Munaton marenki -Yhtäpaljon tekniikalla

sunnuntai 10. maaliskuuta 2019



Täällä on nyt vegeilty ihan urakalla.

Miksi? No siksi, että treenaan ja hion reseptiikkaa tässä kuussa (maaliskuu 21) pidettävään Klaukkalan Metsäkylän Marttojen vegeiltaan. Iltaan voi osallistua muutkin, mutta totta kai – voimme ottaa vain rajallisen määrän osallistujia mukaan.

Ideoita on ihan älyttömästi ja tässä kohtaa sanoisin sen olevan vähän huono juttu, koska kaikkea mahdollista tekisi mieli kokeilla ja ottaa mukaan, mutta totuus on, että liika on liikaa ja aika ei enää riitä kaiken testailuun ja repsujen naputteluun.

No mutta. Tässä yksi mikä tulee varmasti, on älyttömän helppo ja herkullinen marenki.
Marenki syntyy munattomasti vähän niin kuin sivutuotteena hävikistä – nimittäin kikherneiden liemestä.
Tästä kohistiin kovasti parisen vuotta sitten, mutta nyt jotenkin tuntuu, että liemihuuma on laantunut, joten nostetaan se taas uudelleen esiin.

Jos siis olet hulauttanut kikherneiden liemet aina viemäriin niin älä ihmeessä enää tee niin. Lientä voi käyttää kuten kananmunaa monessa muussakin ruoassa.

Mutta tässä siis tulee nyt marengin resepti. Ja kuten yleensäkin – tykkään vetää mutkat suoriksi ja mennä vähän sieltä mistä aita on matalin. Mausta kuitenkaan tinkimättä, joten resepti on helppo, yhtä paljon resepti. Ai että, mutta rakastan näitä!

Näistä marengeistakin tulee sitten itseasiassa vegaaninen Pavlova <3
Teen marengit ensin kotona ja vegeillassa niistä kootaan sitten nopsasti jumalaisen ihana jälkiruoka.

P.s jos kuvittelet valmiiden marenkien maistuvan pavuilta, niin olet ajatuksiesi aivan metsässä!
Näistä marengeista tuli höyhenen kevyitä, rapeita ja ihanan maukkaita <3


Munaton marenki -Yhtäpaljon tekniikalla

Tarvitset esim:
  • 1 ½ dl kikhernelientä
  • 1 ½ dl hienoa sokeria
  • 1 ½ tl vaniljasokeria
  • (tippa karamelliväriä. Huomio, että kaikki karamellivärit eivät ole vegaanisia)

Tee näin:
Vatkaa kikhernelientä suurella teholla 5 min. (syntyy ilmava valkoinen vaahto)
Sekoita sokerit keskenään ja lisää vaahdon joukkoon.
Vatkaa taas 5 min suurella teholla.
Sekoita joukkoon halutessasi hieman karamelliväriä.
Voitele leivinpaperia hieman öljyllä tai suihkauta hieman vuokasprayta. (marengit saattavat muuten tarttua kiinni leivinpaperiin)
Laita marenkivaahto pursotin pussiin ja pursota mieleisiäsi marenkeja. Voit myös nostaa lusikalla nokareita tai tehdä marenkilevyjä esim. pavlovaa varten.
Paista kiertoilmauunissa 100 *C noin ja ei kiertoilmassa noin 120 *C uuninluukku hieman raollaan noin 2 tuntia.
Avaa uuninluukku raolleen (siis myös kiertoilmassa) ja jätä kuivumaan seuraavan päivään tai ainakin pariksi tunniksi.
Säilytä valmiit marengit ilmatiiviissä astiassa.

Linkitän Pavlovan reseptin ja kuvat tähän alle myöhemmin <3

Ai niin. Siis kaikkia herneiden- ja papujen lientä voi käyttää munan tavoin, mutta marenkeihin kannattaa valita vaalea ja mieto, kuten kik.

Paputölkeissä ja pahvipakkauksissa on melkolailla juurikin tuo 1 ½ dl lientä.
Tästä määrästä tuli 2 isoa pyöreää marenkilevyä ja paljon pieniä.
Noin 2 peltiä siis.

//tiina



4 kommenttia

  1. Eipä tosiaan olisi tullut mieleenkään, että tuosta liemestä saa aikaan tällaisia herkkuja.
    Upea väri näissä marengeissa <3
    Ihanaa sunnuntaita sinulle Tinsku!

    VastaaPoista
  2. No mahtavaa, että tuli ihan uutta tietoa. Kuin myös Outi <3

    VastaaPoista
  3. Kikhernemarenkeja oon tehnyt, mutta kiva kun muistutit näistä, olin tykkänään unohtanut, btw käytin muistaakseni silloin tomusokeria ja hyvin onnistui niilläkin.
    Voi hitsin vitsit teillä on ihan mahtavat vegejuhlat tulossa <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä niitä vois juhliksi tituleerata. Tossa jo yks Martta varoitteli, että tämän illan jälkeen ei mikään tunnu enää miltään :)

      Poista