ja punaviinin sekoitusta.
Nosta reikäkauhalla lihat
ja kasvikset erilleen.
Lisää kerma.
Suurusta
liemi kastikkeeksi valmiilla suoraan nesteeseen lisättävällä suurustejauheella
tai sekoita maissi/vehnäjauhot tilkkaan vettä ja lisää kokoajan sekoittaen
liemen joukkoon.
Keitä hiljalleen ja
sekoitellen 1-2 min.
Lisää vielä reilun
kokoinen nokare voita liemeen.
Tarkista maku
ja lisää kastikkeeseen tarvittaessa hieman suolaa ja pippuria.
Voit myös halutessasi
lorauttaa lorauksen ja toisenkin madeiraviiniä kastikkeen joukkoon.
Nosta lihat ja kasvikset
takaisin pataan kastikkeen joukkoon.
Sekoita
varovasti.
Tarjoile
esim. perunamuusin ja puolukkasurvoksen kanssa.
Tässä kuvassa Tyyne, Henkka ja Tyynen jäljittämä haavakkopeura. |
Ai
niin. Mietit ehkä miksi padan nimeksi tuli ihan paras jänispata?
No
siksi koska jäniksen kaataja oli sitä mieltä, että se oli ihan parasta :)
Mukavaa
joulukuuta ja tietenkin tunnelmallista joulun odotusta toivotellen:
//Tiina,
Kätevä ja Tyyne
6 kommenttia
Oi oi mitä herkkua on teidän ruokapöydässä ollut tarjolla, mä oon kateudesta vihreä. Varmaan pakko rynnätä Pajalan K-markettiin ja ostaa edes se kani sieltä tuoretiskiltä.
VastaaPoistaNiin herkulliset kuvatkin!
Mukavaa viikonloppua Tiina <3.
:D Kanikin on oikein herkkua <3
PoistaKylläpä Tyyne on ollut metsällä ahkerana!
VastaaPoistaOnhan se :) Oiva vainu- ja metsästyskoira kasvamassa <3
PoistaAivan superhyvä resepti tuo Ihan Paras Jänispata! Oli ihan mukavankokoinen rusakko, joka kylmässä 1-3°C riippui viikon. Haudutettiin hyvin ja tänään syötiin. Kiitos tästä reseptistä, jota tarkkaan noudatimme. Rusakosta myös keittoainekset ja koirillemmekin (Tyyne ja Haka). Kiitos Tinskulle (ja Tyynelle)
VastaaPoistaIhan mahtavaa kuulla. Tämä on aina niin sydänta läikäyttävää, kun joku näkee vaivan palata kommentoimaan reseptiä valmistuksen jälkeen. Meillä on jänisrintamalla ollut nyt hiljaisempaa. Liekö tuo uusi ohitustie vaikuttanut asiaan. Onneksi pakkasenpohjalla taitaa olla vielä parit selkäpalat ja takapyörät vakuumissa. Pitääkin käydä ne kaivelemassa vaikkapa uudenvuoden pöytään. Tyynelta terkut nimikaimalle ja Hakalle :)
Poista