Saarimatkamme varrella Naantalissa Rymättyläntien ja
Särkänsalmentien risteyksessä meille ihan pakollinen pitstop - Markon Herkkulaavu.
Vaikka venelaituriin siitä on enää noin 20 min ajomatka, on
Herkkulaavulla pysähdyttävä ainakin hörppäämään kahvit.
En ihan tarkalleen muista, koska tuossa pysähdyimme
ensimmäistä kertaa, mutta joka tapauksessa hetki oli tavallaan ikimuistoinen.
Kätevä Isäntä, jolla välillä tuntuu olevan paria kokoa
isommat saappaat ja suuri ego – tuttuun tapaansa, eli hieman rehvakkaan tyyliin,
lohkaisi kauppiaalle aivan jotain puoli luokatonta. Kauppiashan sivalsi välittömästi
samalla mitalla takaisin ja siitähän se sitten lähti - suoranainen veljeytyminen.
Tuohon aikaan muistaakseni Herkkulaavulta ei saanut vielä
muuta kuin savukalaa.
Eipä mennyt kauaakaan, kun rinnalle tuli myös, kylmäsavua,
saaristolaisleipää, ylihyvää remoulade-kastiketta, voileipiä jne.
Seuraava vaihe olikin sitten lihatuotteet.
Hampurilaisia ja ei siis mitään euron juustoja vaan The Hampurilaisia
(huomatkaa iso H). Naudan briskettiä, ribsejä
jne. Mainittakoon myös brisketistä, että en mistään muualla ole maistanut
parempaa.
Viimeisenä, mutta en vähäisimpänä mainitsen lohirönttöset.
Lohirönttösillä on erityinen paikka sydämessäni. Niin ja tietysti kätevän
sydämessä.
Kuva: Markon Herkkulaavu. Kuten myös pääkuva. |
Kuva: Markon herkkulaavu |
Kuva: Markon Herkkulaavu |
Miten oikeat Markon lohirönttöset valmistuvat?
Lohirönttösiin innostuneena analysoin tietenkin heti
rönttösten aineosat, koostumuksen ja näennäisen reseptin. No menikö oikein? Ei
ihan, mutta melkein.
Marko käyttää pohjataikinaksi 100-vuotiaaseen juureen tehtyä
ruistaikinaa, joka kaulitaan ohueksi sopivan kokoiseksi pyöreäksi lätyksi (kuin
karjalanpiirakan pohja, mutta pyöreä).
Pohja täytetään reilulla määrällä
tuoretta lohta. Myös savulohi käy. Päälle laitetaan pekonia (joskus Marko
laittaa myös kylmäsavulohta) ja aurajuustoa.
Piirakat paistetaan kiviarinalla ja voidellaan paiston
jälkeen kirkastetulla voilla.
Kuulostaa vastustamattomalta vai mitä?
No miten minä ne tein?
Tosiaan, kun Markon rönttösiä näin talviaikaan pystynyt
ohikulkumatkalla hakemaan niin niitähän piti kokeilla tehdä itse.
100- vuotiasta juuritaikinaa nyt ei sattunut tähän akuuttiin
hätää olemaan, joten oikaisin tekemällä ihan perus karjalanpiirakoiden
pohjataikinan.
Tarjouksessa oli kirjolohta, joten sitä siis. Pekonin
puolitin (siis miksi?). Aurajuustohiirenä laitoin sitä onneksi paljon.
Oliko minulla edes pizzakiveä arinaksi – No ei.
Voitelinko paiston jälkeen – Enpä tietenkään. Ajattelin,
että kyllä ne kuoret kalan rasvaisuudesta pehmenee.
Minun näkemykseni/kokeiluni lohirönttösistä. |
No miten meni? Noin niin kuin Kätevän mielestä
Jo ensi puraisulla Kätevän ilmeestä näki, ettei tullut
Markon rönttösille haastajaa.
Oma versioni rönttösistä oli siis kyllä erittäin hyvä ja kuvauksellisen
kaunis, mutta alkuperäinen versio vei kirkkaasti voiton.
A Omani olivat liian kuivia verrattuna Markon.
(muista siis voitelu)
B Suolaisuutta olisi saanut olla enemmän. (muista
se puolittamani pekoni. Ei noin)
C Paistokivi olisi ollut kova sana tai edes esikuumennettu
uunipelti. (hankin paistokiven)
Lopputulos: Tinskun keittiö Busted. Markon Herkkulaavu The
Winner.
Ps. Brisketin kanssa en lähde edes kisailemaan. Vielä 😉
Markon lohirönttösten resepti
(niin kuin sen suurin piirtein pitäisi mennä)Tarvitset:
- ruistaikinaa. (Mielellään juuritaikina, mutta hätätapauksessa 1 annos perus karjalanpiirakkataikinaa käy.) Gluteenittomaan versioon löytyy linkki lopputekstissä.
