*yhteistyössä #martatgoesvege
yhteistyökumppanit
Nyt taputan itseäni olkapäälle ja taputan oikein kunnolla.
Miksikö? No siksi, että en ole ihan varma olenko missään,
koskaan, ikinä – syönyt parempaa keittoa kuin kokeilevasta keittiöstäni
lähipäivinä valmistui.
Tätä on pitänyt kokeilla jo ihan kolmeen kertaan ja kyllä!
Maku on niin loistava (vaikka itse kehunkin) Niin loistava, että jalat
meinaavat lähteä alta.
Keittoa on käyty
taivastelemassa jo muualtakin. Dioriina -blogin Marinan ilme oli suorastaan
äimistynyt ja Kätevä on ylistänyt keiton maasta taivaisiin. Se nyt vaan on niin
hyvää!
Keitossa yhdistyy 3 erilaista makua. Wasabi, omena,
palsternakka, jotka yhdessä toimivat ällistyttävän hienosti.
Reseptissä käytetty kaurakerma tuo omaa pehmeyttään ja sopii
makumaailmaan kuin nenä päähän. Viimeisen silauksen ja pisteen keittoon tuo
kädenkäänteessä valmistuva basilikaöljy ja kuivatut syötävät kukat.
Helpolle tyylille uskollisena – Kymmenessä minuutissa valmis
Niin ja tosiaan.
Vaikka nimestä wasabilla maustettu omenainen
palsternakkakeitto ja kun siihen lisätään vielä basilikaöljy ja kuivatut kukat
niin voisi kuvitella, että siinä on eukko taas seissyt hellanvieressä tunti tolkulla.
Aaa-että, olet täysin väärässä. Tämä keitto on kymmenessä minuutissa valmis.
Mausta tinkimättä.
#martatgoesvege -teeman jatkumona
Reseptiti ei ollut #martatgoesvege -illan reseptiikoissa,
mutta kiitoksena vielä kaikille yhteistyökumppaneille postailen illan reseptejä
tässä kevään mittaan ja samalla saattaa syntyä myös ihan uusia ideoita, kuten tämä kyseinen.
Mainittakoon vielä, että makuparina wasabi – ei varmastikaan
olisi tullut mieleeni ilman taannoista Kokkikoulu Espan bloggaajailtaa, jossa
pääsimme maistelemaan ihan tuoretta wasabijuurta ja maustamaan sillä mitä
monituisempia ruokia.
Tahtipuikkoa heilutti Suomen kokkimaajoukkueen kapteeni Kristian
Vuojärvi, joten voinette uskoa, että ilta oli enemmän kuin herkullinen.
Tinskun keittiön instassa löytyy illasta tunnelmia ja lisää on vielä myöhemmin tulossa. :)
Annoskateutta kerrakseen
Keitto on tarvittaessa tosi juhlava ja soveltuukin hienosti alkuruoaksi, mutta toimii myös herkullisena kevyenä lounaana.
Alkukeitoksi tästä riittää reilusti 4.lle. Sopivasti 5-6.lle.
Lounaskeittona leivän yms. muun kanssa pauttirallaa 3.lle
Mikäpä
aiheuttaisi enemmän annoskateutta taukohuoneessa lounasaikaan kuin se, että pläläyttäisit
keiton perinteisessä Tupperwaressa mikroon – annostelisit hieman basilikaöljyä
ja ripottelisit päälle vielä kuivattuja kukkia. Kyllä siinä kuulkaa erään, jos
toisen työkaverin leuka loksahtaisi.
Wasabilla maustettu omenainen palsternakkakeitto ja basilikaöljyä
Tarvitset keittoon:
- 5 dl Bonne palsternakkasosetta
- 1 pienehkö kirpeä omena pieneksi pilkottuna tai 2 dl Bonne sokeritonta omenasosetta
- 2 dl vettä
- 1 dl Kaslink Aito Kauraruoka -kaurakermaa
- 1 kasvisfondiannos tai kuutio
- 2 tl vasabitahnaa
- ½ tl mustapippuria rouheena. Mauste Sallinen
- hieman meri – tai ruususuolaa myllystä
Koristeluun:
- Mimis kuivattuja syötäviä kukkia
Tarvitset basilikaöljyyn:
- ½ ruukkua basilikaa
- 1 dl hyvää öljyä
- 2 tl siideri- tai muuta vaaleaa viinietikkaa
- hieman suolaa ja pippuria
Tee basilikaöljy näin:
Poista basilikasta puumaisimmat varret ja silppua
sauvasekoittimen tai pienen blenderin kulhoon.
