Tämä unkarilainen lihapata on oikea laiskan kokin unelma.
Lihapata syntyy ilman suurempia kikkailuja liedellä tai uunissa kuin itsekseen ja maistuu todella
herkulliselta.
Jos pääsiäisen aikaan lammas ei oo sun juttu, niin tässäpä voisi olla yksi vaivaton vaihtoehto pyhien ruokalistalle.
Jos pääsiäisen aikaan lammas ei oo sun juttu, niin tässäpä voisi olla yksi vaivaton vaihtoehto pyhien ruokalistalle.
Unkari – paprika – paprika - Unkari
Unkari ja paprika kuuluvat visusti yhteen. Paprika onkin
Unkarin kansallismauste ja jos esim. matkustat Unkariin – Tulet nodennäköisesti
törmäämään paprikaan monen monituisissa muodoissa.
Ilman paprikaa ei olisi kuulemma unkarilaista keittiötä ja unkarilaisen
keittiön helmistä varmasti juurikin gulassi on se suomalaisille tutuin.
Gulassi- tai gulassin tyyppisiä reseptejä on varmasti lähes
niin monia, kuin on tekijöitäkin, mutta uskaltaisin väittää tämän minun versioni
olevan melko lailla esiäitinsä kaltainen.
Resepti on todella helppo ja mutkaton - kaikki ainekset
pataan ja hautumaan versio.
Lihaa ei ruskisteta, vaan makua saa reilusti irrota. Sipuli,
paprika ja tomaatti hautuessaan sakeutuvat liemen paksuksi ja aromikkaaksi.
* Huomioi, että tähän pataan pitkän haudutksen ansiosta on turhaa käyttää mureaa paistia tai fileetä. Halvemmat ja sitkeämmät ruhonosat käyvät tähän mainiosti.
Gulassissa näkyy mausteena käytettävän yleensö kuminaa. Sen olen jättänyt suosiolla pois. Kumina on yksi niistä harvoista mausteista jota vaan yksinkeraisesti en voi sietää.
(ja toinen inhokeistani on kuivattu fenkoli. Kuten siis arvata saattaa - ruotasalainen näkkileipä ei ole mun juttu : )
* Huomioi, että tähän pataan pitkän haudutksen ansiosta on turhaa käyttää mureaa paistia tai fileetä. Halvemmat ja sitkeämmät ruhonosat käyvät tähän mainiosti.
Gulassissa näkyy mausteena käytettävän yleensö kuminaa. Sen olen jättänyt suosiolla pois. Kumina on yksi niistä harvoista mausteista jota vaan yksinkeraisesti en voi sietää.
(ja toinen inhokeistani on kuivattu fenkoli. Kuten siis arvata saattaa - ruotasalainen näkkileipä ei ole mun juttu : )
Unkarilainen lihapata 4 – 5. lle
Tarvitset:
- n. 600 g luutonta naudanlihaa kuutioituna (katso kuva reseptin alta)
- 1 iso sipuli
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna
- 2 punaista paprikaa pilkottuna
- 2 tomaattia kuutioituna
- n. 1 rkl paprikajauhetta tai unkarilaista vahvaa paprikatahnaa tuubista
- 1 tl mustapippuria rouhittuna
- 1 lihaliemikuutio tai annosfondi
- n. 4 dl vettä
Tee näin vaihtoehto 1.
Laita kaikki
ainekset sekaisin paistokasariin (lihaa ei siis tarvitse ruskistaa), hellalle sopivaan
uunipataan yms. ja anna hautua hiljaa poristen parisen tuntia välillä
sekoitellen.
Lisää tarvittaessa
nestettä.
Tee näin vaihtoehto
2.
Laita kaikki
ainekset sekaisin uuninkestävään pataan, vuokaan yms. nosta 175 *C uuniin ja
anna hautua reilu pari tuntia.
Sekoita pataa
kerran - pari välillä ja lisää nestettä tarvittaessa.
Tarjoile
mieleisiesi lisukkeiden – esim. keitettyjen perunoiden kanssa.
Tiesitkö?
Paprikassa on jopa 5 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin
appelsiinissa!
Viinivinkki unkarilaiselle lihapadalle
Sakean paprikainen lihapata vaatii viinikaveristaan hieman
hilloisuutta, vaniljaisuutta, marjaisuutta ja ehdottomasti pehmeyttä.
Gato Negro 9 Lives Reserve Apasionado 2017 on Appassimento-tyylinen
uutuus Suomen tunnetuimmalta viinibrändiltä, jossa yhdistyvät nämä kaikki. Hinta-laatu-suhde
menee myös tässä viinissä ihan nappiinsa noin 11€ pullohinnallaan.
Rypäleet: Cabernet Sauvignon ja Syrah
*”Gato Negro 9 Lives
-sarjan rypäleet tulevat Vina San Pedron parhailta tiloilta ja pakkausten
etiketeissä hehkuu kissan myyttistä yhdeksää elämää edustava amuletti, jonka
tarinan mukaan uskottiin tuovan sadonkorjuuonnea. Gato Negro on Suomen
tunnetuin viinibrändi * ja uutuus Apasionado-viini on chileläinen vastine ns.
italialaiseen "appassimentobuumiin"
**Appassimento viittaa
italialaiseen (lähinnä Italian pohjoisosista Venetosta tai vaikka etelästä
Puglian alueelta tulevien viinien) valmistustapaan, missä viininvalmistuksessa
on käytetty kuivattuja rypäleitä. Rypäleiden kuivatus tiivistää viinin aromia
ja makuprofiilia, ja tuo siihen mehevää hilloisuutta.
5 kommenttia
Oi mitä ruokaan, nam! Lihapadat on kyllä niin hyviä ja ihanan täyttäviä ja lämmittäviä <3
VastaaPoista<3 Ja ennenkaikkea monesti hyvin helppoja ja vaivattomia. Ne on just niin mun juttu. Toki tulee tehtyä monimutkaisempiakin, mutta niitä tehdään sitten ajan kanssa. Aika nyt vaan on vähän kortilla aina välillä :D
PoistaOlipa onni että satuin tulemaan tänne sun blogiin ,päätin heti että tätä alan seurata ja liityn myös lukijaksi. Olen miettinyt mitä uutta liha ruokaa tekisin pääsiäiseksi ja tässä se suorastaan tipahti syliini, kiitos vaan reseptistä.
VastaaPoistaTuleppas sinäkin käymään aurinkokujalla kylässä. Minä postailen talvisin sisustuksesta ja kesäisin puutarhasta, nyt perjantaina pitäisi aloittaa, sitten postailen vielä kaikesta sellaisesta mitä elämä tuo eteen.
Rauhallista pääsiäisviikkoa sulle.
Ihana. Kiitos <3 Kävin heti kurkkimassa. Ihana blogi sinulla <3 Aurinkoista ja rentouttavaa pääsiäistä.
PoistaYes, I am totally agree with you, I am a great fan of your website, Keep writing such amazing post,
VastaaPoistaThanks for sharing.
Top event management companies in jaipur
Regards
Sameer