- tuoretta tai savustettua lohta
- pekonia tai kylmäsavulohta
- aurajuustoa
- voita (mielellään kirkastettua) Voin ja maidon seoskin varmasti käy.
- maun mukaan mausteita kuten mustapippuri, yrttejä
- Paistokiven jos on
Tee ruistaikina
ohjeen mukaan. Pyöritä se halkaisijaltaan noin 5 cm pötköksi ja laita
jääkaappiin lepäämään. (Martoilla on esim. oikein hyvä ohje. Googleta se.)
Fileoi lohi, nypi
fileistä keskiruodot esim. pihdeillä tai pinseteillä tai vaikka kynsillä, jos
pystyt. (ruoto rönttösessä on erittäin ikävä juttu)
Leikkaa filee noin
½ cm paksuisiksi siivuiksi.
Mausta
fileesiivut kevyesti mustapippurilla ja jos haluat niin kevyesti suolalla.
Leikkaa
ruistaikinasta ensin noin. 1 cm paksuinen siivu ja kauli se jauhotetulla
alustalla ohueksi pyöryläksi. Jos koko on mielestäsi sopiva tee muut taikinapohjat
samoin tai mallaa siivun paksuutta haluttuun suuntaan. (Huom. emme ole
tekemässä pizzoja).
Täytä ruispohjat
reilusti lohisiivuilla, laita päälle pekonisiivu (huom. kokonainen) Tai pari
siivua kylmäsavulohta. Paloittele vielä reilusti aurajuustoa päälle. (Markon ohjeessa
on 1 tl aurajuustoa. ((pyh) Tämä oli varmaan tarkoitettu paiston jälkeen
päälle) Muista jättää noin 1 cm reunoista varaa rypytykseen.
Rypytä taikinan reunat
vapaalla tyylillä sormin painellen.
Paista uunissa 225-
230*C noin 15 min. Tarkista kypsyys halkaisemalla yksi piirakka..
Paras lopputulos
tulee kuuman paistokiven päällä paistaen tai hätätapauksessa kuumenna uunipelti
uunissa ensin kuumaksi. Vedä rönttöset leivinpaperin avulla kuumalle pellille.
Voitele valmiiden
rönttöset ruispohjat kirkastetulla voilla tai kastele nopeasti
voi-maitoseoksessa.
Viimeistele rönttöset
ripottelemalla vielä hieman lisää aurajuustoa päälle.
Ps. kestävät
hyvin pakastamisen.
Ja sitten vielä:
Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, eikä edes maksettu mainos
vaan silkka intohimo.
Ainoa asia minkä tästä postauksesta luulen kostuvani, on se,
että Marko keväällä saarireissun pitstopilla kohdatessamme – uhkailee antavansa minulle säälistä
palan käyttämäänsä 100-vuotiasta
juuritaikinaa.
Minä pelkään tappavani sen alta aikayksikön ja tyttäreni ”Nasu” pelkää saavansa
sen perinnöksi -
Sitten joskus, kun heitän viimeisen kerran soppakauhat
nurkkaan. (jos siis olen pystynyt pitämään juuren vielä hengissä)
Jos haluat päästä helpommalla ja mennä kerralla maaliin,
niin hae rönttösesi Markon herkkulaavulta tai nyt juuri avautuneesta E’väs Kulmasta
Turun kauppahallista.
Kannattaa seurata Markon Fb-sivuja https://web.facebook.com/savukalaa.fi/
Herkkulaavulla ja kauppahallissa saattaa olla milloin mitäkin
extraherkkuja saatavilla.
Jätän tämän postauksen tähän näin ja nielen tappioni.
Vaan enpäs! Koska minä osaan tehdä nämä myös
gluteenittomasti!
Gluteenittomaan pohjataikinaan sopii mainiosti Gl gallette-pohjani.
Kurkkaa se tarvittaessa klikkaamalla Tästä
ja tee se kaksinkertaisena.
Nähdään keväällä!
//tiina
4 kommenttia
Kuulostaa mielenkiintoiselta paikalta tämä Markon Herkkulaavu!
VastaaPoistaEipä sitä tiedä vaikka Marjon matkakin joskus poikkeaisi tänne ja
saisin maistella näitä suussa sulavia lohirönttösiä. Kyllä nuo
sinunkin versiosi rönttösistä varmasti maistuisivat - omnomnom!
Jään mielenkiinnolla odottamaan onko ensi kesänä joltain saarireissulta
kotiutunut myös ikivanha juuri...Nasun pelosta huolimatta tai ehkä
juuri siksi :D
Tämä juurihan jää nähtäväksi ja sen mahdollinen kohtalo. Kultturellina ihmisenä Marjo juurikin sinut näen haukkaavan rönttöstä matkoillasi. :)
PoistaNo mutta! Marko on koulukaverini!
VastaaPoistaNo mutta! Maailma on niin pieni :)
Poista