Helsingin
Sanomat uutisoi viime vuoden lopulla, että suomalaiset käyttävät nykyään ruoakseen
keskimäärin ainoastaan 100g sisäelimiä vuodessa! Jos tähän lasketaan mukaan
suomalaisten eineksien kestosuosikki maksalaatikko ja niin tuttu leivänpäällinen
maksamakkara, niin olen lähes järkytyksestä pökertynyt.
”Sisäelimiä,
yök! Miksi maksa, munuainen, sydän ja kieli eivät enää maistu suomalaisille,
vaikka ne ovat halpoja ja terveellisiä?
Suomalainen
syö vuodessa keskimäärin sata grammaa sisäelimiä.
Vain
sata grammaa! Vuonna
1980 luku oli lähes kahdeksan kiloa”
Tein
myös eräässä Fb-ryhmässä kyselyn sisäelinten käytöstä ruoanlaitossa.
Suurin
osa vastasi valmistavansa sisäelimistä erilaisia ruokia silloin tällöin.
Toiseksi
suurin ryhmä olivat sisäelimien hyödyntämisestä kiinnostuneet, mutta he
haluisivat asiasta lisää tietoa.
Osa purnasi
sisäelinten saatavuutta ja hintaa.
Yllättävän
pieni osa oli sitä mieltä, että sisäelimet ovat oikesti yök.
Mitä voimme päätellä tästä?
Kotikokit
tarvitsevat vinkkejä, ohjeita, tietoa ja ennen kaikkea kannustusta!
Saatavuutta
on lisättävä. Ymmärrän toki, että jos menekki on huono ja hävikki suuri niin
tuskin tuo kauppiaita kovin motivoi. Miten kuitenkin olisi jos kaupan
lihamestari vaikka muutamana viikonloppuna valmistaisi ja maistattaisi
siäelimistä valmistettua ruokaa. Jakaisi vinkkejä jne. Voisiko tämä auttaa
tietämykseen ja ennakkoluuloihin?
#sisäelintalkoot2019 haaste
#sisäelintalkoot2019 haaste
Aloitankin
tämän postauksen myötä #sisäelintalkoot ja haastan talkoisiin kaikki bloggarit
ja somevaikuttajat ympäri Suomen.
#sisäelimetkunniaan
#sisäelintalkoot2019
Yritetään
edes viisinkertaistaa luku vuodelle 2019.
Jos
kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa päivässä, niin ei ainakaan puoli kiloa
sisäelimiä vuodessa ole mahdottomuus. Eihän?
Samalla
haastan kauppiaat lisäämään sisäelinten tarjontaa palvelutiskeihin ja
suosittelemaan niitä asiakkaille.
Kasvisruoka on nyt in ja kannatan asiaa kaikesta sydämestäni, mutta myös lihatuotteiden kestävän kehityksen ja hävikin puolesta pitäisi saada teroitettua kuluttajille, tuottajille ja kauppiaille, että koko teuraseläimen, riistan, siipikarjan kaikkien ruhonosien käyttö mahdollisuuksien mukaan on mediaseksikästä ja ympäristöystävällistä.
Kasvisruoka on nyt in ja kannatan asiaa kaikesta sydämestäni, mutta myös lihatuotteiden kestävän kehityksen ja hävikin puolesta pitäisi saada teroitettua kuluttajille, tuottajille ja kauppiaille, että koko teuraseläimen, riistan, siipikarjan kaikkien ruhonosien käyttö mahdollisuuksien mukaan on mediaseksikästä ja ympäristöystävällistä.
Tehdään
se mahdolliseksi! Tule mukaan haasteeseen!
Savustettu hirvensydän
Tarvitset:
- hirven sydän (tai vaihtoehtoisesti peuran, naudan, karitsan, porsaan yms. sydän/miä)
Mausteliemeen:
- 2 l vettä
- 2 dl suolaa
- 1 dl balsamiviinietikkaa
- 2 rkl sokeria
- 2 rkl riistamaustetta (käytin: Mauste Sallinen)
- n. ½ valkosipuli pilkottuna (voi pilkkoa vaikka kuorineen)
- 6 laakerinlehteä
- n. 20 kokonaista maustepippuria
- n. 20 kokonaista mustapippuria
- 2 tl kuivattua timjamia
Tee näin:
Laita kaikki muut
mausteliemen aineet kattilaan paitsi balsamiviinietikka.
Kuumenna
kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 10 min, että maut mausteista irtoavat
liemeen.