Lisää öljy, viinietikka, suola ja pippuri.
Surauta tasaiseksi juoksevaksi tahnaksi.
(säilyy noin viikon hyvänä jääkaapissa)
Tee keitto näin:
Laita palsternakkasose, pilkotut omenat tai sose, vesi,
kasvisfondi- tai kuutio, vasabi ja pippuri kattilaan.
Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen pari minuuttia.
Surauta sauvasekoittimella keitto tasaiseksi. (jos käytit
omenasosetta niin voi hypätä tämän vaiheen yli)
Nosta keitto takaisin liedelle, lisää kauraruoka ja
kiehauta.
Nosta keitto lautasille, ruohi päälle aavistus suolaa,
koristele basilikaöljyllä ja kuivatuilla syötävillä kukilla.
Vinkki:
Jos haluat päästä vielä helpommalla, niin käytä tuoreen
omenan sijaan Bonnen sokeroimatonta omenasosetta. Tarvitset sitä noin 2 dl.
Voit myös lisätä keittoon hienan sitruunamehua hapoksi.
Viinisuositus:
Moselland Organic
White
Moselland Organic White on luomuviini,
alkoholipitoisuudeltaan tavanomaista matalampi (8,5 %) ja myös vegaaneille
soveltuva.
Rypäleet poimitaan Moselin laaksosta, noin 8600 hehtaarin
alueelta, ja ne kasvat hiekkaisessa kalkkikivimaaperässä. Alueen ilmasto on
viinirypäleen kasvuolosuhteille täydellinen. Verrattain viileä, sopivasti
sadetta ja pitkä kasvukausi. Viinin kypsyy terästankeissa 17-18°C asteen
lämpötilassa noin neljän kuukauden ajan. Se suositellaan nautittavaksi nuorena
ja tuoreena, aperitiivina tai kanaruokien sekä aasialaisen keittiön mausteisten
hekkujen seurana.
Viinin pirteä hedelmäisyys ja makeus tukevat hienosti keiton
suolaisen makeaa makumaailmaa vasabi mukaan
lukien.
10 kommenttia
Ohoh! En ole nähnyt noita Bonnen juuressoseita lainkaan. Ovatko samassa hyllyssä muiden Bonnen tuotteiden kanssa? Pitääkin kysellä ensi kerran. Ihanaa keittoa.
VastaaPoistaKuluttajapakkauksissa on nykyään, palsternakka, bataatti, porkkana sekä kuin kuuta nousevaa odottamani punajuurisose. Jos ei löydy kaupan hyllystä niin pyydä kauppiasta tilaamaan :)
PoistaNiin ja hyllyt on niin kauppakohtaisia, että en nyt osaa tuohon vastata. Kyllä Kauppias tietää :D
PoistaVoi miten helppo ja kaunis keitto, pitääpä muistaa tämä soppa, kun seuraavalla kerralla mietin mitä sitä ruuaksi laittaisi :), kiitos vinkistä Tiina <3.
VastaaPoistaWasabi, omena ja palsternakka toimi kyllä uskomattoman hyvin <3
PoistaOnpa hyvännäköistä keittoa, kuin samettia. Omena varmasti pehmentää juuri sopivasti palsternakan makua.
VastaaPoistaKaunista uutta viikkoa sinulle Tinsku <3
Sosetettu palsternakka oli itseasiassa itsekseenkin yllättävän pehmeän makuinen, mutta omena tosiaan tuo omaa makuaan keittoon hienosti.
PoistaPitääpä mennä ratsaamaan pikkukylämme ruokakauppa. Mahtaako löytyä palsternakkasosetta?
VastaaPoistaSaatavilla on kyllä. Pyydä kauppiasta tilaamaan jos ei jo kaupassa ole.
PoistaOstin juuri tätä sosetta Kauppakeskus Redin Weefood-hävikkiruokakaupasta tosi edullisesti, päiväystä vielä hyvin jäljellä. Tätä keittoa aion kokeilla!
Poista