Tip, tap, joulu meni jo, ja vieläkin on kaapit täynnä jouluruokaa.
Koska sitä oppisi tekemään jouluksi niin minimaalisen vähän
ruokaa, ettei sitä tarvitsi päivätolkulla syödä, saatikka heittää rorskiin?
Vaikka yksittäistä ruokaa ei niin kovin paljon olisikaan,
mutta kun kaikkea on kuitenkin sen 7 sorttia niin, kokonaismääräisesti ruokaa
on, aina yllin kyllin ja ihan liikaa.
Kätevä piruuttaan laski, että joulupöydässämme oli 35 eri
ruokalajia ja tässä ei ollut laskettuna vielä edes juustot, eikä jälkiruoka. Voi
hyvä tavaton!
Vaikka kuinka tulisi jouluruoat jo korvista ulos, niin
yritän kyllä hyödyntää kaiken mahdollisimman hyvin. Inhoan heittää ruokaa roskiin.
Yksi mainio tapa on tehdä laatikoiden jämistä vohveleita ja
täyttää niitä sitten kaikella sillä muulla mitä jääkaapista vielä löytyy.
Näissä vohveleissa käytin pohjana bataattilaatikkoa ja
täytin suolaisin täyttein.
Kalaversiossa oli smetanaa, savukalaa ja mätejä.
Lihaversiossa taas waldorfin salaattia ja savukalkkunaa.
Hyvin näytti maistuvan kierrätysvohvelit myös hillon ja
kermavaahdon kanssa!
Herkulliset vohvelit tai pikkuletut joulun jämäruoista
Tarvitset:
- n. 3 dl joululaatikoita (esim. bataatti-, porkkana-, lanttu tai perunalaatikko)
- 3 kananmunaa
- n. 3 dl maitoa (käytä hyväksesi tässä myös, kermapurkin jämät, kermaviilit yms.)
- n. 3 dl vehnäjauhoja (gluteenittomia jauhoja jos laatikotkin ovat ja lopputuloskin on tarkoitus olla)
- n. 2/3 dl voisulaa, margariinia, öljyä yms.
- 1 tl leivinjauhetta
- ½ tl suolaa
- (hieman vissyä tai vettä, jos taikina on kovin paksua)
Tee näin:
Sekoita laatikko,
kananmunat, suola ja maito sekaisin.
Sekoita
leivinjauhe jauhoihin ja lisää sekoittaen seoksen joukkoon.
Lisää lopuksi
voisula ja anna turvota noin 15 min.
Paista
vohveleiksi tai pieniksi lätyiksi
Huom. Jos taikina
on kovin paksua niin lisää joukkoon hieman vissyä tai vettä. Hyvä rakenne on
löysähkön kakkutaikinan kaltainen.
Täytä jääkaapin
sisällön mukaan suolaisin tai makein täyttein.
Vinkki: Pakasta
joululaatikot sopivina annoksina ja niistä myöhemminkin vohveleita tai käytä
vaikka sämpylä- tai leipätaikinaan.
Mitenkäs sinulla? Tuleeko jouluruoka jo korvistakin ulos vai
suunnitteletko jo seuraavan kinkun paistoa?
Onko sinulla hyviä vinkkejä hävikin minimoimiseen jouluruokien
suhteen?
Mielelläni lukisin niitä kommenttikentässä. Ja saa toki kommentoida
muutenkin.
Mukavia välipäiviä ja vuodenvaihdetta toivotellen.
//tiina
5 kommenttia
Ihana resepti! :-)
VastaaPoistaItse en ole koskaan ostanut näin vähän ruokaa jouluksi ja silti sitä jäi. Vaikka kuinka kuinka suunnittelisi syömisensä järkevästi, niin totuus on aina toisenlainen. Onneksi ne vielä säilyvät niin voi hyödyntää uudeksi vuodeksi.
Mukavia vuoden viimeisiä päiviä <3
Minun joulupöydässä ei ole kovin monta sorttia, mutta rosollia jää aina runsaasti yli. Se säilyy raikkaana kotkeintaan joulupäivään. Loput paistan pyttipannuksi. Nyt lisäsin makkaraa ja kananmunan. Jos on kinkkua se sopii hyvin sekaan.
VastaaPoistaHerkullisen näköisiä vohveleita <3 Me kerrankin ostettiin juuri oikea määrä ruokaa. Itsekin tätä ihan ihmeteltiin :) Kalkkunan jämistä olen tehnyt kastikkeita useampana vuonna.
VastaaPoistaIhanaa loppuviikkoa Tinsku <3
Ihanan herkullisen näköisiä vohveleita. Ruokaa tuli ostettua tänä jouluna erittäin maltillisesti joten juurikaan mitään ei jäänyt.
VastaaPoistaMukavaa viikonvaihdetta Tinsku ♥
Juuri viimeiset laatikot "piilotin" lihapullien joukkoon. Kannattaa olla maltillinen sen laatikon määrän suhteen ettei tule pelkästään kasvispullia. Tällä saaa myös itselle hyvän mielen, kun lihan syöntiä olisi muutenkin hyvä vähentää.
VastaaPoista