Nosta kattila liedeltä ja
lisää balsamiviinietikka.
Jäähdytä
liemi jääkaappikylmäksi
Halkaise
sydäntä poikittain niin, että saat molemmat kammiot esiin. Älä siis leikkaa
sydäntä kokonaan kahteen osaan. (Kaupassa myytävät sydämet yleensä jo valmiiksi
halkaistu)
Huuhtele
sydän hyvin ja poista mahdolliset verihyytymät.
Poista sydämen pinnasta
näkyvä valkoinen rasva, isot torvimaiset verisuonet, näkyvät rihmamaisemmat
kammioiden välissä olevat verisuonet/lihasjänteet tai mitä ne sitten ikinä
ovatkaan (näet ne kyllä) ja niin paljon pintakalvoja kuin saat poistettua.
Laita puhdistettu sydän jääkaappikylmään
liemeen ja anna maustua/raakakypsyä kylmässä ainakin 2 vuorokautta. (itse pidin
sydäntä liemessä 5 tai 6 vrk.)
Nosta sydän mausteliemestä
ja kuivaa hyvin. (älä huuhtele)
Anna olla huoneen
lämmössä niin kauan, että sisälämpö olisi noin 10 *C.
Valmistele savustin,
laittamalla savustuspellille noin 1 ½ kourallista kostutettuja savustuslastuja
ja 3 sokeripalaa. Jos saatavilla on katajaa niin laita pieni katajan oksa
lastujen päälle. Voit käyttää vaihtoehtoisesti myös tuoretta rosmariinia.
Taittele ”rasvapellin” päälle foliosta suoja kääntämällä folion reunoja kaksin
kerroin ja nostamalla hieman ylöspäin.
Laita sydämeen paistomittari. Käytitpä sitten
langatonta tai langallista, mutta käytä sitä. Paistomittari laitetaan keskelle
sydämen paksuinta osaa. Tarkista, että paistomittari ei sojota suoraan sydämen
ilmavaan kammioon vaan se on kunnolla kiinni lihassa.
Laita sydän savustimeen
ritilän päälle.
Jos
savustat sydämen uunissa ja savustuspussia
käyttäen niin työnnä mittari pussin päälipuolesta läpi ja katso, että mittari
menee oikeaan kohtaan, ennen kuin suljet pussin suun. Käytä savustuspussin
valmistajan suosittelemaa lämpötilaa ja ohjeita.
Kypsennä sydäntä
niin kauan, että sisälämpö saavuttaa 85 *C.
Jos
savustimessasi on termostaatti, niin optimaalisin savustimen lämpötila olisi
noin 120 – 150 *C.
(Uunissa
savustuspussia käyttävät noudattavat edelleenkin pakkauksessa annettuja
ohjeita.)
Kääri kypsä sydän ensin
leivinpaperiin ja folioon.
Laita sydän tekeytymään
jääkaappikylmään vuorokaudeksi. (Joo, tiedän, että tämä on reseptin vaikein
kohta. Miten niin tekisi mieli leikata siivu, mutta maltti on nyt valttia)
Leikkaa
sydän tarjolle mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
Lähdethän
sinäkin mukaan sisäelintalkoisiin 2019?
#sisäelimetkunniaan
#sisäelintalkoot2019
//tiina
4 kommenttia
Sydäntä olen maistanut, oli lihaisaa. Maksasta tykkään, jos se on hyvin valmistettu. Muuta en halua maistaa, koska valmistaminen haisee pahalle...tai näin ainakin muistan.
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua Tinsku <3
Tarkoitat varmaan munuaisia. :) Jep, ne pitää halkaista, huuhdella ja liottaa hyvin. Keittää ulkona jos mahdollista :)
PoistaHaaste vastaanotettu! Ja kiitos tästä reseptistä, aivan mahtava tapa tehdä savustettua sydäntä, tätä pitää tehdä seuraavalla kerralla. Minä olen aina savustanut sydämet ihan sellaisenaan, samoin muutenkin valmistanut yksinkertaisesti sisäelinruokia. Meillä on aina syöty kieltä, maksaa ja sydäntä niin paljon kuin on saatu. Yritän ensi viikonloppuna tehdä koosteen omista jo postatuista sisäelinruuista, ja katsotaan keksinkö jotain uuttakin. Tämä on tärkeä asia pitää!
VastaaPoistaHienoa! Aivan mahtavaa. Ulisi upeaa jos saataisiin asialle tuulta purjeisiin :)
Poista